Elszakadt a méregdrága iskolatáska, tornacipő vagy elromlott a vadiúj számológép? A Budapesti Békéltető Testület aranyszabályai az iskolakezdésre.

Így nem lesz bosszús az iskolakezdés - origo.hu

Lelki ostorok lendületes csapásaival ösztönzöm magam: gyerünk, jön az új tanév, kezdődik a következő kör, fogadd örömmel!!! Hogy mennyire használ ez az önszuggerálás? Egyenlőre még nem szövögetek terveket 2016/17-re vonatkozóan, ám egyre gyakrabban gondolok vissza gyerekkorom nyári szüneteink utolsó heteire. Látom magam előtt a lakkozott tetejű íróasztalomat, a telematricázott íróasztallámpámat, a fiókokba sorakozó füzeteket, a bekötőpapírokat és vinyettákat, és érzem azt az örömöt, ami abból fakadt, hogy mindjárt találkozom a többiekkel és egy-két kedvenc tanárommal. Elsősorban a találkozás miatt vártam az iskolát. Szerettem azt is, hogy a füzetek tanúsága szerint a szó szoros értelmében tiszta lappal indultam.

Az idén is hemzseg az áru a boltokban. Mindenhol valami iskolakezdési ajánlat van kifüggesztve. Mintha azon eszközök nélkül kivitelezhetetlen lenne a tanévkezdés és a majdani tanévzárás. Indul a gyerekek közötti kinek miből van jobb, drágább, menőbb vetélkedő. Az ingyenes tankönyv miatt megmaradó pénz szélesebbre nyitja a lehetőségek tárházát, és ebbe többen bekapcsolódhatnak. Katicás, hercegnős, minyonos, verdás, kalózos, kiskedvences, lovas, pókemberes és megannyi más figurával, logóval vagy emblémával ellátott holmit lehet vásárolni, amivel majd talán kitűnik és tündöklik a gyermek... Ó és itt még nem lehet megállni, hiszen kell menő ruházat és telefon is. Minimum.

Míg a szülők temérdek cuccal biztosítják az eszközhiány nélküli tanévkezdést, addig mi van például a kiselsősök vagy éppen az iskolaváltók lelkében? Ez jobban érdekel engem annál, hogy mi van az iskolatáskájukban.

Annak idején az édesanyámat is jobban érdekelte ez. Persze nem jelenti azt, hogy ne vett volna meg minden szükséges eszközt, igaz a külsőségek flancával nem sokat törődött, de mindig iskolára hangoltan éreztünk szeptember elsejéhez. Nem volt nálunk soha augusztusban írás, olvasás vagy éppen matematikagyakorlás otthon, a nyári szünet teljesen a miénk volt. Azonban beszélgetett velünk, saját múltját felidézte nekünk, és a mi kis életünk addigi történeteiből és személyiségünk vonásaiból kiemelte azokat, amik kapcsolódtak már a iskolás léthez. Ezek segítettek oldódni és megbarátkozni az iskolakezdés gondolatával.

Pontosan elmagyarázta anyám, hogy mi vár ránk az iskolában, milyen lesz a napirendünk, milyen viselkedéssel érünk el pozitív benyomást. Azt hiszem, ez segített legtöbbet. Persze, a mai napig emlékszem a cseszkós iskolatáskámra és tolltartómra, amilyen a suliban senkinek nem volt rajtam kívül, de nem ettől lépkedtem peckesen az utca végén elterülő sárga iskolába.

Nagyon jó volt, hogy aggódás helyett kíváncsisággal és tapasztalás vágyával érkeztem.

Hozzászólások