Nincs másik?

"Quo vadis református nyilvánosság? Pontosítok: bármennyire nem értettem egyet azzal, ami a Reposzton/-ból sokszor folyt, fontosnak tartottam, hogy egyáltalán van. Hogy a nagyon beszűkült református nyilvánosságban mégis van egy ilyen médium. Kellene lennie másnak is, de ez egy másik kérdés. Nem tudom, mi van a történések mögött. A poszt szerint nem kell nagy dolgot keresni, egyszerűen abbahagyják. Saját dolgaimból kiindulva, az ember nem "egyszerűen" hagy abba egy ilyen dolgot. Ennél azonban számomra most fontosabb a folytatás: lesz-e más?"

Facebook bejegyzés


Igen, ezek a Reposzt utolsó megjelenő írásai, régi és újabb, hosszabb-rövidebb ideig kitartó, néha mások helyett még beugró szerzők utolsó posztjai. Amikor elindult a blog, új és izgalmas - és magyar református kategóriában valóban azóta is egyetlen ilyen - kezdeményezés volt. Mikor heten összeálltunk (akik aztán két kivétellel cserélődtünk, s lettünk végül a kilenc év alatt összesen tizenöten), először nyilvánosság nélküli próbaverzióra, aztán egy darabig álnéven írogatásra, majd facebookosított változatra - őszintén szerettünk volna "nyitni". Kilépni a szokásos egyházi kommunikációból, egyházi médiafelületekről, a papíralapú vagy netes de előreszerkesztett, riportos vagy magazinos formából olyasmibe, amire - úgy éreztük - a kor hív meg minket.

120 000 ember halt meg két pillanat alatt

1945 augusztus 6-án vetette be az Egyesült Államok az atombombát Hirosima ellen, amelyet három nappal később követett a második, Nagaszaki elleni nukleáris csapás. A világ első atomtámadásával Amerika a rendkívül véresnek ígérkező partraszállást igyekezett elkerülni, egyben megmutatva a világnak és benne a Szovjetuniónak katonai és tudományos fölényét. A bomba Hirosimában 80 ezer, Nagaszakiban 40 ezer embert ölt meg a robbanás pillanatában. ... Kiotó, a régi főváros azért került le a listáról, mert az egyik döntéshozó ott járt nászúton, és megsajnálta a várost...

120 ezer ember meghalt két pillanat alatt - hvg.hu

A Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira emlékeztek pénteken Japánban a tragédia 74. évfordulóján. A város békeparkjában egyperces néma csenddel kezdődött a megemlékezés helyi idő szerint délelőtt 11 óra 2 perckor, 1945. augusztus kilencedikén ugyanis abban a pillanatban dobta le a japán városra egy amerikai B-29-es bombázó repülőgép az atombombát. A robbanás több mint 70 ezer halálos áldozatot követelt.

A nukleáris leszerelést sürgette a tragédia évfordulóján Nagaszaki polgármestere - origo.hu

 

Kányádi padja

"Elhunyt Kányádi Sándor, költő. Szerettem. Azt hiszem, az Urbanistán azzal a paddal lehetne róla legméltóbban megemlékezni, amelyik a 3-as metró Arany János utcai megállójában áll."

Kányádinak már életében szobrot állítottak. Vagy valami olyasmit - Index.hu/urbanista

 "Valószínűleg sokan látták már azt a padot, amit a Kossuth-díjas költő tiszteletére adtak át 2003-ban az Arany János utcai metróállomáson. Kányádi 'Hiúság' című versében olvashatjuk azt a kívánságot, hogy egy saját padra vágyik az Arany János nevét viselő állomáson. Ezen felbuzdulva 2002-ben kezdeményezték a BKV igazgatóságánál, hogy valóban állítsanak fel egy padot Kányádinak. Így is történt, a pad most is ott áll a szóban forgó metróállomáson, fölötte ezzel a felirattal: Ez itt Kányádi Sándor padja, aki fáradt, megpihenhet rajta."

Kányádi Sándor sosem akart magának padot - fidelio.hu

Tegnapelőtt, június 20-án, szerda hajnalban, életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor.

A hírt több portál is megosztotta, közösségi oldalakon emlékeztek meg róla, fényképekkel, idézetekkel. Volt, aki még azt is felemlegette, hogy járt a teológián, meghívták beszélgetésre, találkozott az ifjakkal a bölcs, de mindig lánglelkű öreg. Én nem lehettem részese ennek az eseménynek, akkor már régen nem jártam az intézménybe. Sosem találkoztam Vele személyesen - testben legalábbis nem. Mégis ott, a teológián jött nagyon közel hozzám. Ő is és az erdélyi kisebbségi magyar lét is.

A boldogság: egy döntés?

