Köszönöm gyönyörű Istennőm, hogy lehetővé tetted, hogy részese legyek ennek és bíztál bennem. Köszönöm Magyarország, hogy része lehetek ennek a csodálatos országnak. Köszönöm édesanyámnak és édesapámnak, hogy támogattak, és hogy ma este részese lehetek mindennek!

Shane Tusup: köszönöm, hogy része lehetek ennek a csodálatos országnak! - mandiner.hu

 

Jó érzés tölti el az ember szívét, amikor egy kívülálló megtapasztal valamit abból, amit mi, magyarok érzünk, gondolunk, ahogyan mi tudunk szeretni, rajongani, ünnepelni. Jó érzés töltheti el Hosszú Katinkát, hogy ilyen férje és edzője van, aki ennyire szereti, bízik benne és ünnepli ország-világ előtt. Jó érzés lehet Shane Tusup szüleinek, hogy fiuk ennyire hálás nekik, és az én szívemet is jó érzés tölti el azért a sok-sok köszönömért, amit elmondott, leírt. Kicsit meg is szégyenültem miatta, eszembe jutottak saját önzőségeink és állandó hálátlanságaink, örökös rossz kedvünk és legendás pesszimizmusunk. Eszembe jutott, vajon ismerjük-e, használjuk-e még ezt a kifejezést. Kell-e, lehet-e bármit is megköszönnünk? 

Ha már vizes világbajnokság, hadd legyek először is hálás magáért a világbajnokságért, a szervezőkért és az önkéntesekért, a rendet biztosító erőkért, a csodás hangulatért, az élményért és persze a versenyzők erőfeszítéseiért. Nem szeretnék most a vb politikai oldalával foglalkozni, még azzal sem akarom tölteni a sorokat, hogy kellett-e nekünk ez a világverseny, vagy nem – megkaptuk, megrendeztük, a sportolók fantasztikus hangulatban szerepelhettek, az illetékesek nyilatkozatai szerint pedig a budapesti világbajnokság minden idők legjobb versenye volt. Múlt hét szombaton a tíz méteres toronyugrás döntőjét láthattam a helyszínen, és bár nincs összehasonlítási alapom, tény, hogy egy magas színvonalon megrendezett világesemény szemtanúja lehettem, ahol a rendezők, az önkéntesek, a rendet biztosító erők, és természetesen maguk a versenyzők is igyekeztek a lehető legtöbbet nyújtani. A magam részéről nagyon örülök, hogy ország-világ csodálhatta Budapestet, és annak is, hogy az elmúlt két hétben szinte egy emberként szurkolhattunk Katinka és a többi úszó, vagy éppen a pólósok sikerének. Élmény látni, mennyire feldobja őket a bíztatás, öröm tölti el az ember szívét, amikor azt láthatjuk, hogy milyen hálásak a jó szóért és bátorításért. (Hajrá Katka és a többiek ma is, értük kora este, a fiúkért pedig fél kilenctől szorítunk!)

Nem értem azokat, akik képtelenek egy kicsit is örülni, akik mindenben a hibát keresik, akik fintorognak, akik alig várják, hogy valami rossz történjen. Róluk jutott eszembe a vicc a karthauzi néma szerzetesről, akinek az volt a kiváltsága, hogy minden évben egyszer egy mondatot mondhatott a rendfőnöknek. Az első év végén, amikor megkérdezték, ezt mondta: „az ágy túl kemény”. A második év végén, amikor szintén megkérdezték, így szólt: „a cellám túl hideg”. A harmadik év végén ennyit mondott: „az étel rettenetes. Kilépek.” Erre a rendfőnök megkönnyebbülten felsóhajtott: „hála az égnek. Hiszen folyton csak panaszkodsz!”

Hálás vagyok azért, hogy itt élhetek és azért is, ahogy élhetek. És ez most nem politikai véleménynyilvánítás, egészen egyszerűen örülök, hogy Magyarország a hazám. Nyilván nem tökéletes, nyilván én is tisztában vagyok megannyi negatívumával, és azt is tudom, hogy máshol könnyebbnek tűnik a megélhetés, mégis boldog vagyok, hogy sokan ugyanúgy hazájuknak érzik ezt az országot. Köszönöm, hogy nem is kevesen vannak azok, akik óriási áldozatot hoznak azért, hogy mi, magyarok békében és nyugalomban élhessünk. Talán el sem tudjuk képzelni, milyen hatalmas dolog ez.

Köszönöm, hogy sokan még nem mentek el, hanem hisznek abban, hogy itt is lehet boldogulni. Köszönöm, hogy sokan gyermekeket vállalnak, mert bíznak abban, hogy ez egy élhető ország lehet. Köszönöm, hogy sokan élsportolókat megszégyenítő bátorsággal és hitttel küzdenek, köszönöm a közösség erejét, a nagyszerűségünket és vagányságunkat, köszönöm, hogy ezekben a hetekben is olyan jó magyarnak lenni.

Köszönöm, hogy én is részese lehetek ennek a csodálatos országnak. Köszönöm, hogy Shane Tusup így lát minket.

De jó lenne erre a sok jóra máskor is rácsodálkozni!
 

Hozzászólások