Keményen nekiment a Trumpot támogató keresztényeknek, majd később meghátrált Danny Zuker, az ABC Modern Family című sorozatának producere – írja a The Blaze. Zuker a Twitteren arra reagált, hogy Donald Trump elnök megszünteti a fiatal illegális bevándorlók deportálását késleltető DACA-programot. A producer egy azóta már törölt Twitter-posztban úgy fogalmazott: „Kedves keresztények, ha támogatjátok Trump döntését a DACA megszüntetéséről, akkor a kereszténységetek lósz*rt sem ér. Egyébként pedig b*sszátok meg.”

Így gyalázza a keresztényeket egy hollywoodi producer - mandiner.hu

Nincs lelki kontroll szemüveg, amivel egyes emberek lelkiségét, keresztyén hitének erejét, biblikusságát, harmóniáját vagy éppen szavatosságát kétség kívüli módon lehetne vizsgálni. A keresztyénség amúgy sem rendelkezik homogén jellemzőkkel, számtalan ponton mutat különbözőséget felekezeteiben, s azon belül irányzataiban is. A keresztyénség megítélése, a jelenlétükkel támasztandó feltételek mindig nagy kísértés a körülötte élőknek. A szentek egyességének rombolása ráadásul még mindig időszakos sikert jelent a nap alatt, így hát akadnak is szép számmal, akik zászlójukra tűzik az ellenünk fordulást. Az ókorban is így ment ez, amikor Heródes fia kivégeztette Jakab apostolt, majd Péter apostolt is elfogatta, mondván: "látta, hogy ez tetszik" (ApCsel 12,3).

A keresztyének elővétele véres zászlóként, okolható bűnbakként vagy rágalmakkal leleplezendőként nem újdonsült dolog. Régen is megmondták a külső szakértők (=egyházon kívüliek), hogy milyennek kell lennie egy keresztyénnek. Lehet a megfogalmazás burkolt vagy árnyalt, netalán prosztó vagy sértő, mégsem lehet egészen hozzáedződni. Valahogy úgy van ez: ha szelídek vagyunk, mint a galamb, az is baj, ha ravaszak, mint a kígyó, az is helytelen. Hol ezeknek, hol azoknak nem tetszik amit teszünk, vagy amit mondunk. Pedig Jézus ezt is és azt is előnyünkre valóként ajánlotta... Szóval nemtetszésük okán egyszer csak jön tőlük a fölénk helyezkedő csavar: nem is vagytok igazi keresztyének, ha ezt vagy azt, s éppenséggel nem ezt vagy azt teszitek. Mert akkora keresztyénség-szakértők élnek körülöttünk (sőt fölöttünk), hogy ők megengedhetik maguknak, hogy lelószxrozzák a hitünket annak alapján, hogy általuk elfogadható vagy nem egy-egy elgondolás. Trump egy politikus, aki elgondolásai szerint vezet egy államok szövetségéből álló hatalmat. Nyilván befolyásolja gondolatait, szavait és tetteit magával hozott öröksége. Pont úgy, csak nem olyan irányba, ahogy Obama sem tudott elszakadni attól, ahonnét megérkezett az elnöki székbe. De hogy politikai szimpatizánsságon múlna az, hogy a keresztyénségem még a trágya szintjét se éri el, az abszurd. 

Ez a gondolkodás nemcsak az óceánon túl, hanem idehaza is megtalálható. Csupa hitszakértő üldögél a médiumok mellett a liberális korszellemű értelmiségi köröktől egészen a kocsmákig. Átszövik a mindennapokat, mégsem tudják megrendíteni a keresztyénséget. Miért? Egyszerűen, mert súlytalan a véleményük: éppen az hiányzik, amiről és ami alapján véleményt lehet alkotni. Az orvos szakértő orvosláshoz értő, az igazságügyi szakértőnek vagy a kriminológus is van az adott szakterülethez képesítése, de a hitszakértőknek nemcsak, hogy végzettségük, de alapvetően keresztyén hitük sincsen. Ezért lesz súlytalanná a mondókájuk.

Ha véletlen azt gondolná bárki, hogy keresztyénnek lenni felsőbbrendű, másokat lenéző és pusztító dolog, elmondom hívő és papiros "hitszakértőként", hogy a legnehezebb dolog keresztyénnek lenni. Nehéz, mert utolsó helyre kell magamat sorolni, mert olyan dolgokat kell megtenni, ami alapvetően nem ered bűnös természetünkből, és a szüntelen bűnbánat tartás népes mezejéről keskeny ösvényeken kell eljutni Isten országának egyes pontjaira úgy, hogy a tettek és szavak is megállják a helyüket a dogmatika és etika mérlegén. Szóval belülről fakadóan is nehéz terep ez, nem kell hozzá  egyetlen lószxrozó sem.

Hozzászólások