Az érdekképviselet etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara javaslatát, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke szombaton az M1 reggeli műsorában.

Igazságtalan és etikátlan büntetni a hálapénzt – PL: index.hu, 2020. január 18.

 

A múlt heti hírfolyamban mintha nem kapott volna kellő figyelmet egy egészségügyi szakszervezeti vezető hálapénzről szóló kommentárja. Mik voltak a körülmények?

Január közepén tette közzé a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosi béremelésre vonatkozó javaslatait. A kezdő rezidensektől kezdve a 37 éves szakorvosi tapasztalattal bíró orvosokéval bezárólag. A rangsor alján a bruttó 687 ezer Ft-tól a tetején álló bruttó 2 millió Ft-os bérig. Ha pontosan bogarásztam ki az indoklást, akkor az egyszeri fizetésemelés mellé két érvet hoztak fel: az egyik az elvándorlás hatékony lefékezése, a másik pedig a hálapénz végérvényes kivezetése a hazai gyakorlatból.

Nem emlékszem arra, hogy a lett volna / lenne olyan hazai vagy külföldi kormány, amelyik egy nagyobb összegű béremelésbe vágná a fejszéjét (komolyabb IMF hitel felvétele nélkül). A bevételi – kiadási oldal közötti költségvetési pávatánc nem szab túl nagy mozgásteret. Nem is nagyon tudom eldönteni, hogy a MOK által belőtt összegek mennyire reálisak, az osztrák egészségügyis fizetéseket se ismerem. Az orvosok elvándorlását viszont ugyanúgy a bőrünkön érezzük, mint a pedagógusok pályaelhagyását.

Amiről viszont határozott véleményem van, az Cser Ágnes szakszervezeti vezető hálapénz melletti érvelése. Ha csak az érvet olvassuk, nevezetesen, hogy etikátlan és igazságtalan, azt gondolnánk, hogy a hálapénz eltörlése mellett szól. De nem, az eltörlés ellen szóltak ezek az érvek.

Márpedig kevés felháborítóbb szokás van a hálapénznél. Gyakorlatilag kétszer fizetünk egy állami rendszerben igénybe vett ellátásért. Egyszer akkor, amikor a bérből levonják, és egyszer akkor, amikor betesszük a borítékba. Hol szól ez a méltatlan és igazságtalan baromság az orvos-beteg közötti bizalomról? Miért kell egyáltalán védeni a hálapénz átkos intézményét? Komolyan nem értem.

Éppen ezért volt meglepő a nyilatkozatot követő csend – bár lehet, hogy erről is Norbi jól időzített kövérfeleségezése tehet.

A MOK és a kormány közötti bértárgyalások mindenesetre egy hét múlva, február 3-án folytatódnak. Remélem, a hálapénz mellett nem lesz több nyilatkozat.