A Fidesz szerint a jogállamiság felháborító megsértését jelenti, hogy a milliárdos csalással vádolt Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelöltté válásával kerülhet szabadlábra az előzetes letartóztatásból. Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folytatnak büntetőeljárást, mivel „közel 6,3 milliárd forintot lopott, csalt el”. Hangsúlyozta, Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc ügyvédje és „egy durva adócsaló”, aki szabadulása módjával visszaél a joggal, ezért vissza kell kerülnie a börtönbe.

A Fidesz szerint jogállamiságot sértő módon szabadul Czeglédy Csaba - mandiner.hu

Rá-rácsodálkozom hazánk választásig produkált tüneteire. Frakcióvezetői médium-válogatás, Hmv feletti megdöbbenés, lámpagyújtogató feszegetése... és most itt van Dr. Czeglédy bravúros szabadulása. Adjunk rá jelest! Kitervelte, kifundálta, a tesóval megcsinálta: ágyacskájában ébredt. Ez a része jeles. A többi pedig csupa aggály. Mert ha ő megtette, akkor a többi előzetes 2022-ben simán megteheti, akár tucatjával születhetnek a rácsok mögül a képviselő-jelöltek.

Ebben a történetben az az elképesztő, hogy meg lehet csinálni. Ki gondolta volna? A jogalkotó állam illetékes tagjai biztosan nem gondolták, hogy a közerkölcs lesz még olyan mélyen, hogy az előzetesben ücsörgőnek egy szombathelyi "rajongó tábor" aláírással amnesztiát visz véghez. Ez nem csak Dr. Czeglédyről szól, hanem a polgárok hadáról is. Ahogy a hódmezővásárhelyi polgármester megválasztása sem egy személy vagy egy/néhány párt ügye, hanem a város lakóié. Nem néhány tucat emberről, hanem a többségről tanúskodik.

Képviselő-jelölt ajánlása felelősség. Kifejezi, hogy egyetértek a jelölt elgondolásával, felfogásával, értékrendjével. (Ez utóbbi talán mára már elveszett?) Jócskán akadtak a vasiak között egyetértők. Végül is a terv éppen miattuk működött. Mert ők Czeglédyt akarják küldöttként, képviselőjükként. Ha madarat tolláról, az embert barátjáról, akkor a szavazópolgárt választottjáról kell megítélni... gondolom.

Sok-sok dologról szól ez az ügy: jogi ismeretről, morálról, mentelmi jogról, kiskapukról, családi összefogásról, bal oldali adok-kapokról; de leginkább erkölcsi aggályosságról. Ha Czeglédy alaptalanul lett volna előzetesben, akkor ő, az ügyvéd, már rég kirángatta volna magát onnét, s nem így szabadult volna fogságából. Ennek következtében joggal érzik azt az emberek, hogy nem igaza, hanem csavaros esze van ennek az embernek. Tény, hogy úgy sikerült szabadulnia, hogy aktájának tartalmáról nem bizonyosodott be, hogy tévedésekkel lenne tele.

Mégis megnyílt az ajtó. Engedett a jogállam adta keret. Csak tudni kell használni a kilincset. DE tényleg csak használni kell tudni? Nem inkább valami sokkal többre lenne szükség, mint a sziki-szökevénység?