2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

Megroggyant a Fidesz, araszol felfelé az ellenzék - 24.hu

A Republikon Intézet ugyanis miközben elképesztő visszaesésről ír, a mostani „kutatásával” csupán beállt a sorba: a korábban irreálisan magas, közel 60 százalékos szint helyett most 48 százalékos várható listás eredmény jósolnak. Érdemes emlékezni, 2014-ben 44 százalékos listás eredménnyel szerzett a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti felhatalmazást. (…)A Republikon mostani adata – alighanem politikai célzattal – sántít (…), a Fidesznek „mért” állítólagos rossz adat a legtöbb kutató szerint a párt valós, régóta változatlan támogatottsága. A korábbi túlmérés és a mostani zuhanás vizionálásával csupán az a Republikon célja, hogy a kampányban a Fidesz támogatottságának visszaeséséről szóljanak a hírek.

Politikai célú manipuláció a Republikon "kutatásaiban"? - figyelo.hu

 

Meglepődve olvastam a Republikon Intézet felmérését, miszerint a Fidesz megroggyant, az ellenzék pedig araszol felfelé. Aztán még inkább meglepődtem akkor, amikor Deák Dániel írását olvastam a Figyelőben, mely szerint az egész felmérés nem más, mint tudatos politikai manipuláció. Aztán rájöttem, hogy nincs min meglepődni, választási kampány van, a média pedig azt teszi, amit szinte mindig: manipulál. Hitek, tévhitek, hitetések, hiedelmek, politikailag korrekten fogalmazva „értelmezések” vetélkednek egymással, a választópolgár pedig többnyire érzelmi alapon próbál válaszolni az ilyenkor szokásos kérdésre: vajon kinek higgyen?

Az index első számú híre péntek délben a következő címmel jelent meg: Varga akár bukhat is Budán.  Az írás egy, a Közös Ország Mozgalom által készített felmérést vesz alapul (emelje fel a kezét, aki tudta, hogy létezik ilyen szervezet), aminek a lényege, hogy Varga Mihály körzetében „a kormányváltó hangulat alapvetően (…) megvan”, míg a bizonytalanok aránya 26 százalék. A mandiner azonban ugyanerre a kutatásra így reagál: "gyakorlatilag minél kevesebb az ellenzéki jelölt, annál nagyobb mértékben győzne Varga Mihály.(…) Míg négy ellenzéki jelölt esetén 48 százalékkal győzne a fideszes miniszter-képviselőjelölt, addig bármilyen más kombinációban, három, kettő vagy egy ellenzéki induló esetében ennél csak nagyobb arányban győzne Varga.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője (aki nem tudná: a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazáson ő volt a határon túliak ellen riogató szocialisták kampányarca), csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a fideszes haverok helyett végre a magyar családok támogatásának kell az elsőnek lennie. Szerinte „ma Magyarországon a legnagyobb szegénységi kockázatot a gyermekvállalás jelenti”, ráadásul „minden második gyermek szegénységben nő fel és soha nem nőtt még ilyen mértékben a dolgozói szegénység”, mint az elmúlt nyolc évben. Ha ők kormányra kerülnek, stadionok helyett természetesen „jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokra, az oktatásra” fognak költeni. Mi másra, ugye. Kár, hogy kétfarkúék lenyúlták az örök élet és az ingyen sör ígéretét. Mondjuk, én úgy emlékszem, hogy abban a nyolc évben nem volt valami túlságosan kegyes a kormányzat a családokhoz, nem igazán támogatták sem a házasságot, sem a gyermekvállalást, sem a lakáshoz jutást, mintha akkor több lett volna a lerohadt kórház, sőt, az agyba-főbe ajánlgatott devizahitelezés sem volt igazán okos húzás. Persze lehet, hogy én látom rosszul és a méregdrága szalonok ruháira megtévesztésig hasonlító, ámde "saját keze által varrt" ruhában (igen, jól olvasták) tájékoztató képviselő asszonynak van igaza (elvégre megmondta, hogy a fideszesek a fideszes haverokat támogatják, és nem a magyar családokat, hívom is rögtön a nem fideszes haverjaimat, hogy vissza a pénzt, itt valami hiba történt, az csak fideszeseknek jár), mint ahogyan az is süket duma, hogy a határkerítést lebontanák, egyszerűen most nem mondja meg nekünk, és kész. 

Nyilván nem mindenki figyeli a napi politikai eseményeket, nem bújja a közvélemény (?)kutatók (?) adatait,  nem olvas mindenki indexet, mandinert, miegymást. Sokan még mindig a tv-ből informálódnak (egyikből, vagy másikból, netán mindegyikből), aki pedig egyiket sem preferálja, az a meggyőződése szerint választ vagy marad otthon, a szomszédtól, kollégától, baráti társaságtól értesül arról, kiről mit kellene gondolnia. Valós veszély-e a migráció, lebontanák-e a kerítést, ki a korruptabb, ki a képmutató, ki a független, melyik elmúlt nyolc év volt a rosszabb vagy a jobb, miért kell összefogni, és miért nem, egyáltalán miért kell elmenni szavazni, vagy miért nem.

Szórakoztató egy műsor, mondhatnánk, ha éppen nem a mi bőrünkre menne a játék. Ha nem a mi gyermekeink jövőjéről, a mi adóforintjainkról, a mi fizetésünkről, a mi hazánkról lenne szó. 

 

Hozzászólások