A Saul fia magyar rendezővel (Nemes Jeles László), magyar producerekkel (Sipos Gábor és Rajna Gábor), magyar szereplőkkel (Röhrig Géza, Zsótér Sándor, Molnár Levente), magyar operatőrrel (Erdély Mátyás), magyar pénzből, Magyarországon forgatott film. A történet egy Ungvárról elhurcolt magyar zsidó szenvedéseiről szól.   

Miért nem Trianonról csinálnak inkább filmet? valasz 

Nagyon jelentős dolog, hogy A Saul fiában úgy tudtak ebből a könyvből és történetből filmet csinálni, hogy végig ott egyensúlyoztak az elmondhatóság határán. 

Dragomán György: Nagyon örülök, hogy az egész világ meghajol Röhrig Géza emberfeletti teljesítménye előtt  librarius.hu

"A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.
(…) A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!" Nemes Jeles László


Nem láttam még ezt a filmet. A holokausztról nem igazán lehet beszélni. Kimondhatatlan. A híradások szerint nem is ezt akarja tenni. 

Most ez a film megpróbál valamit. Képet adni, ami nem sérti a kimondhatatlanságot. A beszámolók szerint átlépett az aktuális narratíván. Emberi arcot ad, ami nem elvont, távoli fogalom.

Az, hogy díjat is ér a filmvilágban, az csak hab a tortán. Nyilván minden rendező, színész azon dolgozik. De érintett emberek, érintettként érintenek. 

Egy apa, aki el akarja temetni tisztességesen a fiát tisztességtelen körülmények között. Apa vagyok. Fiam is van. A kerék forog tovább...