Fa Nándor a pályafutása csúcspontjának nevezte, hogy 63 évesen 93 nap alatt teljesítette a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt, s a nyolcadik helyen ért célba. „Az én lelkemben hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem” – mondta a vitorlázó. 

Fa Nándor: Ez pályafutásom csúcsa - mandiner.hu

Kamaszként azt mondtuk a menő dolgokra, hogy kafa. Ez a szó jutott eszembe, amikor hallottam a hírekben, hogy Fa Nándor megcsinálta. Megcsinálta!!! A vitorlást, a földkörüli utat, tulajdonképpen 63 évesen talán már azt is mondhatjuk, hogy az egész pályáját. Jóllehet, ezzel a fogalmazással óvatosan kell bánni, mert Fa Nándor azon karakterek közé tartozik, akik szívük utolsó dobbanásáig elő tudnak állni újra és újra startra készen. Sőt, a startot követően célba is érnek. 

Elismerésreméltó mindaz, amit Fa Nándor véghezvitt magyarként 1993 és 2017 között a Vendée Globe-on. Élmezőnybe tartozó hajósa lett egy (tenger)parttalan országnak. Nem torpant meg még attól sem, ha az ő feladata lett a hajóépítés, szponzor keresés és mentális rendezettség elérése is. Nem kifelé vagy maga mögé mutogatott, hanem a céljára összpontosított. Ezt a nagyfokú odaadást irigylem tőle, jóllehet nem megveszekedett módon, sokkal inkább felnézve rá.

Bár nem követem rajongóként pályafutását, inkább csak felkapom a fejem néha-néha, amikor felkészüléséről vagy újabb teljesítményéről hallok, mégis példaképeim közé sorolom elszántsága és kitartása miatt. Isten felkiáltójelei közé tartozik. Azt, amit ő csinál nem tudnám és igazság szerint nem is vágyom megtenni, mégis olyan dolognak tartom, amire szükségünk van. Igazán akkor látjuk meg fontosságát, amikor hiányát tapasztaljuk. Mint a mesebéli SÓ, ami nevetséges és felháborítóan nüansznyi dolognak tűnik az életben, de amikor hiányával szembesül a király, máris tudja, nem a gyémánt az igazi kincs. 

Fa Nándor SÓ-man. Igazi ízt adott a XX. század végi hazai történelem változásai idején, és a XXI. századi kavarodás korában képes a rendezettség, tudatosság és rendíthetetlen célba érés példájává lenni és maradni. Ez a kalap-emeltető létezés viszonylagos teljessége. Ez kafa. Ő a kaFa.