- Magam is követője vagyok Luthernek a Facebookon, és mindig várom a következő képet, vajon ezúttal merre jár. Hogyan találják ki, hogy melyik nap mi kerül ki a közösségi oldalakra?
- Luther útjának van egy szűk és igen praktikus meghatározója, mégpedig az, hogy éppen merre járunk a férjemmel. Szeretnénk megmutatni az egyházon kívüli embereknek, hogy az egyház nem olyan idegen, hideg-rideg közeg, mint amilyennek sokan gondolják. Mi sem mindig feketében járunk, éljük a hétköznapi életünket, megfordulunk a bevásárlóközpontokban, koncerteken, könyvesboltokban, kávézókban, mint bárki más. Próbálunk kulcslyukká válni, amin keresztül bekukucskálhatnak az életünkbe és ezáltal a református egyházi közegbe azok, akik még sosem merészkedtek templom közelébe. Szeretnénk, ha meglátnák, hogy nem kell tőlünk idegenkedni.

A kulcslyuk - parokia.hu

Mea culpa, de én csak most találkoztam a Bella házaspár Luther-figurájával. S tudom, régimódi ember vagyok, de engem egyaránt megfogott a hús-vér ember Violettával készült hagyományos riport, s ebben az ő modern missziói szemléletük és maga a „cuki kis playmobil-reformátor...” Olyannyira, hogy elő is hoztak belőlem nem csupán néhány kósza gondolatot, hanem hét aforizmát, bölcsességet, dialektikus szösszenetet, vagy minek is nevezzem ezeket...

 

 

A nagy és a kicsi emberek
A nagy emberek tudnak kicsik lenni, azért, hogy a kisemberek naggyá válhassanak...

Bronzszobrok és műanyagfigurák
Nagy és súlyos, veretes és szép, golyó- és időtálló bronzszobrok helyett kicsi és könnyű, egyszerű és igénytelen, törékeny és eldobható műanyag játékfigurák is mély nyomokat hagyhatnak az emberek szívében, lelkében...

Ezer és az egy
Lehet, hogy egy újszerű ötletre ezrek kapják fel a fejüket, míg ezer bevált régi módszerünkre csak egy ember fog felfigyelni... (Azért őt is becsüljük meg...!)

Facebook és a wittenbergi vártemplom kapuja
Ma a facebook a wittenbergi vártemplom kapuja, amelyre „kiszögezhetjük” tanításunkat, Krisztus evangéliumát, világnak szánt üzeneteinket...

A világ, a háló és a világháló
Kétezer évvel ezelőtt azt mondta Jézus a tanítványainak, hogy „vessétek ki hálóitokat fogásra”, ma talán hozzátenné azt is, hogy „vessétek ki világhálóitokat, ezzel fogjatok embereket, posztoljatok, lájkoljatok, üzenjetek nekik, valahogy fogjátok meg (ki és össze...) a világot, ne csak ő fogjon meg benneteket...”

Ajtó és a kulcslyukak
Jézus azt mondta: „Én vagyok az ajtó...” Azt nem mondta, de akár mondhatta is volna, hogy „...ti vagytok a kulcslyukak, amelyeken keresztül az emberek bepillanthatnak Isten országába...”

A reformáció jubileuma és reformációja
A reformáció 500 éves jubileuma akkor éri el célját, ha 500 év múlva azt mondják majd utódaink, hogy ünnepeljük meg a reformáció reformációjának 500. évfordulóját...!”