„Persze vannak problémáink. De a viszonylagos jólét megengedi, hogy boldogan éljünk. Ez egy döntés. Mivel megvan rá a lehetőségünk, a boldogságot választjuk.”

Egy ország, ahol senki sem panaszkodik - Origo.hu


 

Az idézett cikkben Costa Ricáról ír a szerző, aki magyarként fél évet élt ebben - a Happy Planet Index felmérése szerint a világ legboldogabb országaként minősített - kis közép-amerikai államban. A minősítés egyébként nem a GDP-n vagy az általános életszínvonalon, hanem alapvetően az ország lakosainak elégedettségén és élethosszán alapszik. Érdekes a rangsor, amelyben Albánia sokkal boldogabb, mint az Egyesült Királyság, és pl. Luxemburg az utolsó előtti a felmért 140 országból. Magyarország a 69.

 

Gyermeknevelés - önmagadat adva

Óscar és Susana egy spanyol pár... fogták magukat, és egyéves biciklitúrára indultak Európában hétéves lányukkal, Lucíával és hároméves fiukkal, Daríóval. 

Két kisgyereküket húzva biciklizik körbe Európát - origo.hu

Tavaly nyáron indultak, és nagyjából tízezer kilométerre tervezik az utat. Túljutottak Spanyol- Francia- és Olaszországon, az Adria partján le Görögországba, aztán Bulgárián és Románián keresztül Magyarországra. Most Észak-Nyugat Európa következik...


Amikor elvállaltam a mai beugrást, azt gondoltam, valami csak lesz a "köz életében", ami megszólít, és amihez belőlem is megszólal valami. A napi politika csatározásai, kulturális és sportesemények közepette szembejött velem ez a riport, és bár nincs benne semmi pártpolitikai vagy közéleti szenzáció, és talán soha életemben nem fogok ilyesmit már megélni, mégis közelebb jött hozzám, mint bármi más.

sarló-kalapács-kereszt

Sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a pápának Evo Morales - keresztény mandiner

"ezt a tiltakozás műfajába sorolom, ami egyes esetekben sértő lehet, más esetekben nem. ... a teológiai valóság marxista elemzéséről ... ez nem helyes. Két különböző dologról van szó, ez nem helyes. ... Espinal költeményei is a tiltakozás műfajába tartoznak, ez volt az ő élete, gondolata, rendkívüli ember volt, zsenialitással, jóhiszeműen küzdött. Ilyen hermeneutikai elemzést végezve én megértem ezt az alkotást."

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a Paraguayból Rómába tartó repülő fedélzetén - magyarkurír

Bolívia első indián származású elnöke, az anti-imperialista baloldali politikus Evo Morales sarló-kalapácsra feszített Krisztust ajándékozott a dál-amerikai körútját járó katolikus egyházfőnek. Ez a hír nem robbant különösebben nagyot a múlt héten, nem töltötte be a sajtót, ahogy ennek a "furcsa" alkotásnak/ajándéknak a képe sem az internetet. Én mégsem tudom, azóta sem "lenyelni".

Tavaszi szél

A Művészetek Palotája első alkalommal ad otthont olyan többnapos, nemzetközi kórusfesztiválnak, ami az eddigi legnagyobb is lesz egyben. A rendezvény ötletét és alapját az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Énekel az ország kórusprojekt hagyománya adta, melynek keretében évről évre sok száz amatőr énekes ad elő nagyszabású oratorikus műveket. Az esemény ezúttal nemzetközivé bővül: négy kontinens több mint ezer énekesét látja vendégül a Müpa auditóriuma. Az eseménysorozat középpontjában az együtténeklés öröme áll: a hazai és külföldi kórusok hangversenyein kívül workshopok és interaktív gyermekprogramok is szerepelnek a programban, a közönséget pedig több ízben is megpróbáljuk dalra fakasztani.

Budapesti Nemzetközi Kórusünnep - mupa.hu

De a lengyelek tökéletes kiejtésű előadása mindent visz. Nemzetközi kórusünnepet rendez a Művészetek Palotája, a meghívott csapatoktól pedig azt kérték, hogy városukra jellemző módon dolgozzák fel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Németek, norvégok és kazahok éneklik a Tavaszi szelet - hvg.hu

A mai médiában, akár nyomtatott, sugárzott vagy internetes hímegosztás, még mindig és sajnos egyre inkább érvényes, hogy a jó hír nem hír. Természeti katasztrófák, repülőgép szerencsétlenségek, népirtások igen. Jobb- és baloldali szekértáborok és lövészárkok véleményháborúi és valóságosan is véres harcok dúlnak. Minden állásfoglalásra késztető felelősség érzetem ellenére egyre belefásultabban olvasom, hallgatom. És egyszer csak szembejön ez a hír Magyarországról, Európáról. Egy olyan "világról", amiben szívem szerint élni szeretnék.

