„Hirtelen mintha mozgást hallottam volna a hátam mögött, a moslékos vödörnél. Ezután jött a teljes horror – egy aprócska lábat láttam kilógni a vödörből. A bábának bele kellett dobnia az élő babát a moslékos vödörbe! Kis híján belevetettem magam, de a két rendőr – akik a kísérőim voltak – a vállamhoz nyúlva lefogtak. „Ne mozdulj, nem tudod megmenteni őt. Túl késő.” „De hát…  ez gyilkosság… és ti pedig rendőrök!” A kis láb még mindig ott volt. A rendőr még pár percig nem engedett elmozdulni.”  

 Gratulálok, anyuka, kislány! Hogy kívánja megölni?  csaladinet.hu

Valamikor ifis koromban ellenőrizhetetlen teóriákat keresgettünk és borzongtunk a feltételezéseken. Amikor több fiú születik háború lesz. Ilyeneket.

Akkor most kiderül, hogy ha nem is több fiú születik, de legalábbis többet hagynak életben mint lányt. Ebből rémes társadalmi anomáliák alakulnak ki. Indiában jó harminc éve már azzal szembesültek, hogy 25 millióval több a fiú, mint a korabeli lány. Ennyinek hiányzik majd feleség és társ. Kínáról már ne is beszéljünk, ahol államilag támogatott módon kellett kevés gyereknek születnie. Ha meg már ha lesz, akkor az legyen fiú. Kínában mára dívik a feleség kereskedelem. Valahonnan vesznek. Pénzért. Indiában meg úton útfélen azt olvassuk, hogy erőszakolják a lányokat, nőket. Szinte minden nőt ér élete során valamilyen erőszak. Pakisztánban és Indiában is nagyon sokan fanyalodnak rá szexuálisan az azonos neműekre, meg a gyerekekre, mert nincs másik nem. Még erőszak útján sem nagyon. 

Csúnya világot jósolnak azoknak a társadalmaknak, ahol a nőket megvetik, elnyomják, és már kicsinek elpusztítják. Nők nélkül a férfiak erőszakosabbak, idegesebbek lesznek. Mégis csak van alapja a sok fiú és háború párhuzamnak.

Miért kell ennek így lennie?

Indiában (Északon) az egyik ok, a hagyomány (azt gondolom nem minden vidéken). Hagyományosan a lányos családnak hozományt kell adnia a fiú családjának és a lakodalom költségét is ők állják. Ez nekünk nevetségesnek tűnik. A szegény családoknak ez olyan költség, hogy egy élet keresete is kevés lenne. Szégyenben pedig nem jó maradni. India egyes vidékein az özvegyek is szégyenben maradnak, ha nem lesznek öngyilkosok, magyarul nem gyújtják fel magukat. Ha meg még férjhez is mennének... Aki életben marad, amolyan bibliai menedékvárosokban várják nyomorultul életük végét.  Ha úgy tűnik lány születik, ha kimutatja az ultrahang, akkor abortálják a gyereket, vagy ha nincs rá pénz szülés után "oldják meg". A csak lányokat szülő nőket is megvetik, megalázzák, elkergetik. Két dolog is eszembe jut. Miért tud megmaradni az ilyen hagyomány? Teszem azt esetleg vallásos köntösben is. Ezt csak feltételezem. A másik, hogy ennyit a materializmusról és az anyagiasságról. Ezt okozza.

A másik ok, a fiút többre tartják. A nevet tovább viszi és ő gondoskodik a szülőkről idős korukban. Rá lehetnek büszkék. 

Ehhez képest a mi feministáinknak egészen könnyű dolguk van. Ott életekért kell küzdeni. Kicsi leányokért. 

Mi a jövője egy ilyen társadalomnak? Kipusztulnak? Meglehet. 

Nem véletlen, hogy ilyen cikkekben foglalkoznak a nő hiányának pótlásáról szexrobotokkal vagy prostítúcióval.( divany)  Nem véletlen, hogy felteszik azt a kérdést, hogy járhat-e alanyi jogon a szex?  

Itt valami nagyon félresiklott az emberiségben. Nem szabad a férfit és nőt külön individumként kezelni. Csak együtt, társként. Ahogy az Ó-, és ÚjSzövetség teszi. Nem szabad a vágyaink szerint, anyagi érdekeltség szerint újraírni az emberi életprogramot.

"Ha pedig már alapszükségletekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a szeretetkapcsolatok jelentőségéről sem. Az ember társas lény, amelynek elemi érzelmi szükséglete a társas kapcsolódás, a valahová tartozás és a szeretet megélése. A szexualitás nem csupán az érintés szeretetnyelvén, a testi és lelki intimitás elmélyítésén, vagy a kötődés élményét biológiai-élettani szinten is erősítő oxytocin felszabadításán keresztül segít ezt megélni, de mindez fordítva is igaz. Vagyis a szexuális együttlét itt sem a kielégülésről szól, hanem a sokkal mélyebb érzelmi igények szimbólumává válik. Egy szimbólummá, ami emberi kapcsolatot, valakihez tartozást, szeretetet jelent. Férfiak körében sem ritka, hogy a szex valójában a kapcsolódásról, az intimitásról szól." 

Szerintem nem ritka, sőt... valójában azt keresik.

Nagy szeretettel ajánlom Krzysztof Kieslowski Három szín trilógiáját. A mai témához a Három szín: Piros - at. Az intimitás miatt.

https://videa.hu/videok/film-animacio/harom-szin-piros-teljes-film-ANhW1PYV8i6n4sjQ