Barack Obama leköszönő amerikai elnök Fidel Castro halála után közölte: vannak még nézeteltéréseik Kuba kormányzatával, és Amerika mindig ki fog állni az emberi jogokért a világ körül. Egy skót humorista a választweetjében így reagált erre lakonikusan: „Kínzótáborotok van Kubában”.

Kuba, Obama, emberi jogok: itt az év twitter-csatája - mandiner.hu

 

Ez a történet annyira egyszerű és tökéletes, hogy valójában nem is kellene semmit sem írni. Mindenesetre, azért járjuk körbe a hírt, President Obama esetét az emberi jogokkal, Guantanamoval, Kubával – annál is inkább, mivel Kubával kapcsolatban teljességgel igaza van, hiszen Fidel Castro hosszú évtizedei alatt emberek tízezreit börtönözték be, vagy üldöztek el az országból. És annál is inkább, mivel Obama, elnökként és azt megelőzően is folyamatosan az emberi jogok mellett emelt szót – éppen ezért akár még igazságtalannak is tarthatnánk a skót humorista megjegyzését. 

Csakhogy a skót humoristának igaza van. Guantanamoban tényleg működik fogolytábor, annak ellenére, hogy President Obama elnökválasztási kampányában megígérte annak bezárását, az ott folyó gyakorlat befejezését. Sőt, az elnök 2012-ben aláírta azt a törvényt, amely gyakorlatilag megerősítette a tábor létét, a külföldi fogolytáborok létesítését, a terrorgyanús egyének korlátlan ideig tartó kihallgatását. (A támaszpont jogilag nem amerikai terület, hanem Kuba része, a területet az USA 1903 óta bérli Kubától. Itt nem érvényesek az amerikai törvények. Ez pedig azt jelenti, hogy vádemelés és bírói ítélet nélkül is bárkit fogva tarthatnak, kihallgathatnak. Ennek vetett volna véget Obama - hogy aztán a törvénnyel éppen ezt erősítse.)

Miközben az emberi jogok miatt aggódik a világ leghatalmasabb és számomra az egyik legnagyszerűbb, legszabadabb országának vezetője, addig éppen azt látjuk, hogy amerikai multinacionális vállalatok előszeretettel költöztetik üzemeiket olyan országokba is, ahol az emberi jogokra nem kell olyan kényesen ügyelniük, mint odahaza.

De nem ártana az emberi jogokkal foglalkozni akkor sem, amikor az USA szövetségesei azok, akik lábbal tiporják az emberi jogokat. Őket nyilvánvalóan nem figyelmeztetik olyan sűrűn az emberi jogok vélt sérelmeire hivatkozva, mint a kisebb erejű, kisebb befolyású országokat. 

És azt sem ártana elfelejteni, hogy az iraki, afgán és a többi, az USA által lebombázott, megszállt, szétvert, vagy gazdaságilag függésben tartott országának polgárai is válaszolhatnának az elnöki üzenetre. 

Mégis, a mandiner által az év twitter csatájának hívott bejegyzés arra mutat rá: nem árt szembesülni az ígéreteinkkel, és miközben ítélkezünk mások felett, rendbe tenni saját portánkat is. Nehogy képmutatónak és nevetségesnek tűnjünk.

 

 

Hozzászólások