Tizenhétezer család jogosult a gyermekek otthongondozási díjára (gyod), amely jövőre egységesen havi bruttó százezer forintra nő - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatornán.  
Novák Katalin azt mondta, a juttatást minden szülő megkapja, aki önellátásra képtelen gyermekről gondoskodik otthon. A jogosultság független a gyermek korától. Hangsúlyozta, a gyod a következő három évben folyamatosan emelkedik, 2022-re az akkori minimálbérnek megfelelő összeget kapják majd az érintettek.
Novák: Tizenhétezer család jogosult a gyermekek otthongondozási díjára, mandiner.hu: 2018. október 14.

Két hete még az volt a kérdés itt a Reposztban (is), hogy van-e reménye az otthonápolási díj összegének emeléséért és a minimálbérhez rögzítéséért küzdő családoknak. Múlt hét csütörtökön pedig végre megérkezett a régen várt bejelentés.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tartott Budapesten sajtótájékoztatót arról, hogy az előző napi kormányülésen döntés született a jövőre hatályba lépő emelésről. Mértéke január 1-étől bruttó 100 000 Ft (nettó 90 000 Ft, mert nyugdíj járulékfizetési kötelezettség terheli) az eddigi 30 000, 44 000, vagy 52 000 Ft-os segély helyett. Az érintett családok másik jogos kérését, hogy a mindenkori minimálbérhez rögzítsék az otthonápolási támogatást, fokozatosan emelve, 2020-ig vezeti be a kormány.

A harmadik kérést, hogy ne segélynek nevezzék az állami juttatást, hanem legyen foglalkoztatási jogviszony, hiszen 24 órás felügyelettel járó munkavégzésről van szó, szintén megértette az állam. A nyugdíj tétel, a járandóság háromlépcsős felzárkóztatása a minimálbérhez és az új elnevezés legalábbis erre utal. Az eddigi otthonápolási segély helyett az új név gyod, azaz gyermekek otthongondozási díja lett.

Azért óriási előrelépés ez, mert ahogy Csordás Anett (Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke, szintén érintett édesanya) is idézi október 5-én Fülöp Attila államtitkárnak (EMMI, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság) írt levelében: „Az ápolási díjban részesülők harmada jövedelmi szegénységben él, kétharmaduk deprivált, csaknem felük anyagilag súlyosan deprivált.” (Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban) Ennek az anyagi depriváltságnak pedig a fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülő munkahelye elvesztése mellett eddig az állami támogatás valóban megalázóan alacsony volta volt az oka. Régiónkban még Románia is megelőzött minket a jelenlegi havi 85 000 Ft-nak megfelelő összegű támogatásával, ráadásul ott munkabérként folyósítják az összeget. A többi szomszédunknál a súlyosan, halmozottan sérült gyermeküket/családtagjukat otthon ápolók állami támogatása:

Lengyelország: 105 000 Ft
Szlovákia: 134 000 Ft
Horvátország: 137 000 Ft
Csehország: 180 000 Ft

Az utolsóról az utolsó előtti helyre sikerült hát felkapaszkodnunk, de örüljünk ennek is. Szerintem most nincs itt a fanyalgásnak az ideje (megvan annak is, még ha a Prédikátor nem is említi).

A köszönetmondás ideje van: köszönet Csordás Anett és társai részére, akik kitartó küzdelemmel képviselték az általuk képviseltek érdekeit. Köszönet azoknak a gyógypedagógusoknak és egyéb szakembereknek, akik évek, évtizedek óta dolgoznak a fogyatékkal élőkért. Mi, a többség gyér, vagy nem létező lelkiismereteként. Hatékonyan, de a közélet számára mégiscsak láthatatlanul. Remélem, sok hasonló horderejű áttörést sikerül még elérniük. Mert a fogyatékkal élő testvéreink felé bőven van még restanciánk, államunknak, intézményeinknek, politikusainknak és első sorban nekünk: választóknak. (Vagy a fogyatékkal élők ügyeinek politikai súlyáról még korai lenne beszélni?)

További:
- Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban (Tárki, 2016.)
- A kormány bevezeti a gyermekek otthongondozási díját (origo, október 12.)
- Folyamatosan emeli a kormány az otthongondozási díjat (origo, október 14.)
- Novák: Tizenhétezer család jogosult a gyerekek otthongondozási díjára (mandiner, október 14.)