Mindig azt mondták, hogy vigyázz a könyveidre? Most felejtsd el! Ha van benned egy kis romboló hajlam, hogy összegyűrj, szétvágj, átlyukassz vagy összekoszolj egy könyvet, eljött a te időd. Végre itt egy napló, amivel azt tehetsz, amit csak akarsz. Sőt utasítanak rá…
Keri Smith zseniális alkotása, mely több millió példányban kelt el már világszerte, megmozgatja a fantáziádat, elragadja a képzeletedet, és úgy érezheted, te is képes vagy valami hihetetlen dolgot létrehozni.
Győzd le a félelmedet az üres oldalak iránt, és tapasztald meg az igazi kreativitást!

Nyírd ki ezt a naplót és alkoss valami újat! - olvas.hu

Itt a legújabb őrület! Elsősorban tizenéves lányok „zizzentek rá”, de láttam már alig-iskolás fiúcska és 40-50 körüli majdnem-nagymama kezében is... Mint minden, ami nagyot robban (gyorsan terjed, sokat kaszál stb.), megosztja az embereket, sőt, a pedagógusok és a pszichológusok is elvitatkozhatnak rajta, hogy a(z) (rejtett) agresszió kiélése és a kreatív személyiségfejlesztés így együtt, ezen módszerekkel mennyire célravezető és üdvös... Mindenesetre nálam – lelkész és hitoktató vagyok – elindultak a hangyák... Részben az eredeti könyv, részben pedig a saját fantáziám alapján elkészítettem a Nyírd ki a naplót...! keresztyén változatának tervezetét...! Azt szeretném kérni, ha most nagyon nincs topon az életkedved vagy nagyon nem vagy nyitott az újdonságokra, esetleg a reménytelenül konzervatív keresztyének közé tartozol, akkor ne olvasd tovább ezt a blogot...!

 

 

Mielőtt azonban előmerészkednék néhánytíz keresztyén kreatív ötlettel, mintegy használati utasításként, hadd tegyek néhány megjegyzést! Amíg Keri Smith abban jelölte meg könyvének célját, hogy „elképzelhető, hogy merészebben kezdesz élni”, addig én a tudatos, tervszerű, ötletgazdag keresztyén életet nevezném meg ezen képzeletbeli könyv-képződmény három legfontosabb pedagógiai célkitűzésének. Ezeken kívül fontosnak tartom, hogy a feladatok életszerűek, újszerűek és korszerűek legyenek! Az se baj, ha becsúszik közé egy-egy provokatív, polgár- és hívőpukkasztó naplóoldal... A feladatokat lehet tematizálni (pl. Bűn; Teremtés-Gondviselés-Megváltás; Keresztyén élet, misszió stb.), s azt is javasolnám, hogy az oldalakon ne csupán az utasítások legyenek, hanem 1-2 mondatban, üzenetként, magyarázatként  vagy egyfajta teológiai alapvetésként („háttérinformációként”) , egy-egy frappánsan megfogalmazott hitigazság vagy bibliai ige tegye evangéliumivá a naplót. Igen, a naplójelleget is nagyon hangsúlyoznám, hiszen ezzel is azt érzékeltethetnénk, hogy a keresztyén hit a mi személyes, bizalmas és mindennapjainkhoz hozzátartozó ügyünk! Külön ajánlom ezen ötleteket a lelkészeknek, hitoktatóknak és természetesen – mindenek előtt – a gyermekeknek...!

Bűn, halál
- Készíts magadról egy ronda képet...!
- Vágd ki ezeket a papírcsíkokat, készíts belőle láncot, bilincset és kötözd meg magad...!
- Egész nap ne moss kezet, lefekvés előtt töröld bele ebbe a tiszta, hófehér lapba a mancsodat...!
- Rajzolj erre az oldalra olyan dolgokat, amelyeket szeretsz, de amelyekről azt is tudod, hogy Isten nem örül neki...! Ha kész vagy, tépd ki, gyűrd össze és dobd a kukába...!
- Ez egy fekete lap. Minden este – imádság előtt – sikáld a kezeddel, próbáld megtisztítani...!
- Szedj föl az utcáról egy cigarettacsikket, tépd szét, kend rá és ragaszd fel ide...!
- Ez egy páros oldal. Az egyiket kend be fokhagymával, a másikat fújd be a legfinomabb illatú spray-vel, dezodorral, amit otthon találsz...! Ha a napló lapozgatása közben ideérsz, mindkettőt szagold meg alaposan...!

