Van egy orvosi rendelő Óbudán, ahova szívesen járnak a gyerekek. Még akkor is, ha oltás vagy más kellemetlen élmény vár rájuk, könnyen megnyugszanak, amikor odaérnek. Ez dr. Varga Károly gyermekorvos négylábú segítőjének, Rexnek köszönhető. A fajtatiszta német juhász második otthonaként jár-kel a rendelőben, a várakozó kis betegek legnagyobb örömére. A kicsik szívesen simogatják, dögönyözik a kutyát, s miközben játszanak vele, a doktor könnyen meg is vizsgálja őket.

Rex, az óbudai gyermekorvosi rendelő csodakutyája - nlcafe.hu

Dr. Varga Károly rendelőjében annak, aki oltást kap, kutya baja, mert ott a betegekre egyáltalán nem igaz, hogy a kutyának sem kellenek, és bizony kutya hidegben is ott van a négylábú, hogy a "gyáva kutya" kis paciensekbe lelket öltsön, hiszen senkit nem vesz kutyába, aki kutyául érzi magát. Tudja a kutya, miért akadt egy kutya rossz ember, aki mindezt meg akarta szüntetni? A kutyafáját! Lehet, hogy macskapárti? Vagy nem szívleli bent az ebeket? Félt a kórokozóktól? A hagyományos keretekhez ragaszkodik? 

Tavaly bokaszalag sérülés miatt hetekig voltam eltiltva lábam terhelésétől. A lépcsőkkel alig bírtam megküzdeni. Hittan órákat a parókia dolgozó szobájában, azaz a lelkészi hivatalban tartottam. Reggel átküzdöttem magam a kanapéra, a gyerekek jöttek-mentek a segítőkész iskolatitkárnak köszönhetően, majd az órák után délben visszakínlódtam magam a nappaliba. Szerették azokat az alkalmakat, mert lehetett kutyázni. Persze nem egész órán, hanem ha maradt idő az óra végén. Egy vizsla pedig nagy csodákra képes! Mindig maradt idő, mert a gyerekek motiváltak voltak. Az egyik csoport volt a kutyaetető és itató, a másik a frízbiző, a harmadik a dögönyöző... Zete rendkívül barátságos, soha nem bántotta a gyerekeket, mégsem lenne jó terápiás kutya. A vizsgaszabályzat egyik pontja miatt soha nem nyilvánítanák megfelelőnek: javíthatatlanul ugrabugrál. Rex azonban ideális eb, nem kell folyton fegyelmezni, és nincs kimeríthetetlen mozgásigénye.

De jó lenne máshol is terápiás kutyákba botlani! Logopédusnál, nevelési tanácsadóban, igazgatói irodában... Jól jönnének sorban álláskor is: postán, bankban, navnál. Helyre billenthetné a lelki egyensúlyunkat. Mivel nem vagyunk egyformák, biztos akadnának, akik a kutya puszta jelenléte miatt már háborognának. Elkerülhetetlen, de nem kivédhetetlen. A megoldás Rex esetében a terápiás kutya igazolvány volt, aminek köszönhetően a kis betegek örömére továbbra is ott várja őket a rendelőben. Ez a kártya igazolja, hogy az eb több mint házi kedvenc, tulajdonképpen lelki segítő. Nem varázspor, nem is gyógyszer, de még nem is lelki vezető, hanem támasz, aki segítséget nyújt.

Terápiás kutya igazolvány. Hm-hm, a lelkészeknek is van számozott, hologramos lelkész igazolványuk, amihez egyik évben elér Somogyig az érvényesítő matrica, másikban nem. Mire jó? Nem tudom. Eddigi tapasztalatom szerint hiába mutatjuk meg múzeumban, buszon, kórházban. Ahhoz pedig nem szükséges felmutatni, amit csinálunk: prédikálás, hitoktatás, lelkigondozás, gyülekezetlátogatás, zárószámadás, presbiteri gyűlés, táborszervezés... Akkor mire is jó? A válaszokat (jel)igével várjuk!