Ez a legfontosabb mondanivalója az új botrány-dokumentumfilmnek, a Michael Jackson pedofíliájáról szóló Leaving Neverlandnek. A négy órás film egy akkorára duzzadt, gennyes sebet fakaszt ki, amelyért egy bálvány ledőlése szerintem nem nagy ár. Vélemény. 

Michael Jacksonnak már mindegy, hogy kiderült-e az igazság, az áldozatainak még nem szeretlekmagyarorszag

"Sajnálom, hogy a cikk írója annyira könnyen befolyásolható személyiség, hogy szóról-szóra tényként kezel egy ilyen egyoldalúan bemutatott történetet. Hol van itt az objektív újságírás? Vagy azt már nem lehet elvárni a mai cikkíróktól? Ha Ön "nagyvonalúan" a teljes Michael Jackson-életművet örökre kitörölné a globális emlékezetből, hogy "megmentse" ezeket a gyermekeket, azzal legyen tisztában, hogy egyúttal megölne több száz gyermeket is, akiket abból a kb. 300 millió dollárból mentettek meg, melyet Michael Jackson az élete során adományozott jótékonysági célokra."  Hozzászólás

Lényegtelen, hogy a popikon mennyire és hogyan. Elkészült egy film, ahol a vele kapcsolatba került, mára felnőtt, de akkor még gyermekek vallanak nem könnyű dolgokról. Pedofíliáról. Ejnye. Ez nem szép dolog. Nyilván a popikon rajongói ezt nem fogadják el. Vagy hazugságnak tartják, vagy relativizálják, vagy az életmű nagysága miatt megengedők vele. 

Természetesen nincs egyedül ebben a popkirály. Hiszen más emberek is vétettek az érvényes és hatályos törvények ellen, vagy éppen aktuális társadalmi norma ellen, és a mai napig mentegetik őket azok, akik egyébként a hasonló cselekedeteket elítélik. 

Itt van Roman Polanski, aki 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Ezt egyébként elismerte, majd a 42 napi börtön után lelépett az Egyesült Államokból. Körözést adtak ki ellene. A mai napig nem ülte le a büntetését. De nyugodtan rendezhetett és élhette az életét. (Talán már el is évült, meg volt megegyezés a lánnyal is) A megerőszakolt, már felnőtt nő megbocsátott neki. A filmvilág megengedő vele. Jó. Ezt tette, de micsoda életmű. 

Magyarországon is van ilyen. Szexuálisan molesztál rendező valakit, majd mikor kiderül, nem történik semmi. Az áldozat hibáztatásán kívül. Illetve szintén az életműre hivatkozva mentegetik, vagy fel is mentik az illetőt. 

Lényegtelenek itt a nevek, a cselekedetek. Egyszerűen megengedőek vagyunk bizonyos emberekkel. Közben ugyanezért a sarki fagyiárust azonnal főbe lőnénk. Pedig nem tudjuk, hogy mivé nőhetné még ki magát. Ki tudja nem menti meg a földet a jeges kocsijával a túlmelegedés ellen.

Itt van Gdansk városi tanácsa, aki úgy döntött, hogy eltávolítják az egyik városi térről Henryk Jankowski atya szobrát, akit a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap pedofíliával vádolt, a város tiszteletbeli polgárságától is megfosztották.  Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt. Nem igazolt vád alapján. Nyilván, ha beigazolódik, akkor nem csak a szobra omlik össze, hanem a Szolidaritásban betöltött szerepe ellenére a teljes életműve is. De nála ugyanazok nem megengedők, mint akik mondjuk Polanskinál igen. (mielőtt még félreértenék; nem szeretem azokat, akik kihasználják a gyengébbek kiszolgáltatott helyzetét pl. gyermeket molesztálnak és ez egy pap esetében különösen súlyos)

Csak annyit akartam bemutatni, hogy az én pedofilom, szexuális erőszakolóm, bűnösöm, az nem ugyanolyan, mint a tied. A tied bűnös, az enyém, maximum bocsánatos bűnös. Ezt elhitetni, láttatni az igazi manipulálás. Már régen nincs igazság. Csak jól felfogott érdek és érdekérvényesítő képesség. Számomra ez a legfájdalmasabb. Többé semmi közünk az igazsághoz és az ártatlansághoz. Beteg társadalom beteg tünete. 

Gazdagság, valamilyen körhöz való tartozás, befolyás, hatalom felmenthet a közös társadalmi normák alól.
Egy fiktív példa. Legyen egy ember, aki képes a daganatos betegségeket 100 esetből 70 esetben gyógyítani. Tehát a tenyerünkön hordozzuk, mert tud valamit, amit mi nem. Bármikor szükség lehet a tudására. Egy bökkenő van. Betegesen szereti a kisgyermekeket, esetleg a szenvedésüket is elnézni a megrontás alatt. Ezt elnézik neki a tudása, a meggyógyított befolyásos barátok miatt, a jövőbeli gyógyítás reményében. A kérdés: Meddig teheti meg? Mikor és hogyan fizeti ki a közös társadalmi norma közös beleegyezéssel való megszegésének az árát a társadalom? Ez lenne a leckénk…