22 óra 39-kor - öt órával a tervezett időpont előtt - Armstrong kinyitotta a leszállóegység ajtaját. Miközben kapaszkodott lefelé a lépcsőn, a hajótesthez rögzített kamera vette minden lépését, és közvetítette a képet több millió tévénéző számára. A történelmi lépésre - és a történelmi mondatra - 22 óra 56-kor került sor. Armstrong bal lábával a Hold szürke, poros talajára lépett, és óvatosan sétálni kezdett.

33 dolláros útiköltségtérítést kapott Buzz Aldrin a holdra szállás után   mult-kor.hu

Általában ezek a pillanatok jutnak eszünkbe, ha a holdra szállásról van szó, pedig az amerikai asztronautáknak, mint közalkalmazottaknak a papírmunkával is meg kellett birkózniuk. Edwin Aldrin Jr., azaz Buzz Aldrin a napokban osztotta meg facebook oldalán az utazási dokumentumait, egyfajta menetlevelet, amellyel elszámolt az utazással kapcsolatos költségeivel. A bürokratizmus akkor is nagy úr volt, így útitervet is meg kellett adnia, ahol a Hold - mint egyik állomás - különösen furcsán hat.

A valóságban, ahogy a cikk is említi, az történik, hogy saját gépkocsin utazott a légi bázisra és ennek a költségét számolhatta el. Ez teljesen rendben van. A bürokrácia a közbeeső állomásokat is leíratta. Nehéz lett volna elcsalnia azt az időt, amit a Hold felé, vissza és a Csendes-óceánban, majd valamely hajó fedélzetén és végül Hawaii-ban töltött. Meg persze az utána lévő 21 napos karanténban. Rend a lelke mindennek.

Houston, Texas   Cape Kennedy, Flo.
                           Moon
                           Pacific Ocean
                          (USN Hornett)
                          Hawaii
 and return to Houston, Texas

Elképzelem, hogy szól Amstrongnak.

- Figyelj! Kiugrok egy kávéra, meg veszek egy jegyet Broadway előadására az asszonynak. De ne szóljatok a főnökségnek, meg különösen az irodistáknak, mert nem tudom elszámolni végül a harminc dolláromat, mert nem voltam végig veletek.

- Ok. De igyekezz, mert pár óra múlva leszállunk a holdra. Jó lenne ha jelen lennél, amikor kimondom a híres szavaimat. Ott kell lenned hitelesíteni.

- Jó. Akkor megbeszéltük.

Hofi "14 malac" jelenete jut eszembe.

. Amikor a tervkészítők lemennek vidékre Józsi bácsihoz.

- Mennyit fog elleni a disznó?

- Nem lehet előre megmondani.

Na erre kicsit megpofozzák.

- Mennyit fog fialni a disznó?

- Mennyit fialjon? Mi a terv?

- 14.

- Akkor annyit fog fialni.

Eljött a fialás ideje. 10 malacot fialt a disznó. A párttitkár megijed.

- Csak tízet fialt, amikor a terv tizennégy volt. Ebből baj lehet. Mit csináljak? Statisztikát. Beírok tizenegyet.

Papír továbbment a járásra. Ott is feltűnt a tervhez képest a hiány.

- Ez felháborító. Ezt nem csinálhatjuk meg. Beírok tizenkettőt.

Papír továbbmegy a megyéhez. Meglepődnek ott is.

- Nem erről volt szó. Beírunk tizenhármat.

Továbbküldik a Párt Központi Bizottságába.

- 13. Szomorú vagyok elvtársak. A terv 14 volt. Nem volt már még egy valahol? Nem baj. Beírunk tizennégyet.

Meg van a terv papíron. Éljen Rákosi!

Rákosi buzdító beszédet mond:

- Kedves Elvtársak! Mivel világszínvonalon teljesítettük a tervet, ezért a tizennégy malacból tízet exportálunk, a többit megesszük.

A bürokrácia mindenhol bürokrácia. Mindegy hogy hívják, mit is takar. Természetellenes. Még jó, hogy a dolgok természetszerűségét csak ideig óráig tudja akadályozni vagy felülbírálni. Nagyon remélem, hogy előbb-utóbb a fontos dolgok a helyükre kerülnek megfelelő súllyal.