Simon József egy mozgássérült helyen parkoló fekete Mercedes 35 év körüli sofőrjét udvariasan megkérdezte, hogy van-e parkolásra jogosító kártyája, és ha van, miért nem helyezi ki. A válasz az volt, hogy több is van neki, és ha akarja kihelyezi. A mozgássérült férfi ezután fotót készített a szabálytalanul ott álló autóról a telefonjával, mindeközben pedig megjelent egy asszony, aki a boltból sietett a parkoló autóhoz és a poszt szerint megfenyegette a férfit. ... a sofőr kiugrott az autóból, és „megöllek” üvöltéssel leütötte a mozgássérült férfit, majd bepattantak az autóba és sietve elmentek. 

„Megöllek!” – üvöltötte egy szabálytalan autós, majd leütötte a mozgássérült férfit a szántódi parkolóban  szeretlekmagyarorszag.

Az eset nem egyedi. Mindennapos a mozgáskorlátozottak, vagy nagycsaládosok számára fenntartott helyen való illetéktelen parkolás. Az teljesen mindegy, hogy prémium autókkal, vagy tucattermékkel. A számukra tiltott helyen parkolókat nem tudom mi vezeti. Kevesebbet kelljen gyalogolni az autó és a bejárat között? Mert beállnak az áruház ajtajába is, ahol parkolni sem lehet. 10-ből kilenc esetben azt látom, hogy jogosulatlanul veszik igénybe ezt a helyet.

Szoktam én is morogni, de ez a mostani példa is azt mutatja, hogy óvatosan. De hát üres, mondják. Hát persze. Azért üres, ha jön egy arra rászoruló, akkor tudja használni. Mert a mozgáskorlátozottnak, netán kerekesszékes is, nagyobb hely kell. Próbáltunk már a meg nem kapott csoki miatt zokogó, hisztiző gyerekkel méltósággal elhagyni az áruházi hadszínteret? Legyen csak közel az ajtóhoz.

A közösségi együttélés szabályai nem vonatkoznak mindenkire. Mert itt nem csak a parkolásról van szó. Hanem valamilyen közösségi együttértésről, amely jobb közösség jobb együttélését hivatott segíteni. Dezertálnak a közösségből az emberek. Az indivídum versenyez és pole pozícióba vágyik. Ez így volt az átkosban is, amikor banánért vagy narancsért álltak sorba.

A szomorú tanulság ... Egy egyértelműen közösségi szabály ellen vétő személy nem fogja beismerni, hogy nem tud olvasni, de a jelekből sem. A tudott, tudatos szabálytalanság ellenére is a versenyszelleme, haszonélvezeti indulata erősebb, mint a közösséghez való igazodás bármilyen képessége. 

Ilyenekkel akarunk országot építeni, klímát, környezetet védeni. Így akarunk közösséget építeni. Most amikor az egyéni szabadságjogok elérik az altocumulusok (párnafelhők) földhöz közel eső pamacsait. Persze igazán nem erről van szó. Vannak emberek, akik az előrejutás érdekében bármilyen együttélési szabályt képesek felrúgni. 

Itt nálunk az emberek felelősségtudatára és önkéntességére ritkábban lehet számítani. Volna mit javítani. 

 

 

 

Képgaléria: