Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM); a szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.
Magyarország is a műanyag zacskók betiltását tervezi, és emelkedő termékdíjakat – greenfo/MTI, 2018. szeptember 16.

 

Néhány éve már nem hallani a „Ne kérj szatyrot!” kampányokról. Helyette sokkal többet az óceánokon úszó szemétszigetekről. Újabban pedig a hazai vizeink (természetes és palackozott) műanyag szennyezettségéről jönnek ijesztő adatok. Egyrészt a szemmel látható pet palack hegyekről, (lásd például: Tiszai PET Kupa) másrészt a szabad szem elől szemérmesen elbújó méretű részecskékről.

Az 1970-es években kezdték el vizsgálni a Nap ultraibolya hatására apró részekre bomló műanyag darabkákat. Az 5 mm-nél kisebbre aprózódott kis izéket mikroműanyagnak nevezzük. Kockázatuk épp méretükben rejlik. Olyanok, mint a legújabb dízel motorokból kikerülő porszemcsék. Minél kisebbek, annál veszélyesebbek az élő szervezetekre. Egyrészt a bennük lévő adalékanyagok miatt, másrészt azért, mert a vízben számos szennyezőanyagot képesek megkötni.

Amikor folyóvizeink szennyezettségéről hallunk általában a Tiszán vagy a Maroson levonuló nagy és összefüggő szemétszigetre gondolunk. Ausztriában a Duna mikroműanyag szennyezettségét évi 1500 tonnára becsülik. Németországban 1 köbméter vízben átlagosan 7 mikroműanyag darabkát mértek.

Múlt heti hír volt – pont akkorra időzítve, amikor a gyereknek az ember már megvette a legújabb vizes kulacsot az iskolába –, hogy az ún. BPA-mentes kulacsoknak se örüljünk nagyon, mert a biszfenol-A (BPA) adalékot helyettesítő adalékok genetikai rendellenességeket okoznak.

Ez a baj a műanyaggal. Arra találtuk fel, hogy tartós és ellenálló legyen, de ezeket a tulajdonságait olyan vegyületekkel érjük el, amiket folyamatosan visszaad nekünk – ott, ahova rakjuk. Élővizeink környezetében, többek között az egyre aprózódó részecskéi által. Az 5-110 mikrométer közötti mérettartomány már képes átjutni egy emlős bélfalán, az 1,5 mikrométernél kisebb részecskék pedig a szervekbe is behatolnak.

Az MTI beszámolója alapján 2019. július 1-től a legvékonyabb zacskók (ezek vannak felhengerelve a pékáruk, zöldséges pultok mellett), 2021. január 1-től pedig mindenféle műanyag zacskó betiltása van tervbe véve. Tavaly ősszel a parlament végül leszavazatott egy jelentős termékdíj-emelést, ezért reméljük, hogy ezúttal eltökéltebbek lesznek.

Ami pedig minket illet: zacskót addig sem kérünk.

Innen csemegéztünk:
Parányi plasztik talány
Tiszai Pet Kupa
EP hírek
Greenfo
Mandiner
Greenpeace petíció