Zuhanórepülésben

„a Germanwings gépét szándékosan megsemmisítő Andreas Lubitzot kezelő szakemberek sem tévedtek: a másodpilóta korábban állt pszichiátriai kezelés alatt, és a lakásán talált orvosi papírok alapján a tragédia napján nem is dolgozhatott volna. Ezt azonban eltitkolta munkaadója elől. Lehet, hogy Lubitz depressziós volt, ám a szakemberek szerint ez önmagában nem magyarázat végzetes tettére. …  A depresszió mellett súlyos személyiségzavarnak kell jelen lennie, ami viszont – ellentétben a depresszióval, aminek tünetmentes időszakai is lehetnek – állandóan jelen van a betegben. Faludi szerint Lubitz tette inkább pszichopata vagy még inkább szociopata személyiségre utal. „Emögött valami végtelen düh van, egy iszonyú belső krízis, amiről a külvilág nem tudhat.” Az sem jelent semmit, hogy Lubitzot környezete kedves, aranyos fiúként írta le … A személyiségzavar olyan emberre jellemző, aki nem tud alkalmazkodni a saját szűkebb és tágabb környezetéhez. Viselkedési anomáliáival kilóg a társadalomból. Ezt a morális viselkedési kerettől való eltérést nem is lehet gyógyítani, legfeljebb – szakember mellett, a beteg gyógyulási szándékával – korrigálni.”

A depresszió nem elég a gyilkoláshoz - Index.hu

A Germanwings közelmúltbeli tragédiája óta számtalan cikk, vélemény és elemzés jelent már meg, ezen a blogon is, az egész szomorú esettel kapcsolatban. Nyugodtabb és zaklatottabb megszólalások, a kommentelők részéről is. Mintha nem tudna, és nem akarna csitulni a hullámverés, míg pont nem kerül a történet végére. És vajon kerülhet-e pont? Vagy egyszerűen csak alkalmunk van, fájdalmas kairosz, emberi létünkre nézve átgondolni egyet s mást.

Vérrel írt üzenet a kereszt népének

Nevüket beiktatják a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, a római martyrologium keleti megfelelőjébe. Ez a folyamat megfelel a latin egyház szentté avatásának

Beiktatták a naptárba a huszonegy kopt keresztény vértanú emléknapját - magyarkurir.hu

Kisvárosunkban egészen a közelmúltig egyetlen szentnek állt köztéri szobra, történetesen az is a református Óparókia és Újparókia közti hídon, a református templom tőszomszédságában. Nepomuki Szent János álldogál itt a kapunk előtt, a helyi hagyomány szerint valami felekezeti torzsalkodás szerencsés kimenetele kapcsán állíttatott, de sokkal inkább jellemző, hogy a város egyetlen hídján áll. A szoborról nekem – lelkészként és lelkigondozóként is – mindig ő maga, János jut eszembe, IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója, aki a féltékeny király kínzásai ellenére sem adta ki a gyónási titkot, a rábízott lelket, és végül a Károly hídról a Moldvába vettetett. Így lett a hidak, hajósok, fuldoklók és a gyónási titok védőszentje. Eszembe jut, és a példája mindig kérdez és figyelmeztet.

Se veled, se nélküled

Feng Gaoba városából … költözött el 1993-ban, mert nem akart embereket látni maga körül. … Feng bátyja azt meséli: "A testvéremnek nagyon furcsa természete van. Nem szeret másokkal kommunikálni."

Introvertált kínai 20 éve él egy 50 méter magasan fekvő barlangban -  pekingikacsa.blog.hu


"A barátsággal más embereket a saját személyünk részévé teszünk" … "Lényegében önmagunk és a másik határait bontjuk le, amikor a hozzánk közel állót saját részünkké tesszük. Ha a másik veszélybe kerül, olyan, mintha magunk lennénk ugyanabban a helyzetben…

Az ember agya kiterjeszti határait -  medicalonline.hu


„Szükségem van erre a csendre. Itt fenn, a csendben lehet megérezni Isten jelenlétét”

Képek egy mai oszlopos remetéről - magyarkurir.hu

Egy ilyen cím után, egy aktuális hírekre reagáló blogon, az elmúlt napok történései alapján, folytatódhatna az írás mondjuk egy ki tudja hányadik Bajnai-Mesterházy kapcsolatelemzéssel is… De Isten ments! Maradok a kaptafánál.

Hurrá, nyaralunk!

Mindegyik héten az Isten Igéje körüli elcsendesedés és útkeresés mellett, sokféle egyéb alkalom is színesíti a programot.

