...a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte. Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

Áder János kegyelmet adott Geréb Ágnesnek - index.hu

A bábák évezredes korszakát követő kórházi szülés erős bástyákkal tartja magát hazánkban. Ami természetes volt évszázadokon át, ma arra nézünk furcsa szemekkel. Néhány generációval ezelőtt még mindenki otthon született, s a születési hely nem egy gyűjtőhely volt. Persze nyugtató medence és kedvenc CD nélkül folyt a világra jövetel akkoriban otthon. Otthon, mert nem volt más választás. Aztán jött Dr. Geréb Ágnes, a választási lehetőség alternatív ikonja. A rendszerváltást követően az ő személye kapcsán tehették fel a kérdést anyák és apák: itthon vagy kórházban szülessen meg gyermekünk?

Majd jött az ellehetetlenítés, az elrettentés, a perbefogás, a bírósági ítélet, az eltiltás, melyek célja, hogy ne legyen alternatív út, csak a kórházi születés. Vannak pro és contra érvek. A kórházban születettek között élnek, akik nem a kórházban születtek, s sajnos azok is, akik kórházi születés következtében sérültek meg... Vajon azokkal az orvosokkal szemben is olyan határozott és vonalas ítélet születik, akiknek kezei közül élettelen, vagy megnyomorodott csecsemő került ki???

Geréb Ágnes kegyelméről örömmel hallottam. Nem az otthonszülés körüli csatározások miatt, hanem a személyéért, az idősödő asszony miatt. Talán a kegyelmi kérvény elfogadása mögött is csak ennyi állt, hiszen a börtönön kívül mindent helyben hagyott az államfő. Azok a dolgok pedig mind olyanok, melyek akadályozhatják az otthonszülés folytatását.

Elég abszurd, de miközben olvasod e sorokat, néhány térségben (pl. Belső-Somogyban) felmerülhet a kérdés - két járásnyi terület szülészeteinek megszüntetése következtében -, hogy vajon beérnek-e a kórházba, vagy útközben születik meg a gyermek?

Hozzászólások