Elmesélem, milyen élményem volt egy ízben a templomban, református istentiszteleten. Szeretek amúgy református istentiszteletre járni; mondják, hogy régiek az énekek, nyikorognak a padok, öregségszaga van az egésznek, de ez nem mindig igaz, és amikor de, akkor szeretem a régi énekeket, a nyikorgó padokat és az öregségszagot. És szeretem hallgatni Isten Igéjét, ha szépen magyarázzák.

Balavány: Melyik pártnak kampányolna Jézus? - hvg.hu

 

Kíváncsi lennék arra – bár a cikket olvasva azért van némi fogalmam arról -, hogy Balavány György hogyan válaszolna a címben feltett kérdésre. Melyik pártnak kampányolna Jézus? Egyértelmű, hogy nem annak, amelyiknek Balavány úr szerint a református lelkészek kampányolnak. Mert mi, ugye kampányolunk. Ráadásul a prédikációinkban.

Legalábbis ezt a következtetést vonta le a szerző két istentisztelet után. Elment egy ízben templomba, református istentiszteletre, amelyre amúgy szeret járni. Minden rendben is volt a prédikációval egészen addig a pontig, amíg a lelkész el nem jutott az applikációig, vagyis az ige üzenetét szemléltette úgy, hogy közben szem előtt tartotta: kikhez és milyen pillanatban szól. Dániel és barátai történetén keresztül, akik nem hajtottak fejet a hatalmas bálványszobor előtt, beszélt korunk hatalmasságairól, bálványairól és az előttük való arcra esés kísértéséről. Balavány úrnak azonban nem esett jól, hogy a lelkész – szerinte – nemcsak szépen magyarázta az igét, ami miatt ő a templomba jött, hanem aktualizált, ezen keresztül pedig szembesített, kérdéseket vetett fel, gondolatokat indított el. Vagyis a hallgatóságot éppen abból a kényelmes állapotából próbálta kimozdítani, amelybe az sokszor belesüpped az igehirdetés során. Hát nem kényelmes és egyszerű ülni és hallgatni a szép szavakat, amelyek simogatják a lelkünket? Csak közben azt érezzük, mintha nem is lenne közöm ahhoz, amiről beszélnek.

Balavány úr újra próbát tett. Ezek szerint nem ment el a kedve teljesen a reformátusoktól. Belehallgatott egy másik igehirdetésbe. Hogy mit hallott? Tömény Fidesz-propagandát. (Ebben az esetben már nem is derül ki a cikkből, hogy mi volt az alapige.) Ráadásul a Facebook-on is egyik lelkész a másik után tesz hitet a Fidesz mellett – írja még. A következtetés pedig így hangzik: 1. Az igehirdetések a református templomokban nem szólnak másról, mint aktuálpolitikai kérdésekről. 2. A református lelkészek is beszálltak a kampányküzdelembe és egyértelműen a kormányzó párt oldalán állnak.

De nemcsak arról az időszakról van nagyon határozott véleménye a református lelkészek tekintetében Balavány Györgynek, amiben éppen vagyunk, nevezetesen a választásokat megelőző napokról és hetekről, hanem úgy általában a református egyházról is.

Milyenek is vagyunk szerinte? Leginkább öregségszagúak. Mert régiek az énekek, nyikorognak a templompadok. Valami letűnt világ valahogy megmaradt képviselői vagyunk. Akik fölött már rég eljárt az idő. És ezt mindenki látja – leginkább azok, akik kívülről szemlélnek bennünket és csak néha ülnek be a templomba, hogy ott nosztalgiázzanak egy kicsit. Mindenki látja, csak mi magunk nem. Ha pedig idejét múltak vagyunk, nincs is közünk ahhoz, ami ma, velünk és körülöttünk történik. Legjobb lenne, ha csendben maradnánk. Nem kellene elmondani a véleményünket olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek nem tartoznak az egyházra.

Mert Jézus is hallgatna? Mert olyannak látjuk Jézust, hogy nem illeti kritikával az igazságtalanságot, a helytelen életgyakorlatot, a hatalommal való visszaélést? Nem. Ő szembesített az emberben élő rosszal és a felszínre hozta azt. Ugyanúgy ítéli meg és utasítja el a bűnt, bármelyik oldalon találkozik is vele. Ma is pontosan ezt tenné. Közöttünk is. Éppen ezért valóban veszélyes őt felhasználni és a mai csatározásokban úgy feltűntetni őt, mint aki valamelyik párt, erő oldalán állna.

Én ezt üzenném Balavány Györgynek. És azt is, hogy talán még többet kellene járnia istentiszteletre. Akkor személyesen is tapasztalhatná, hogy nem múzeumban jár, hanem olyan közösségben, amelynek tagjai – kezdve a lelkészen -, igyekeznek úgy figyelni az igére, hogy közben keresik a választ a kérdésre: mit kíván tőlem ma Isten? Hogyan tudnék az ő akaratának engedelmeskedni és őt követni?

 

Hozzászólások