Az elmúlt néhány hónapban több olyan változást is bejelentettek az építési szabályozásban, amely nem csak az ingatlanpiacra, az építészszakmára meg úgy általában az egész építőiparra lesz nagy hatással. Könnyen lehet, hogy átalakíthatja a magyar települések képét, szerkezetét.

 A családi házak kora lejárt index.

A három legfontosabb ezek közül:

    Típustervek. Szabványterveket dolgoznak ki az egész országra, ezeket a szokásos engedélyeztetési procedúra nélkül meg lehet majd építeni. Több családi ház épülhet, viszont ezek mind hasonlóak lesznek majd egy-egy tájegységen belül.
    Csok. A családi otthonteremtési kedvezmény lényege, hogy 10+10 millió forint jár az új házra a három gyermeket vállalóknál. Aki magának építi meg, ezen felül 5 millió áfát visszaigényelhet. Várhatóan rengeteg 90 négyzetméter feletti házat húzhatnak fel a következő években.
    Az építési törvény módosítása. A december 29-én megjelent kormányrendelet rengeteg ponton módosította a hatályos jogszabályokat, alaposan megkavarva vele a szakmát. Az építészek többsége még csak értelmezni próbálja, de sokak szerint beláthatatlan következményei lesznek annak, hogy ezután „jóformán tervet sem kell készíttetni” egy új családi házhoz.


Nehéz ma egy átlagos fiatalnak, középkorúnak és idősnek is lakáshoz, házhoz jutnia. A felnövekvő fiatalok szinte esélytelenül állnak ott. A társadalmi változások, a társadalom szerkezete minden szinten befolyásolja az életet. 

Sokan örülnének egy típustervvel készült háznak is. Van tető a feje felett. Igaz, hogy az építészeket érinti, hiszen kevesebb lesz a munkájuk. Jó dolog ez a családi támogatás is. De kevesek kiváltsága lesz. 

Ma a fejlett, iparosodott országokban a magán kézben lévő és saját használatú ingatlanok aránya csökken. Inkább a bérlemények nőnek. A mobilitás miatt van ez. Hiszen a vállalatok a legoptimálisabb helyen szeretnek vállalkozni. Szállítás, nyersanyag, infrastruktúra, munkavállalók. A munkavállaló utaztatható, költöztethető. Egyre kevesebben vannak, akik ott élnek, ahol születtek és életükben ne változtatnának többször munkahelyet, vagy lakóhelyet is. Ez egy újfajta életmódot is kíván. Ez nehezen viseli el a tulajdont, amit időnként el kell adni, újat kell venni. Az építkezésről nem is beszélve. Felesleges adminisztráció, kölcsön, idő. Egyszerűbb a bérlemény. Ezzel sok egyéb változás is jár. Ha otthagyjuk a nagyobb családot, szülőket, testvéreket, akkor csökken a családi, nemzedéki összetartás. Sokszor válik gyökértelenné az ember. Ez Magyarországon is történt a nagy iparosítás idején. Kis vidéki falvakból, a mezőgazdaságból, a téeszesítés elől menekültek sokan az iparba és jöttek létre panel lakótelepek és duzzadtak a városok.Pl.  Dunaújváros, Tatabánya, de Budapest is. Az idősekről pedig messziről már nem lehet gondoskodni. Amíg még van rokonság, jó szomszédság egy ideig megoldható. De maradnak a nyugdíjas otthonok, elfekvők. Persze ennél sokkal szélesebb körű hatásai vannak. Mondhatnám ez a modern nomád élet. 

A mezőgazdaság sem feltétlenül kíván már letelepedettséget. Illetve az abból élők aránya nem túl nagy a fejlett országokban. Gépesítés miatt. De a munkálatokra idénymunkásokat is tudnak fogadni, akik más, elmaradottabb, szegényebb vidékekről sokszor megalázóan kevés bérért dolgoznak. Akiket kihasználnak a munkaszervezők is. Ők biztosan munkásszállásokon, bérleményekben végzik. 

Az állandó lakhely a mi körülményeink  között lehet nagyon jó és áldásos. Közösség, család. Hagyományos munkák. Új vállalkozások. Ha vannak helyben, vagy környéken űzhető munkák. Esetleg jó helyen lévő nagyvárosokban, vagy agglomerációban ez működik. Ha kitart egy életen át, tegye össze a halandó a kezét és ugyan mondjon már el egy hálafohászt. Ugyanakkor a leszakadó vidékeken átok is, mert hiába szép és jó, és nagy, de nem tudja eladni a házát. Nem tud valahol annyiból újat kezdeni. Veszteséges lesz számára. Budapesten, Győrben, Balatonfüreden ugyanaz a telek és felépítmény több tízszeresét is éri mint Borsodban, Szabolcsban, Ormánságban, vagy Somogy bizonyos részein. Ennek okai sokszor rejtettek, némelyek ismertek. Munkalehetőségek, lakosság összetétele, befektetési kedv, infrastruktúra. A szervezettséget is említem, mint emberi tényezőt. Mert előfordul, hogy amikor elnéptelenedik egy vidék, és újabb emberek népesítik be, egy másik kultúrával belakják, fellendítik.

