Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre
A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház a Black Lives Matter mozgalmat, és ez az, amiről a Canterbury érsek néhány napja beszélt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Fekete Jézust festettek ''Az utolsó vacsora'' képre – origo.hu

A legújabb agyrém, amivel egy ideje már foglalkozik a média: Jézus bőrszíne. Maga a tény nem új, hiszen minden nép, rassz a maga sajátosságához igazította a Szent Család művészeti megjelenítését. Az viszont már új, hogy az európai ember kultúrájába helyet erőszakolnak a fekete Jézusnak.

St. Albans katedrálisában a hétvégétől olyan oltárképet helyeznek el, amelyen Jézust fekete bőrűként ábrázolják. A Canterbury érsek pedig nagyon diplomatikusan nyilatkozta a BBC rádiónak, hogy Jézus közel-keleti ember volt. Ezzel a kijelentésével pedig szabad utat enged BLM mozgalomnak, mely egyre nagyobb teret harcol ki magának. 

Bár ezek az események egyelőre Angliát érintik, de az én félelmem az, hogy hajlamosak vagyunk átvenni a nyugat által képviselt ideológiákat, szellemiséget és irányokat. S bevallom őszintén: köszönöm nem kérem!
Nem a fekete Jézussal van nekem problémám, hanem azzal az erőszakos jelenléttel, amely azt hirdeti, hogy „minden az én elképelésem szerint történjen”.

A Ripost-on olvastam, hogy: „Shaun King, a Black Lives Matter (BLM) amerikai aktivistája két hete felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.”

Fehér, keresztyén európaiként én meg azt szeretném, hogy minden középületbe és köztérre helyezzenek ki keresztet! 

Persze ezt nem teszem, mert mindennek megvan a helye és ideje. Azt gondolom, hogy több tolerancia és elfogadás segítene ezen a mai világon. Erre viszont kevés esélyt látok. Így egy lehetőség marad: az értékeink és tanításaink megvédése. Természetesen, hajlamos vagyok én is azt gondolni, hogy egy fecske nem csinál nyarat és kevés vagyok én bármiféle változáshoz, de ha sokan összefogunk a közös cél érdekében, akkor talán nem kell attól félnünk, hogy a magyarországi katolikus templomokban is a kultúridegen fekete Jézusokat kell néznünk vagy meleg párokra kellene Isten áldását kérnünk.

Nem szeretnék senkit bántani a hitében, ideológiájában, elképzelésében vagy bármijében, de akkor viszont elvárom, hogy az én hitemet, elképzelésemet, ideológiámat vagy bármimet se korlátozza vagy sértse meg. Továbbá engedtessék meg az egyháznak, hogy dogmáit megőrizve, meghatározza az irányokat. Majd, ha valamiben nem jó irányt vettünk elszámolunk azon a bizonyos napon. 

Pár gondolat a végére: Attól, hogy Jézust feketének ábrázolják többen lesznek a templomokban? Erősebb lesz a hitük? Változtat valamit a kereszténységen? Persze ezek csak költői kérdések és mind arra irányulnak, hogy mennyire nem a lényegről beszélünk. Egy biztos: a lényegért (ha még nem is egyformán), de közös erővel, együttesen tudunk tenni, beszélni. Ehhez azonban még fel kell nőnünk.

Az utolsó vacsora
Fotó: V4NA.com

Hozzászólások