A cikkben foglalt állítást nem ellenőriztük elég alaposan (…).hibáztunk, amikor az információt tényként kezeltük (…)A hibáért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Helyreigazítás - index.hu

ERROR 404


Elnézést kérünk, de az általad keresett oldal nem található a szerverünkön.
Lépj vissza nyitóoldalunkra!

Mennyibe került az adófizetőknek, hogy a miniszterelnök fiát a TEK hozta haza Ugandából? - magyarnarancs.hu

 

Akkor elsőként: itt és most a történet szereplőit tegye mindenki zárójelbe. Nem ők a fontosak: nem az index, nem a TEK, nem Orbán Gáspár. Nem róluk akarok írni, hanem magáról a jelenségről – vagyis arról, milyen könnyű félrevezetni, valótlant állítani, eláztatni, tönkretenni. Hozzávalók: csipetnyi rosszindulat, kávéskanálnyi félinformáció (szükség esetén helyettesíthető kitalációval), löttyintésnyi vélemény - a hozzávalókat összekeverjük, majd alaposan megszórjuk fantáziával. Elkészülte után megfelelő oldalakra helyezzük, majd hagyjuk, hadd "dolgozzon". Ha munkánkat lelkiismeretlenül végeztük, az eredményt mindenki megelégedéssel fogyasztja.   

Olyan az egész, mint valami pókháló. Ha beleragadsz, nincs menekvés. Ha magyarázkodsz, vaj van a füled mögött, ha nem mondasz semmit, azért hallgatsz, mert bűnös vagy. Ha „kabátlopási ügybe” kevernek, jaj neked.

Olyan ez az egész, mint valami vírus. Elég csak leírni valamit, kitenni megfelelő oldalakra, és máris futótűzként terjed a hírnek álcázott állítás. Lehet utána perelni, helyreigazítást kérni, az elültetett információ megmarad. Az emberek nem olvasnak el minden hírt, apró betűs helyreigazításokat még kevésbé. A cél persze nem is az igazmondás, nem a tényközlés, hanem az olvasó megerősítése abbéli meggyőződésében, hogy akit Gonosznak gondol, az bizony tényleg gonosz. 

Megvan ennek a maga menete. A módszer kiforrott, évtizedek, évszázadok óta gyakorolják. 

Mi sem egyszerűbb, mint kétségbe vonni valakinek a jó szándékát, elvenni valakinek a jó hírét, hamis színben feltüntetni a kiiktatandó célszemélyt. Mondani, írni kell, posztolni, osztani, kommentelni. Sugalmazni kell! 

Hazaáruló.

Diktátor.

Arrogáns.

Tolvaj.

Ha sokat és sok helyen ismétlik, el fogod hinni. EL FOGOD HINNI.

Nyilván nem minden és nem mindenki ilyen. De azért az elég szomorú, hogy az emberben felsejlik a kérdés: létezik valóság is, vagy csak valóságértelmezések harcolnak egymással?  


 

Hozzászólások