The Coolest Churches, Mosques, And Synagogues of the Year

The Coolest Churches, Mosques, And Synagogues of the Year  gizmodo.com

Miért nyűgöznek le? Nehéz megmondani. Nézegetem a képeket és keresem a szavakat. A hívó szavakat. Átlátható. Egyértelmű. Nem zsúfolt. Tiszta. Lényegretörő.

Mindenképpen ajánlom az eredeti cikket megnézni.

Csak a lényeg maradhat. Egy templom, ami nincs telezsúfolva szent képekkel. Kereszt korpusszal.  "Megnyílt az ég harmatozva, megváltónkat, hogy lehozza". A tér a forma ebből a nézőpontból mindent Isten angyalának szárnyai alá helyez. Minden lényeges benne van. A hegyeket mozgató Teremtő. Jézus Krisztus a Megváltó. Isten Lelke erejének te vagy a bizonyítéka, aki szintén ez oltalomra bízod magad.

 

Igazán ez a kedvencem (csak a székek zavarnak). Benn is vagyok, de nem szakadhatok el a földi körülményektől. Figyelmeztet, hogy ez egy éles határvonal. Testileg ide tartozom, de mégis döntenem kell, hogy minden testi tapasztalatom ellenére az ígért egyértelmű és világos jövőt akarom-e.

Egy zsinagóga, melyben nincs arany és eklektikus díszek. De mintha a csillagos égbolt borulna rá az oda imádkozni betérőre. A padok elhelyezése koncentrikusan középre vonják a szemet, ahol tornádóként ragad el majd és emel fel a másik dimenzióba a transzcendens. (Elóhim)

A másik zsinagóga képe talán még erőteljesebb. Központi helyen a frigyláda, bár modern köntösben. A tapasztalatot, múltat és kultúrát is hordozó betűk, melyeken egy szójátékkal betűz a nap. Bárhonnan is érkezzen a fény, mindenképpen rád esik a múltadból, lényegedből egy darab. A rend. Ahol Isten jelen van, ott csak rendezett lehet  minden. Vagy az lesz. Megnyugtató.

Egy modern mecset. A hagyományos ornamentika és elrendezés újra fogalmazva. De nem is ez a legizgalmasabb. Ha be akarsz lépni, áldozatot kell hoznod. Át kell kelni a vízen, a köveken. Egy nagyon is gyakorlatias szent hely. Pontosan kifejezi az iszlám vallás lényegét. Nincs hit életgyakorlat és áldozat nélkül, mert Allah így rendelkezett.

Persze ahol anyagilag erős a közösség, ott aztán kreatív lehet az ember. De ennek ellentmondanak a következő képek.

Szinte érzem e helyen a drámai véget. A titkosszolgálat emberei székhez kötöznek és durva katonák ütnek arcul. Nem számít, hogy tettél-e bármit is. Majd gúnyosan parancsolják, hogy prófétáld meg annak a nevét, aki megütött. Neked nincs másod, mint a kereszt alakú résen beszűrődő fény. Az a tudat, hogy Ő (Jézus Krisztus) a te világosságod, jövőd és mindened. Meg az, hogy nem különb a tanítvány a mesterénél. Ha Őt üldözték, téged is üldözni fognak. Ugyanakkor mégsem marad keserűség bennem, mert hová is mehetnénk; örök életnek beszéde van nálad.

Thaiföldi iskola, padláson imaszobával. Homokzsákokból, bambusz és fű fedéssel.

Számomra az a közös ezekben az épületekben, hogy már a struktúrájuk és berendezésük azt mondja, nem lehet mellé beszélni. - Ember! Az életed rövid. De legyen egyértelmű!

Itthon is születnek jó elgondolások. Csak két példát hadd mutassak.

 Berekfürdő Megbékélés háza, Ifjúsági Ház kápolnája   berekfurdo.parokia.net Horváth Gyula álmodta, tervezte, követte el.

 Egy kedves projekt Gara mellett. Még Fekete Ágnes szervezésével építettek egy hal alakú kápolnát.  geocaching.hu   (A hal őskeresztény szimbólum, görög elnevezéssel ikhtüsz, mely mozaikszó is egyben: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó, emiatt az ókeresztény korban titkos jelképe volt a keresztényeknek.) Lebontottak egy házat Garán és annak anyagából építették (persze némi új anyag is kellett) önkéntes munkával. A padlóját sóderba, homokba ágyazott akácfa rönkökből készítették.

 

Hozzászólások