A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első betegészlelést követően 3-5 héttel robban be a koronavírus terjedése.

A betegség megjelenése és az esetszámok komoly megugrása között a jelek szerint egy hónapnyi idő telik el:

Franciaországban – ahol az első két, Európában regisztrált beteget január 24-én jelentették – február 29-e volt a „gátszakadás” napja.

Ha Európa többi térségében is érvényesülnek az eddigi trendek, akkor azokban az országokban – köztük Magyarországon –, ahol március első napjaiban jelent meg a vírus, a hónap vége vízválasztó lehet. Ha április elején nem ugrik meg jelentősen az esetszám, akkor lehet esély arra, hogy nem az olaszországi mintázatot követi a járvány.

Két hét múlva derülhet ki, hogy valóban pusztító járvánnyal néz-e szembe Magyarország – nepszava.hu

Intézkedések, szabályok, kormányrendeletek által igyekeznek a vezetők a kialakult helyzetet rendben tartani. A médiában információk tömkelege borul ránk, hogy mi mindent tegyünk, vagy ne tegyünk a jelenlegi helyzetben. Még mindig vannak kételkedők (bár talán már egyre kevesebben), akik azt mondják, hogy az egész csak tömeghisztéria. Persze a másik végletből is akad, akik felvásárolják a bevásárló központok árukészletét. S vannak azok az emberek – és hála Istennek ilyeneket látok többnyire a környezetemben -, akik megfontoltan, tájékozódva igyekeznek eleget tenni a szabályoknak.

Talán lecseng már az a dilemma, hogy szükség van-e óvintézkedésekre vagy sem. Látva Ázsia példáját és most tapasztalva, hogy Európában merre haladunk, kezd mindenkiben megerősödni: ez nem vicc.

Elég információnk van, hogy felmérjük: itt valamit tenni kell. Jöhet a következő probléma: meddig? Szerintem nagyon sok embernek fog ez problémát okozni. A korlátozás, bezárás, a bizonytalanság olyan érzéseket tud generálni az emberekben, amely vetekedik a betegségtől való félelemmel. 

Jósolni nem tudunk (nem is szeretnék), viszont az elmúlt időszakok tapasztalatai adnak egyfajta mutatót, amelyből okos emberek következtettek, hogy mennyi idő telt el az első fertőzöttek és a tetőzés (esetszámok megugrása) között. Alapul vették Kínát, Olaszországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot és mindenhol azt tapasztalták, hogy az első fertőzöttek után 3-5 héttel volt a tetőzés. 

A cikk szerint: „Magyarországon –, ahol március első napjaiban jelent meg a vírus, a hónap vége vízválasztó lehet.” A tapasztalat szerint eddig kellene kitartanunk és szigorúan betartanunk azokat az intézkedéseket, amelyeket értünk hoztak meg. Amennyiben kitartunk és betartjuk a korlátokat pár hét múlva (talán) könnyebb lesz. 

Rajtunk múlik! Szóval kitartás erre az elkövetkezendő időre! 

u.i.: Nincs garancia arra, hogy két hét múlva mi lesz. Ha a betegség terjedését sikerül is megállítani, akkor is sok problémával kell még szembenézni. Viszont az ember valahogy úgy van kódolva, hogy ha tudom meddig kell kitartani, könnyebben megy. Elég minden napnak a maga baja. Ne akarjuk az egész év terhét egyszerre a vállunkra venni, mert beleszakadunk!