A kétméteres gelsenkircheni Lenin-szobrot már márciusban átadták volna, de a pandémia közbeszólt. (...) A 2,5 méteres, öntöttvas Lenin-figurát, melyet még az 1930-as években készítettek a Szovjetunióban, s amelyet a marxista- leninista párt (MLPD) egy cseh várostól vett meg ismeretlen összegért – szombaton avatják fel azon a helyszínen, ahol azt a szélsőséges szervezet elképzelte. (...) Az építésügyi hatóság hivatkozott a városkép védelmére és a szoborral azonos telken álló épület műemléki védettségére is. Tiltakoztak a nyugat-gelsenkircheni helyi képviselők is, szerintük a kommunistavezér Lenin az erőszak, az elnyomás, a terror és a szörnyű emberi szenvedés megtestesítője. Észak-Rajna-Vesztfália Közigazgatási Felső Bírósága azonban jóváhagyta a szobor felállítását. 

Kétméteres Lenin-szobrot avatnak Németországban mandiner

Ne legyenek kétségeink. A világ jelenlegi állapotát figyelve a történelem újratölt. Csőre. Nem tanultunk mi itt semmit. Vagy nem tudtuk továbbadni. Nem csak az időjárás szélsőséges. A társadalmi klíma is. Aki lelkesedni tud Leninért, az lelkesedni fog Hitlerért is. Ha a kommunizmus újra indul, akkor a többi szélsőség megjelenése is csak idő kérdése. Vagy fordítva. Kéz a kézben járnak.

Németországban újra indult. Deutschland über alles... és Lenin. 

De ne gondoljuk, hogy magányosak. Az, hogy az oroszoknál ez adottság, azt tudjuk. Ott több tízmillió ember életét tette tönkre Lenin magánakciójával indított "világforradalom". Piti kis hatású akció volt. Ami ebből indult kommunizmus (70-90 millió), az áldozatainak száma a II. Világháború ( civil, katonai 63-90 millió) összes áldozatával vetekszik. De a kommunizmus eszméje szép, ezért az áldozatok a hibásak. Rosszkor voltak rossz helyen. De azt gondolom, hogy egy ilyen szobor felállítása az az áldozatok meggyalázása. Elég szégyen, hogy ezt Észak-Rajna-Vesztfália Közigazgatási Felső Bírósága jóváhagyta.

Máshol is van Lenin szobor. Seattle városban. Ott ahol most autonóm területet alakítottak ki és mindenki nagyon tiszta, elvbarát, humanista jogkövető.

A fogyasztói társadalom nem oldott meg semmit. Nekünk azt mondták, ha kielégítik az alapvető szükségleteket, akkor minden rendben lesz. Ha minimális már az éhség, betegség, akkor békés és megelégített emberek korzóznak majd egy szép napsütéses délután. Aztán tessék. Egy szép napsütéses délután csupa elégedett ember töri be a kirakatokat, veri meg a neki nem tetsző, vagy nem tetsző módon viselkedő embereket. Falkában, hordaként. A mikrofonban és a sajtóban békés szép elvű és szívű emberek, akik a  tömegben azonos törzsi dühöt hordoznak. Ha velünk vagy azt csinálsz amit akarsz. Ha ellenünk, akkor még a legjobb cselekedeted és gesztusod sem elég jó ahhoz, hogy megmentsen a lincseléstől. Ez az ember. Ebben az emberben hiszünk, hogy majd szépen megoldja a dolgokat. Mindig lesznek egyenlőbbek. 

Az ember felejt és újra nekifog.

Kányádi Sándor:       Kuplé a vörös villamosról


avagy abroncs nyolc plusz két pótkerékre
holtvágányra döcögött végül
a kopott vörös villamos
kalauz és vezető nélkül
döcögött holtvágányra végül
a kopott vörös villamos


nem volt rakva virágos néppel
bezzeg amikor érkezett
bíborló színben sok beszéddel
meg volt rakva virágos néppel
bezzeg amikor érkezett


vöröslött de amint utólag
utólag minden kiderül
bíborát nem a pirkadó nap
vértől vereslett mint utólag
utólag minden kiderül


mint a görög tragédiában
belül történt mi megesett
a színen csak siránkozás van
mint a görög tragédiában
belül történt mi megesett


hát sic tranzit gloria mundi
a dicsőség így múlik el
honnan lehetett volna tudni
hogy sic tranzit gloria mundi
a dicsőség így múlik el


s így állunk ismét mint az ujjunk
sok hite-volt-nincs nincstelen
a magunk kárán kell tanulnunk
ismét itt állunk mint az ujjunk
sok hite-volt-nincs nincstelen


s tülekedünk egymásnak esve
ha jön a volt-már villamos
sárgára avagy zöldre festve
tülekedünk egymásnak esve
ha jön a volt-már villamos


félre ne értsd a dalom testvér
nem sirató csak szomorú
nem szeretném ha lépre mennél
félre ne értsd ismét/lem testvér
nem sirató csak szomorú


Mellékdal a pótkerekekre


de holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos
eljárt-e az idő fölötte
és holtvágányra döcögött-e
vajon a veres villamos


s nem lesz-é vajon visszatérte
boldog aki nem éri meg
halomra halnak miatta s érte
most is s ha lenne visszatérte
boldog aki nem éri meg

1992