Legalább fél év munkaviszony és büntetlen előélet is szükséges a tíz plusz tízmillió forintos családtámogatáshoz - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Ezzel megerősítette a reggel már kiszivárgott újabb részleteket. 

Erre van szükség a 10+10 milliós családtámogatáshoz - portfolio.hu

 

Miközben Kövér László kongresszusi beszéde, majd Ákos szavai miatt hörgött-háborgott a magyar média jelentős része – milyen már, hogy valaki a szülésről, mint női princípiumról beszél, nosza, küldjünk neki negatív terhességi tesztet- a magyar kormányfő talán az elmúlt huszonöt év legfontosabb bejelentését tette. Tíz plusz tíz millió három gyerekért cserébe, új lakás vásárlása esetén – röviden, tömören ennyi a lényeg. Vajon megszületnek a várva várt gyermekek? Lesz számukra hely?

Nos, az már önmagában elgondolkodtató, hogy sokak számára a gyermekáldás nem is áldás, hanem vállalás kérdése. Márpedig ez a helyzet. Nemcsak a karrier kontra gyermek feloldhatatlannak tűnő ellentétére gondolok elsősorban, sokkal inkább az olyan nélkülözhetetlen feltétel megteremtésére, mint az önálló otthon, saját fedél, külön lakás, amelyet ma jóformán csak azok engedhetnek meg maguknak, ahol jelentős a szülői támogatás, vagy megfelelő a kereset, a fizetés. Tudom, tudjuk: sok gyermek ma azért nem születik meg Magyarországon, mert nincs hová szülessenek –nincs számukra hely, hogy ezt a bibliai képet használjuk. Döbbenetes, hogy egy emberi élet megszületésének gátja lehet néhány rongyos papírköteg, pár vacak tégla, holmi nyavalyás fagerenda – holott az ember tudja: egy, kettő, három gyermek felnevelése nem kevés anyagi áldozattal jár, hiszen enni kell, lenni kell, élni kell …

Éppen ezért tartom korszakalkotónak a kormány döntését: szakítva az eddigi „hagyományokkal”, a megszokott gyakorlattal, nem alamizsnát adnak, hanem valódi segítséget ahhoz, hogy valaki lakáshoz, tisztességes fedélhez jusson. Úgy hiszem, az áfacsökkentéssel együtt ez az összeg valóban kellő bátorítás lehet sokak számára. Végre – igazán méltányos ajánlat, mondhatnánk. (Persze, lesznek, akik így sem tudnak majd önálló fedélhez jutni. Talán róluk sem feledkeznek majd el.) 

Tíz plusz tíz millió három gyerekért – nem tudom, elegendő ár-e az életért. Az mindenesetre világos: bármennyibe is kerül, bármennyire is támogatják vagy sem, kérjük, várjuk, akarjuk a gyermeket! Az ő életük nem lehet kérdés, az ő életük nem vállalás, hanem áldás. Legyen hát hely a szívünkben minden új életnek! 

 

Hozzászólások