A tavaly januárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben számos nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont. A legutóbbi vásárlással a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-kép került az MNB tulajdonába.

ÉRTÉKES MŰTÁRGYAKKAL GYARAPODOTT A HAZAI MŰKINCSVAGYON AZ MNB ÉRTÉKTÁR PROGRAMJA ÁLTAL - mnb.hu

Tetemes mennyiségű műkincset vittek el hazánkból. Hol ilyen, hol olyan népek fosztották ki gyűjteményeinket. Sajnálatos dolog. Ám hogy milyen úton-módon pótolandó, az kérdéses. Kell-e nekünk Értéktár Program?

Nem a művészet ellen kívánok szólni, hiszen magam is szívesen időzök műalkotások előtt. Nyaralásaim során javarészt múzeumokban és kiállítótermekben, nem pedig tengerparton fordulok meg. Mégis az Értéktár Program elgondolkodtat. Nem eszmei, hanem anyagi oldala miatt. Futja erre nekünk? Ilyen dolgokra telik? Ha igen, akkor nagyon jól állunk. Mi, önmagunkat lassan körbekerítő kicsiny ország, jól vagyunk. Jut erre is. A sok szükséges kiadáson túl, aminek rendre eleget teszünk, jut még néhány garas, egészen pontosan 4,5 milliárd egy reneszánsz föstményre.

A legtöbb családi kasszából évente egy no name alkotásra sem futja, de a közösből Tizianot tudtunk venni. Ez jó. Reményteli. Arra következtetek, hogy mindannak ellenére, ami körülvesz, mégiscsak nagyon jól állunk. Államadósság, migrációs terhek, szociális segélyek, ágazati finanszírozási lehetetlenségek mellett erre tudunk spórolni.

Kell is. Ezen műremekek nélkül üres lenne az értéktárunk.
Kell is? Ezen műremekek nélkül üres lenne az értéktárunk?

A mi magyar értéktárunk közös vagyon. Nem lehetne összeadni, csak összevásárolni? Gondolom, Tiziano képét nem adták volna csak úgy oda ama magángyűjteményből, ahol nagyon jól jártak forintosításával, de talán vannak, akik értékeikből felajánlanának valamit. Ingyen, vagy legalább nevük megjelöléséért cserébe. Lehet, hogy vannak, akik értékeikből hajlandóak elhelyezni a közös Értéktárban egy-egy műkincset: kódexet, könyvet, érmét, ékszert, oklevelet, ősnyomtatványt, térképet, szobrot, festményt, porcelánt, kézimunkát, pajzsot... Nem pénzért, hanem nemes lelkületből. Gavallér módon. Vagy ilyen már nem létezik?

Hátha akad(nak) valaki(k)... Addig is veszünk még néhány apró-cseprő dolgot. Visszavásárolunk ellopott kincseinkből néhányat. Már csak azért is, mert összesen 30 milliárd jut erszényünkből erre a célra 2018-ig. S a Tanácsadó Testület még csak 7 813 049 934 forintot költött el.