Néha elfárad a társadalom is. Nem születnek gyerekek. A gyermekszületés nem csupán pénz kérdés. Nem is csak lakhatás. Együtt sok tényező. Az egyik ilyen, hogy mennyire boldog, elégedett, nyugodt,talán tudat alatt. Ha állandó feszültségben, nyugtalanságban él a pár, akkor kicsi az esélye a megszült és felnevelkedő gyermekeknek. A nyugodt, kiegyensúlyozott környezet, amelynek egy fontos szegmense a lakhatás, befolyásolja az életet, a reprodukciót. Szoktunk mi Példabeszédekből ehhez idézni: Péld. 21,9" Jobb a tető sarkán lakni, mint zsémbes asszonnyal együtt a házban. / Péld. 15,16 Jobb a kevés az ÚR félelmével, mint a sok kincs, ha nyugtalanság jár vele./ Péld. 15,17 Jobb egy tányér főzelék ott, ahol szeretet van, mint a hizlalt ökör, ahol gyűlölet van / Péld. 17,1 Jobb a száraz falat ott, ahol békesség van, mint ha lakomával van tele a ház, de veszekednek benne." A Prédikátor könyvében is erről szó: Préd. 4,6 Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót hajszoltan és hasztalan erőlködéssel.

A magántulajdon sok embernél azért megnyugtatóbb, mert szereti biztonságban érezni magát. Nem fogják szíre-szóra kilakoltatni, kilökni és bizonytalanságba tartani, esetleg zsarolni. Ez mondjuk ismét nem csupán tulajdonjogi kérdés, hanem társadalmi bizalom kérdése. Minél különbözőbb etikát vallunk, másabb szokásokat, kultúrát tartunk, ez annál kevésbé valósul meg. Vagy létrejönnek a saját gettóink.

A CSOK sok embernek hozott izgalmas, reménykedő pillanatokat. De hamar jön a hidegzuhany. A kevés gyermekkel rendelkezők eleve olyan kevés támogatást vehetnek fel, hogy abból jelentős önerő nélkül nem képesek önálló ingatlanhoz jutni. A többgyermekesek sem, ha nincs saját tőkéjük. Kivéve azt a helyzetet, amikor kulcsrakész lakást kínálnak a megfelelő helyen és bemegy a bankba, ahol kedvezően elbírálják a lakáshitel kérelmét és megfelelőnek tartják a gyermeklétszámot és azonnal kötheti a szerződést. A megfelelő helyen (munkahely, megélhetés, infrastruktúra), megfelelő kész lakások, házak elfogytak, nincsenek mára, vagy ritkán. Rengeteg építőipari cég indult neki építeni. Az év közepére, végére lesz elég sok új ingatlan. De ezekbe be kell lépni, foglalni, szakaszosan fizetni, és a CSOK utolsó támogató részletét csak akkor utalják, ha a használatba vételi engedély kézben van. De ebben az esetben elesik a tulajdon után vágyó a támogatott kamatú hiteltől, mert azt is csak a használatba vételi engedély után utalják. Ismét a tőkeerős tud csak belelépni az új ingatlan építtetésébe. Marad a saját építés, amihez telek, vagy megfelelő ráépíthető, kiegészíthető ingatlanra van szükség. Az építkezés sok macerával jár. Megbízható mesterek, számlaképes vállalkozások. Ember legyen a talpán, aki ezt ma végig tudja vezetni. Nem lehetetlen. Tehát a 10+ millióval és 3+ gyerekkel rendelkezők tudják ezt leginkább szabályosan igénybe venni. Biztos lesznek bizonytalan magán és külön megállapodások. De ezek kiélezett helyzeteket hoznak és a legkisebb szereplői változás reményeket és életeket dönt be. 

Arról nem beszélve, (hallottam csak erről) hogy már megindultak az ügyeskedők, akik gyerek híján is vesznek fel hitelt, hiszen támogatott, és eszük ágában sincs azt betartani, hanem a végén visszafizetik amit kell, de olcsóbban jutottak hozzá a hitelhez, mint a bankoktól egyébként. 

Unos-untalan ismételni tudom csak magamat és Németh Lászlót (bár elbizonytalanodtam, nem éppen Kodolányi mondta), "Az értelmiségnek nem az a feladata, hogy megoldja a problémákat, hanem olyan körülményeket teremtsen, ahol az emberek tudják megoldani a problémáikat." De jó lenne, ha nem a segélyhez és egyéb dolgokhoz való jogainkhoz ragaszkodnánk, hanem a kiegyensúlyozottsághoz és a problémamegoldó környezethez való jogunkhoz. 

Ez kellene ma ingatlan, bérlemény, egészségügy és oktatásügy frontján is. Ha minden igaz, ma az oktatás résztvevői ezért fognak tüntetni Miskolcon.