A glifozátot a hetvenes években az egyik legzöldebb gyomirtószerként engedélyezték, mondván, gyorsan, húsz perc alatt lebomlik, és az az útvonal, amelyen a hatását kifejti, nincs meg az állatok és az emberek szervezetében, tehát nem veszélyes rájuk. Csakhogy a méréseket nem vizes közegben végezték, márpedig a glifozát jól oldódik vízben. Ha egy területre kiszórják, az esővel bekerül a talajvízbe, onnan a folyókba, tavakba, tengerbe, csapvízbe. Mindenhová. Az utóbbi tíz évben az is kiderült, hogy bekerülve az emberi szervezetbe, felborítja az elsősorban a bélrendszerben élő mikroorganizmusok egyensúlyát, úgy, hogy a minket segítőket üti ki nagyobb arányban. A bélbaktériumok egyensúlyának felbomlása az alapja szinte minden gyulladásos és autoimmun betegségnek. 

Ami nem táplál, csak etet… – Közeli Dr. Bardócz Zsuzsanna

A glifozát hormon jellegű anyagként is viselkedik, itt jelenik meg a termékenységgel való kapcsolata. Ahol nagy területen és nagy mennyiségben használják, ott a dolgozók és családjuk körében egyértelműen több volt a vetélés, a koraszülés. Már közegészségügyi adatok is bizonyítják a glifozát rákkeltő hatását, de azóta az is kiderült, hogy a szabadalmazó cég, a Monsanto bizonyos vizsgálati eredményeket eltitkolt. Vagyis annak tudatában engedélyeztették, hogy tudták, káros az egészségre.


Nem tisztem a glifozát anyagot pengellérre vagy piedesztálra állítanom, elítélnem vagy felmagasztalnom. Nagyon sok vegyületet alkottunk, amely első pillanatban hatásosnak és célravezetőnek tűnt. De később a hatásait is látva azt gondoltuk, hogy kár volt megteremteni. Az eredeti probléma, amire létrehoztuk, még az is kisebb volt, mint amit okoz. "Volt" ilyen szer a DDT. Azért tettem idézőjelbe, mert a mai napig kimutathatók a szermaradványok. Illetve úgy hallottam, hogy Afrikában ismét, vagy még alkalmazzák. Ráadásul olyan területeken, ahonnan Európába áramlik a citrom, a paprika. Tehát kockázatos a primőr. Most a glifozát, a csodaszer mutatja meg a fogait. A bélbaktériumok, amelyek bennünket segítenek életben maradni, azokat pofozza, alakítja, pusztítja. Ez komoly betegségek forrása. Nem tudom, hogy ebből fakadóan-e, de nagyon sok gasztroenterológiai problémás beteg van. Epével, hasnyálmiriggyel, gluténérzékenységgel és béldaganattal jelzi a szervezet, hogy valami nagyon nincsen rendben a táplálkozásunkkal. 

Az igazi probléma, hogy ezeknek az anyagoknak a létrejöttéért sokat kell fizetni. Kutatások milliókat, milliárdokat emésztenek fel. Ezt a kutató cégek, gazdasági szerveződések szeretnék viszontlátni. Ezért nyilván a teljesen bizonyított káros hatású szereken kívül mindent értékesíteni akarnak. Ebből van a profit. Ameddig lehet akadályozzák a csak gyanús termékek kivonásának még a lehetőségét is. Így van ez a genetikailag módosított organizmusokkal is. 

De hogy tovább menjek egy másik cikkben az antibiotikumok ilyen használata is meghozza  a maga áldásos hatásait.  (A szuperbaktérium az emberi felelőtlenség következménye, és tényleg elpusztíthat minket) Nem kell alábecsülni azt  a veszélyt, amely 2050 körülre kialakulhat egy szuperbaktérium formájában. Ma is léteznek ilyen baktériumok. Amelyek már rezisztensek, ellenállók az antibiotikumok ma ismert formáival. Ez azért van, mert szíre-szóra antibiotikumot ír fel az orvos és kéri és használja a beteg. Illetve a nagyüzemi állattenyésztésben ezzel teszik nyereségessé az állattartást. Milyen érdekes áthallás, hogy a kóli baktérium a bélflóra hasznos tagja és segít a táplálkozásban. Egy adott pillanatban a SÖTÉT NAGY ÚR átállítja a sötét oldalra és Skywalker-ből az áthangolt, átprogramozott Darth Vader lesz és meg szolgál a maga a kenyeréért. 

Az életmódunk, a nagyüzemi, ipari jellegű mezőgazdaság miatt egyre többet fogunk találkozni a negatív hatásaival. A hasznát nyilván páran fogják lefölözni. A vélt hasznot, a kényelmet, a kevesebb erőfeszítést, izzadságot követelő munkát pedig ki fogják egészíteni a mellékhatások, betegségek, izolálhatatlan baktériumok, felismerhetetlen bajok. Mindez a haszon miatt.

Sajnos ebben a haszonelvű rendszerben nem látszik a megoldás. Amíg a haszon, egyszerűbben a pénz és hatalom dominál, addig mindig lesznek, és a többség ilyen, akik átlépnek nem csupán az élővilág érdekeink, nem csupán az emberek érdekein, de az egész ökoszisztéma fenntarthatóságának érdekein. Az kicsit sem vigasztaló, hogy ők is ennek részei és végére nekik se fog tovább szaladni a szekér. A bármilyen izmuson alapuló haszonelvű társadalmak, be kell látni, egyszerűen alkalmatlanok a földön hosszútávon is működő, felelős életmód kialakítására. 

Most van bennem egy hatalmas kérdőjel: ?

Nem károgni akarok. Meg kell tanulnunk az ELÉG fogalmát. Elég föld, elég élelem, elég emberség és elég minden, mert ha nem, akkor biztosan elég minden. 

 

"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem."  2 Korinthus 12, 9  Mennyire máshol kel keresni a megoldást.

 

 

linkajánló:   MI SZÜKSÉG A BÖLCSÉSZEKRE A TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ KORÁBAN?  qubit