2012 óta folyik itt vakvezetőkutya-előképzés a fogvatartottak bevonásával. Az elképesztően triviális ötlet a STOPP-segítő kutyák operatív programja nevet kapta - ezt már Joó László bv. ezredes, az intézmény vezetője meséli, amikor bemenekülünk az irodába a hirtelen jött ősz elől. "A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közösen indítottuk a programot, amely itteni munkatársam, Papp Béla kutyatelep vezető ötlete volt. Sokat nem gondolkodtam rajta, mert egy nagyon fontos reintegrációs célt is meg tudunk ezzel valósítani" - mesélte Joó, aki korábban is dolgozott fiatalokkal, így jól tudja, milyen problémákkal küzdenek a kamaszok. Az intézetben 14-21 év közötti fogvatartottak vannak.

 A miskolci börtön olyat tud, amire egész Európában nincs példa! divany.hu

"Nagyon nagy pluszt ad fogvatartottaknak" - feleli az ezredes arra a kérdésre, mit is nyernek ebből a srácok. "Azt kapják, amit nem biztos, hogy megtapasztaltak valamikor is az életükben. Az itt bent lévőknek a sikerélmény nem adatott meg: lehet, hogy az iskolai közösségben is ki voltak rekesztve, és a családban sem biztos, hogy volt pozitív, követendő példa. Itt megtapasztalják, hogy bármit is követettek el, lehet bármilyen hiányosságuk, a kutyától egyvalamit kapnak: szeretetet. Ráadásul kézzelfogható eredménye van annak, amit csinálnak. Mi erősítjük bennük azt, hogy ez egy jóvátétel is, hiszen olyanoknak segítenek, akiknek ezáltal nyílik meg a világ. Nagyon pozitív tapasztalataink vannak" - tette hozzá.


Miért a kutya? 

Csányi Vilmos etológus szerint a kutya "biorobot" és könnyebb kutyaszerű robotot építeni, mint emberszerűt. Ennyire alkalmas egy kutya az emberi kommunikációra. Meg azt is mondja, hogy a kutya természetes környezete az ember, az emberi család. Figyelnek az emberre és reagálnak a tanításra és inkább hasonlít a kutya-ember viszony a szülő-gyermek kapcsolatra. A kutyát érdekli a hozzátartozója, mert kötődik hozzá. Empatikusak, megérzik a "gazda" hangulatát, sőt az egészségi állapotára, de még a családban uralkodó viszonyokra is tudnak reagálni. 

Régóta vitázunk ezekkel a klisékkel, hogy kutya vagy macska? De ennek semmi értelme. Mindkettő más állat. A kutya nem talpnyaló, szimplán annyira szocializálódott, hogy társas lény lett és éppen az ember lett a társa, csak éppenhogy meg nem szólal. A macska meg még háziasult formájában is inkább maradt vadállat. Érdekli őt az ember, de nem olyan intenzitással és nem úgy, mint a kutyát. Ezzel nincsen semmi baj. 

Nem csodálkozom, ha egy börtönben és itt értsük a szó valódi értelmét, egy kutya kincs. Aki minden érdek nélkül figyel, reagál, szeret, szinte követeli a törődést. 

Ezek a kutyák kétféle értelemben is vakvezetők. 

Először is annak képzik őket. A börtönben éppen azt a részét tudják segíteni a kiképzésben, amikor a kutyák megtanulják, hogy semmiféle külső inger ne vonja el őket a feladatuktól. Erős, ijesztő hanghatások, szagok, fények, másik kutyák, állatok, és emberek. Ezt kell megszokniuk. 

Másodszor éppen a velük foglalkozó fiatal "haramiákat", "börtöntöltelékeket" is vezetik valami jobbra. Talán új önismeretre, célokra, munkára, megbecsülésre, elfogadásra, kötődésre, kapcsolat kialakításra. Terápia a bezártságban és elszigetelődésben. A kutya olyan intenzív kapcsolat, amely újrarajzolja a vele foglalkozó ember eddig elégé leradírozott szociális képességtérképét. 

Mivel a kutya kiképzése is drága dolog, ezért értékes munkát végeznek, és még talán azt is érzik, hogy most nem a bezártsággal fizetnek tetteikért, hanem valakin segíthetnek, aki rászorul. Ez igazi jóvátétel. Ezt nem lehet visszakérni. Ez adomány. Ellenérték nélküli. Azaz kiderül, hogy neki, a börtönbe zárt embernek is van valamije. Abból tud adni. Ez nem jön elő ennyire tudatosan, gondolom én. De belül csak feszíti az, hogy mégis tesz valamit.

Ugyanakkor sokat is kap a kutyától. Törődést, figyelmet, ragaszkodást. Újratanulja a kutyával az életet. Mivel a kutya nevelése hasonlít, a gyerek neveléséhez ez egyfajta transzfer is a majdani szabad élet kapcsolatépítéséhez.

Ha börtön, akkor legalább kutyás...

 

linkajánló:

 

http://index.hu/kultur/cinematrix/2016/10/11/torok-illyes_orsolya_interju_ernellaek_farkaseknal_hajdu_szabolcs/