- Kérd meg a legjobb barátodat, barátnődet, hogy rajzoljon neked valami szépet! Ha elkészült, minden nap tépd be néhány cm-rel, majd ha leszakad, dobd  el...! (veszteség-élmény)
- A nagyi, dédi sírjáról hozz el egy száraz virágszirmot vagy levelet és ragaszd ide...! (Halál-élmény)

Teremtés, gondviselés, megváltás
- Készíts ujjlenyomatot, s gondolj mindig arra, hogy „egyedüli példány” vagy...!
- Rajzold le a kezedet, s „alkoss rá” egy olyan tetkót, aminek valamilyen pozitív üzenete van...!
- Madártollból, fenyőtobozból, tojáshéjból, tüskéből és falevélből készíts kompozíciót...!

- Lottyants rá egy kicsit a mai levesből, s ne feledd, hogy van mit enned...!
- Egy hónapon keresztül gyűjtsd és ragaszd fel az általad elfogyasztott csokoládék és cukorkák papírjait...! Így egyrészt ez figyelmeztet arra, hogy nem szemetelünk, másrészt, hogy milyen jó dolgod is van, milyen édes az élet...!
- Tízóraid, iskolabüfében vásárolt szendvicseid nyugtáival tapétázd ki ezt az oldalt...!
- A következő hónapban minden nap mérd meg a lázad (akkor is, ha nem vagy beteg...) és írd rá erre a naplóba ragasztott zsebkendőre a mért értékeket, óvatosan, nehogy kiszakadjon...!
- Ennek a lapnak a tetejére írd fel: Köszönöm Uram, hogy mindezekre nincs szükségem...! Alá pedig beragaszthatod a nagyszüleid által fogyasztott gyógyszerek dobozairól kivágott neveket...!
- Ha lány vagy, akkor egyetlen hosszú hajszálból formázd meg arcodat, ha fiú, akkor pedig több rövidebből...! Jézus megígérte: „Egyetlen hajszál sem vész el fejetekről!” (Luk. 21, 18)

- Ezt az oldalt rajzold tele kisebb-nagyobb keresztekkel...!
- Kicsit szúrd meg az ujjadat...! A kibuggyanó vérrel írd le a monogramodat...!


- Egy bicskával vagy egy konyhakéssel vésd bele ebbe az oldalba, hogy „Meg vagyok keresztelve!”...! (Luther)
- Minden nap más írószerszámmal írd rá erre a lapra, hogy „Isten szeret!”...!

Keresztyén élet, misszió
- Ezt a lapot „kereszteld meg” szentelt vízzel...!
- Rajzolj egy csoportképet (pl. osztály, barátaid), majd magadat vágd ki ollóval...! (Láthatatlan jelenlét...)


- Egy általad nem szeretett gyereket rajzolj le, majd sminkeld ki, rúzsozd ki a száját, fesd ki a körmét, egyszóval, tedd széppé...!
- Kérd meg a barátodat (barátnődet), őszintén írja le ide, mi az, amit nem szeret benned...! Gondolkodj el rajta...!
- Egy idős bácsit vagy nénit kérjél meg, hogy írja le neked élete 3 legfontosabb bölcs tanácsát...!
- Egy hónapon keresztül írd ki a számodra legtöbbet jelentő face (viber, sms stb.) üzeneteket...!
- A következő hónapban minden nap tégy valami jót a naplóddal, mintha csak egy szeretetre vágyó emberke lenne, s jegyezd fel ezeket ide...!
- Ezt a lapot tépd ki, csomagolj bele valamilyen apró, de szép ajándékot, s add annak, akiről tudod, hogy nem számít rá, de nagyon fog neki örülni...!

- Rajzold körül a táskádban lévő dolgokat, s jelöld meg azokat, amelyeket missziói (bizonyságtétel) célra fel tudsz használni...!
- Írj egy dalt Jézusról...! Próbáld meg valakinek elénekelni...!
- Írj egy rövid imádságot vagy egy levelet egy ismeretlen valakinek, hogy imádkozol érte, s küldd be valakivel kórházba, idősek otthonába, gyermekotthonba, hajléktalan szállóba, börtönbe (stb.)...!
- Gyűjts hívő emberektől aláírásokat! Egy forgalmas helyen szólítsd meg a járókelőket, s kérd meg őket, hogyha úgy gondolják, hogy szeretik Istent, akkor írják alá ezt az oldalt...!
- Szintén egy forgalmas, nyilvános helyre (pl. iskolai faliújság a zsibongóban) tegyetek ki egy Jó pásztor-mezőt (kartont), s oda gyűjtsétek (ragasszátok fel) az iderajzolt, innen kivágott és a neveddel ellátott báránykákat...!
- Ebből a lapból hajtogasd meg az ökumené hajóját, egy kereszt legyen az árbóca és engedd el a strandon, a vízben...!

Hozzászólások