Az edző, ha partnerként is kezeli a sportolóját, mindig tekintélyszemély fog maradni a sportolónak. Fontos, hogy ez így is legyen, hiszen ő a felelős a sportoló felkészítéséért. Ehhez elvárásokat kell támasztania. Egy edzésmunkát vagy elvégez valaki, vagy nem lesz élsportoló. Az edző feladata, hogy a sportoló edzésmunkáját a célnak megfelelően személyre szabja, és aztán megkövetelje a sportolótól, hogy azt elvégezze. (…)Ettől élesen elválasztanám a megalázást mint „pedagógiai” technikát. A megalázásnak szerintem semmilyen szinten nincs helye a sportban (sem). A megalázás szégyennel, énvesztéssel jár az elszenvedőnek.

A megalázásnak semmilyen szinten nincs helye a sportban- wmn.hu

 

Inkább maradna a vízben és fulladna bele – mondta a New York Times forrásai szerint Shane Tusup Hosszú Katinkának az áprilisi arizonai Grand Prix után, ahol felesége csupán az ötödik helyet szerezte meg 200 méter vegyesen és háton. Tusup a lap szerint a többi csapat tagjai előtt szidta Katinkát, aki kerülte a szemkontaktust vele.

Maradj a vízben és fulladj bele – Hosszú Katinkáról és férjéről ír a New York Times - hvg.hu

 

Kezdődik az olimpia, írj arról – tanácsolja feleségem péntek éjjel, persze neki könnyű, megy tv-t nézni, én meg itt küzdhetek a laptop előtt a szombati reposztommal. Na, jó, azért annyira nem küzdök, elvégre tényleg itt az olimpia, mi pedig reménykedünk, hogy sportolóink ezúttal is helyt állnak, és örömteli heteket okoznak az egész nemzetnek. Annál is inkább, hiszen az ötkarikás játékok minden sportoló álmát jelentik, néhányan pedig képesek az olimpiai aranyért bármit megtenni. 

Bármit megtenni: hajnalban kelni, télen-nyáron korán reggel a vízben csobbanni, órákon keresztül gyakorolni, robotolni, pontosan az előírások szerint enni és inni, a dopping miatt a gyógyszerekre, táplálék-kiegészítőkre odafigyelni, szintén a dopping miatt minden utazást lejelenteni, és persze maradéktalanul teljesíteni az edző utasításait, mi több, elviselni a kritikáját, megjegyzését, szidalmait. Nem könnyű élsportolónak lenni – Széchy Tamás kegyetlenkedéseiről régóta tudunk, egyes élsportolók edzőinek viselkedéséről pedig lehet némi fogalma annak is, aki csak áttételesen találkozott velük.

Nem tudom, Hosszú Katinka férje mennyire „megalázós” edző, mindenesetre kettejük érzelemdús kapcsolatáról sokat hallunk-olvasunk. Bonyolult, de nem egészségtelen – mondják ők, én pedig elképzelni sem tudom, létezik-e olyan egyáltalán, amikor egy ember kemény, kritikus edző, aztán az uszodából kilépve angyali férj és megértő társ. „Hogy fulladnál bele!” „Hozhatom a kávét, drágám?” 

Nyilván mindenkivel előfordul, hogy egyik pillanatban durvát és sértőt kiabál arra, akit szeret, majd néhány órával később jóságosan és kedvesen udvarol, ám azt nehezen tudom elhinni, hogy mindez napról-napra, versenyről-versenyre jól működik. Tudom, másként gondolkodik, másként „működik” egy élsportoló a hétköznapi embernél, mint ahogyan az is tény, hogy Katinka, edző férje mellett szállítja a győzelmeket, így ő az egyik legnagyobb éremesélyese a magyar olimpiai csapatnak. És azt sem szabad elfelejteni, hogy Katinkától meglehetősen tartanak az amerikaiak, nem csoda hát, ha nem írnak túl hízelgőeket róluk.  

Tizenötmillió magyarral együtt én is szurkolok neked, Katka, pontosabban, én neked szurkolok, nem IronLady-nek – igaz, rengeteget számít az olimpiai győzelem, de még többet a helyes önértékelés és megbecsülés. Szép vagy, jó vagy, nagyszerű vagy – nem azért, mert nyersz, hanem azért, mert szeretünk.

Hozzászólások