Te is odavagy a karácsonyi fényekért, a puncs illatáért, és legszívesebben még a Csendes éjt is minden este meghallgatnád? Akkor ezt a helyet imádni fogod!
Egy rossz hírünk van csupán: egy kicsit messzire kell utaznod, ha a legszebb ünnep élményét mindennap átélnéd,  a teljes karácsonyi díszben úszó The Inn at Christmas Place ugyanis az amerikai Tenessee államban van. Ha az utazást nem is vállalod be, azért nézz szét ezen a mesebeli helyen! Mert képzeld, itt az év minden napján – igen, még tavasszal és nyáron is – karácsonyi hangulat fogadja a vendégeket.

A szálloda, ahol egész évben karácsony van - Cosmopolitan.hu

 „Legyen minden napod karácsony, szívemből ezt kívánom…” - hangzik Pintér Béla jól ismert karácsonyi dalszövege. S mikor hallgatom, elhiszem és én magam is kívánom minden embertársamnak. Mert az ünnep szép és én szeretem. 

Karácsony után a rádiót hallgatva furcsa hír ütötte meg a fülemet: Tennessee-ben olyan hotelt működtetnek, ahol minden nap karácsony van. Gondoltam, erre rákeresek az interneten is, mert látnom kell. Megdöbbentő volt a látvány! Valóban az egész hely karácsonyi díszek és fények által kínálja az oda betérőknek, az év minden napján az ünnep hangulatát. A közösségi helyiségeket és még a szobákat is úgy dekorálják, hogy minden elhitesse az éppen ott pihenő vendéggel, hogy karácsony van. Külön Mikulás-lakosztályt is működtetnek (ez kicsit olyan, mint egy „hagyományos” szállodában a királyi lakosztály), amely mellé még ajándékot is kapnak az ott megszálló vendégek a Mikulástól. Szóval minden arról szól, hogy egész évben karácsony van. 

Az egyik legkedvesebb ünnepi időszakom, az advent. Az év az a része, amely segít felkészülni Megváltó Urunk születésének méltó megünneplésére. Szeretem az ilyenkor szervezett alkalmakat, a fényeket, gondolatokat és érzéseket, amelyek ezzel az időszakkal együtt járnak. Viszont, egy egész decembert végig ünnepelve, szolgálva és a karácsonyi hangulattal, igei üzenetekkel feltöltekezve úgy érezem, hogy egyetlen neuronom sem vágyik arra, hogy egész évben karácsonyi díszeket, fényfüzéreket és girlandokat lássak magam körül.

Eszembe jutott a Prédikátor bölcs gondolata: „Mindennek megszabott ideje van...” (Préd 3,1). Olyan jó, hogy 1. vannak más ünnepeink is; 2. az üdvtörténet nem maradt félbe, hanem kiteljesedett, melyért más ünnepek kapcsán hálát adunk és 3. vannak ünnep nélküli napjaink is, vagyis hétköznapjaink. 

S még az is olyan jó, - ahogyan a magyar közmondás is megfogalmazza: jóból is megárt a sok - hogy tudni véljük, hol a határ. A végtelen ünneplésből is elege lesz egyszer az ember fiának, hát még a megterhelő, ünnepek alatt is folyamatosan készenlétben lévő hivatásukban szolgálóknak. 

Az ünnepek előtt a közösségi portálokat mindig elontják a különböző kiírások, hogy mekkora hősök azok a dolgozók, akik az ünnepekben is készen állnak és bekötözik, megoperálják, megmentik, kiszolgálják, eloltják, kimentik… és még sorolhatnánk, a bajbajutott embereket. Nem vitatom el és nem vonom kétségbe, sőt együtt érzek velük, hogy az ünnepet nem a családjukkal, kikapcsolódva töltik, hanem dolgoznak. Viszont hadd soroljam most ide azokat a lelkészeket, papokat, pásztorokat, akik minden ünnep, minden napján „dolgoznak”, vagyis szolgálnak. Azok az emberek, akiket a család (a római katolikus szolgálattevőkre ez most nem vonatkozik) csak az ünnep elején és a végén lát, amikor hazaesnek a szolgálatokból. Nem panaszként mondom (tudom mit vállaltam), hiszen már a teológián elkezdtük ezt az életet. Mindössze erről az oldalról megközelítve is csak oda jutok, hogy egy évben egy hónap „karácsonyozás” éppen elég. 

Viszont! Még mindig Pintér Bélával együtt kívánom mindenkinek, hogy: „Legyen minden napod karácsony!”. Nem, nem a küldőségeket! Bár ha valaki arra vágyik, hogy Tennessee-ben eltöltsön egy karácsonyi hétvégét, mondjuk augusztusban, kívánom, hogy vágya valóra váljon.  

Sokkal inkább szeretném, hogy minden év minden napján éljük meg a karácsony ünnepének az üzenetét. A külsőségeket viszont évente csak egyszer, decemberben tegyük láthatóvá, de akkor adjuk meg a módját, mert évente csak egyszer van karácsony!

Már majdnem véget ért a karácsonyi ünnepkör (vízkereszt még hátravan), lassan félretehetjük a díszeket, elcsomagolhatjuk, hogy decemberben újra elővehessük. Addig is sok szép ünnep vár még ránk, és (remélem) élményekben gazdag hétköznapok is.