„A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan huszonötmillió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban - írta a Magyar Hírlap.”

Dezső András, index.hu: Vészesen fogy a madárpopuláció, 2019. március 18.

 

Dezső András a Magyar Hírlap ma hajnali lapszemléjekor akadt rá a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjével készült interjúra. Az elmúlt napokban több helyen is tudósítottak észak-afrikai gólyavadászatokról. Orbán Zoltán szóvivő elmondta, hogy még mielőtt pálcát törnénk a gólyavadászok, vagy akár a fecskét ebédelő libanoniak felett, vessünk számot azzal, hogy hazánkban a mezőgazdaság vegyszerhasználata, vagy a fecskefészkek tömeges leverése vagy költőhelyük ipari méretű pusztítása mekkora károkat okoz.

Hangsúlyozza, hogy a mediterráneumi vadászat volumenét tekintve nem nőtt az elmúlt évszázadokban. A vadászat okozta veszteségeket eddig túlélték a különböző költöző madár populációk – akármilyen ijesztő pusztításról is szólnak a híradások.

A probléma az, hogy itt, Európában és hazánkban drasztikusan csökkentjük a feltételeit annak, hogy a költési időszakban „pótolják a veszteségeiket”. A szóvivő szerint a korábbi időszakokban a vadászat a költöző madarak állományának mintegy 8-10 %-át érintette. Ezt a veszteséget korábban az érintett fajok még fel tudták dolgozni, az utóbbi időben viszont ez már egyszerűen nem megy. Egyrészt az élőhelyek folyamatos csökkentése, másrészt a nagyüzemi mezőgazdaság vegyszerhasználata miatt.

Tavalyi hír volt a hazai méhállomány tragikus pusztulása, de már tavalyelőtt napvilágot látott olyan felmérés Németországból, amelyet három tartomány 63 természetvédelmi területén végeztek. Az eredmény egyenesen vérfagyasztó: 27 év alatt a rovarállomány csökkenése 76 százalékos volt. De nem kell Németországig menni, elég csak összehasonlítani az autónk hűtőjét vagy szélvédőjét egy hosszabb tavaszi, vagy nyári út után a pár évvel ezelőttivel: lassan már alig kenődik el rajta egy-két kósza rovar.

A probléma egyrészt a törvényhozás, kisebbrészt pedig a saját felelősségünk. A Magyar Madártani Egyesület honlapján madarak részére jó néhány barátságos megoldást találunk, másrészt más oldalakon remek rovarszálloda építési tanácsokra is lelni. Csak azért, hogy a madarak, akik nem vetnek és nem aratnak, mert a mennyei Atyánk táplálja őket, megmaradjanak velünk.

Ha már.


Igazi és mesterséges fecskefészkek a papkeszi Bocskai István Református Általános Iskolán
(Kép: Stelczné Kurucz Éva)


További szörnyűségek:
Kétmillió fecske hiányzik Magyarországon (24.hu, 2019.)
Dezső András: Vészesen fogy a madárpopuláció (index, 2018.)
Erdélyi Ilona: Hová tűnnek a madarak és a rovarok? (NatGeo, 2017.)
Hová tűntek a repülő rovarok? (index, 2017.)


Tenni akarok:
Fecske műfészkek
Magyar Madártani Egyesület


Az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában egyelőre csak ilyen fecskék laknak.