A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké – állítják a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói, akik tanulmányukkal elsőként nyújtottak biológiai bizonyítékot a házasság egészségre gyakorolt hatásáról.

A házasság véd a stressztől - mandiner.hu

A XXI. század embere számára jól hangoznak a csökkentett dolgok (kivéve, ha a fizetésről van szó): csökkentett zsírtartalom, csökkentett energiatartalom, csökkentett cukortartalom, csökkentett szénhidráttartalom... Ehhez társulhat a csökkentett stressztartalom. A kutatások szerint ezzel jár a házasság.

Nem gondoltam volna. Főleg a ma éjszaka után, amikor a másik felem akármikor megébredtem, nem volt mellettem, és csak annyit tudtam, hogy a ködös éjszakába elviharzott menteni, mert kamion ütközött vonattal. Nyugtalan voltam, bár nem olyan mértékben, mint egykor a vizsgaajtókban. 

Szóval azért nem gondoltam volna, hogy a stressz szintje azoknak kevesebb, akik házasságban élnek, mert matematikailag az 1+1, az ugye 2. Tehát az én gondjaim mellé jönnek a férjem gondjai, mert ami a tiéd, az az enyém is alapon működnek a szövetségek. És a házasság az bizony jóban-rosszban szövetség. Aha! Valószínű a szervezetünk nagyobbra értékeli a jóban részt, és nem a rosszbanra teszi a hangsúlyt? Akarva akaratlanul nem az a fontos, hogy a postaláda kulcsot csak ledobta az előszoba asztalkára, és nem akasztotta vissza a kulcsos szekrénykébe; hogy a wc ülőke olykor-olykor szemérmetlenül nincs lehajtva; hogy a kocsiban a hangerő nem ott van, ahol szeretem; hogy a cipők nem párhuzamosan állnak egymás mellett, hanem 45°fokos szögben fekszenek; hogy a hobbim nem annyira érdekli; hogy amiről beszéltünk, az benne máshogy csapódott le. Sokkal inkább értékeli testünk a van kihez szólni, van kivel megbeszélni, van kivel továbbgondolni, van kivel megcsinálni élményt. És ne feledkezzünk meg a szeretet magocskákról, amik szárba szökkennek. A biztonságról, az érintésről, a maximális bizalomról...

Szóval a házasság stressz-csökkentő, de nem stressz-mentesítő. A házasság nem varázsszer, vagy gyógyír, hanem természetes védelem. Isten igenis párosnak alkotta az embert. Ezért kereste Ádám a párját, és ezért örült a húsából való húsnak. Persze egyesek folytatják rosszmájúan, hogy utána el is kezdődött a galiba: kilakoltatás az Édenből, halhatatlanság helyett halandóság, fáradság és fájdalom érzése. Igen, mégsem végződik válással a történetük. Ádám nem hagyta el Évát, és Éva sem unt rá Ádámra. Sőt, ezt követően születnek meg gyermekeik.

A házasság természetes létforma, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy erre vagyunk Isten által teremtve. Amit pedig Ő alkotott, az mind megkapta a minőségi pecsétet, így a házasság is. Azonban engedetlenségeink (bűneink) miatt nem fénylik olyan erősen.