A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet, de a hatóságoknak nincs okuk terrorcselekményt feltételezni - közölte a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész.

A másodpilóta vélhetően szándékosan pusztította el a gépet - hirado.hu
 

Andreas Lubitz!

Borzasztó, elkeserítő, megdöbbentő agyrém, amit tett. Tettének következtében nem tudom megszólítani fizikai értelemben, de méltó módon sem. Hagyjuk a magyar nyelv szokásos tisztelt és kedves jelzőit és uramozását, de németül se várja mindezt, mert se tisztelni, se kedvelni nem lehet önt azok után, amit tett. 149 ember rábízta önre, mint másodpilótára az életét, és átlépett rajtuk, semmibe vette őket azáltal, hogy semmivé tette őket. Gyászt, fájdalmat és sírást okozott családtagjaik, barátaik, munkatársaik, ismerőseik számára.

A beszálláskor az utaskísérők mellett vagy mögött állva látta ön a 72 német, 51 spanyol, 3 amerikai, 2 ausztráliai, 2 argentínai, 2 iráni, 2 venezuelai, 1 angol, 1 holland, 1 kolumbiai, 1 mexikói, 1 japán, 1 dán, 1 belga és 1 izraeli utast? Vagy meg se nézte őket? Családapák és anyák, alkalmazottak és vezetők, szellemi és fizikai munkát végzők, kiskorúak és nyugdíjasok,  egy kézipoggyásszal kezükben s szívükben örömmel vagy bánattal érkezők. Eszébe jutottak egyáltalán a kollégái, akiket nem csak egyszer, egy beszálláskor látott? Hogyan tudott közömbös maradni pilótatársa könyörgése és dörömbölése hallatán? Tudott ön a csecsemőkről??? Úgy gondolom, senki más, csakis önmaga érdekelte: saját borúja, saját sikertelensége(i), saját befuccsolása. Csak maga körül forgott a világ. Kár, hogy emellé hatalmat kapott a pilótafülkében.

A hozzátartozók számára az eredménytelen bárcsakok időszakát okozta. Kívánják, hogy azon a reggelen bárcsak ön ne ébredt volna fel, vagy ne jutott volna el a reptérig, vagy a pilóta ne jött volna ki a fülkéből. Kívánják, hogy bárcsak másik gépre vettek volna jegyet szeretteik. Bárcsak megszólalt volna, mert talán ha kimondja, mire készül, megrémülhetett volna saját mélyre süllyedése miatt és talán kitisztulhatott volna a feje. Az ön hozzátartozói pedig remélhetőleg azt kívánják, bárcsak gondolt volna rájuk, és ne okozott volna ilyen tragédiát és egyúttal szégyent a számukra. Én pedig azt kívánom, hogy bárcsak angyal állt volna ön mellé, és elfogadta volna súgását: Andreas, kérlek, NE!

Önmaga elpusztítása is szomorú, értelmetlen és helyeselhetetlen dolog lett volna, de hogy ebbe kívülállókat, az ön számára teljesen ismeretlen embereket is belehúzott, az már felháborító. Mélységesen elkeserített, hogy visszaélt bizalmukkal és átlépett rajtuk. Magával rántotta őket úgy, hogy fogalmuk sem volt, miért teszi ezt.

Van egy bibliai példázat, amit vagy ismert, vagy nem. (Mivel vallási és etnikai adatait is titkosan kezelik, így nehéz kikövetkeztetni.) Nos, a Lukács 16,19-31-ben arról van szó, hogy aki a pokolra kerül, az a kínok közül tisztán látja az Ábrahám kebelén lévőket, azaz az Isten országában élőket, de őnekik nem kell fájdalmasan szembesülni a gyötrelmek között élőkkel. Nem ön ellen irányuló bosszúvágy miatt, inkább áldozatai iránti szánalomból remélem, hogy így van ez már az ön esetében, és az örökkévalóság minden pillanatában látnia kell azokat, akiket megfosztott a földi élettől.

Lehet, hogy szerethető, vicces, lenyűgöző vagy éppen jószívű embernek ismerték meg élete során, de amit tett, az mindent felülírt. Elrettentő példa lett önből, aki miatt új játékszabályok lépnek életbe a pilótafülkére vonatkozóan. S talán nem csak a Germanwings vagy Lufthansa csapata okul a tragédiából, hanem mindannyian elgondolkodunk arról, hogy akik ránkbízattak, azokért felelősséggel tartozunk; akik ránkbízzák magukat, azok nem játékszereink. Műtőben, strandon, gyárban, óvodában, iskolában, buszon, vonaton, repülőn...

Bár önön ez már nem segít, de remélem, e sorok olvasói számára megelevenedik az az igazság, hogy az út végén számonkéretünk. Ugye, Andreas Lubitz, nem családtagoktól, nem barátoktól, nem ismerősöktől, hanem az egyedüli Istentől!

Kné M. Bogi

Hozzászólások