Elkezdődnek a kerületi táborok a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági üdülőben -  refdunantul.hu

Nyár van. Már-már uborkaszezon. Ettől persze nem áll meg az élet, július elején is történnek dolgok, Nemzeti Dohányboltok nyíltak, mások bezártak, és Strassbourgban is csapkodják az ajtót. De azért mégiscsak itt a nyár.

Nyugdíjas Heavy Metal

Heavy metál zenével elkövetett rendszeres csendháborítás miatt indult eljárás egy idős pár ellen Svédországban: állandóan Iron Maiden számokat bömböltettek, teljes hangerővel - a szomszédjuk felé.

Iron Maiden zenétől zengett... - Bevezetem.hu

Bulvár. Röhej. Tragikomikus. És szívszorítóan ismerős.

A hetven fölötti nyugdíjas házaspár szomszédjuk elleni "háborújában" egyébként a legtöbbször játszott szám az Afraid to Shoot Strangers - azaz: Félek lelőni idegent - című volt, amelyet a zenekar annak idején az Öböl-háború kapcsán szerzett.

"életböjt" - Andorka Eszter emlékére

Épen tíz éve, 2003 februárjában halt meg Andorka Eszter evangélikus lelkész. Gyilkosság áldozata lett. Éppen olyan valaki oltotta ki az életét, akin – és sok hasonló helyzetű emberen – ő önzetlenül segíteni próbált. ... Egyik szervezője volt az Evangélikus Ifjúsági Szövetségnek. Az úgynevezett Bárka-csoportban rendszeresen táborokat szervezett kerekes székeseknek. Természetes módon forgolódott az állami gondozottak között. Több nehéz sorsú fiatalt, köztük cigányokat fogadott keresztfiának.

Esztus - eszak.lutheran.hu

Amikor nekiálltam a mai bejegyzést megírni, sok gondolat kavargott bennem. Ott volt a Valentin-nap, a maga rikító rózsaszín őrületével, de hátterében mégis egy keresztyén ember valóságos életével és Krisztusáért, hitéért hozott áldozatával, ahogy a tegnapi jegyzetben olvashattuk. Aztán ott volt a szintén erre a napra meghirdetett világméretű megmozdulás, az „Egy milliárd nő ébredése” elnevezésű mozgalom a nőkkel szembeni erőszak ellen, amit az az év eleji indiai szomorú eset indított el, mikor csoportosan erőszakoltak és öltek meg két gyermeklányt. És hát elkezdődött a böjt is, az a negyven napos időszak, mikor a világ keresztényei lélekben előre tekintenek Krisztus kereszthalálára, értünk hozott életáldozatára, és különösen is előtérbe kerülnek saját odaszánásaink, lemondásaink.
Ezeken morfondíroztam a gépem előtt ülve, mikor egyszer csak szembejött velem Eszter.

vallásszabadság

...az egyik televízióban a szalafisták egyik vezetője arról értekezett, hogy le kell rombolni a gízai piramisokat és a szfinxet, mert ezek pogány szobrok, amelyeknek az imádata ellentétes az iszlám jogrenddel...

Túléli a szfinx az egyiptomi kormányváltást? - origo.hu

...a város ateista szervezetei kezdeményezték az önkormányzatnál, hogy tiltsa meg a betlehemek (pontosabban minden „őrizetlenül hagyott jelenet” köztéri elhelyezését, mivel az szerintük sérti az állam és egyház szétválasztását...

Betiltották a köztéri betlehemeket egy amerikai városban - magyarkurir.hu

Az egyiptomi szalafistákat zavarják a piramisok, mert hitükkel ellentétes jelképeknek, bálványszobroknak tartják őket. Le kell rombolni! Santa Monica ateistáit zavarják a betlehemesek, mert meggyőződésükkel ellentétesek, s a vallás egyszerűen nem való a közterekre. Be kell tiltani!

Ajaj - jut eszembe, nálunk két templom is áll a város közepén, köztéren. Kereszttel, csillaggal, vallási jelképekkel. Hátha zavar valakit. Nem kéne lerombolni?

Hidegfront

A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. ...  Hidegfront esetén a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszok, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe. Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Frontérzékenység - webbeteg.hu

a hidegfront az agresszivitást is fokozza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

10 fokot esik a hőmérséklet: agresszívabbak lehetünk - hvg.hu

az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak

azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle

Az Időkép később közleményt adott ki, ebben azt írják: "Különösen aggasztó a törvénytervezet jelen kommunikációja alapján, hogy minden privát fejlesztés és innováció – amely a meteorológia, mint tudományág, illetve az előrejelzések pontosságának fejlődését segíthetné elő, – teljesen kiszorulhat hazánkból. Piaci verseny hiányában pedig – mint minden más szektorban – feltételezhető, hogy mind a fejlődés, mind a szektor napi működésének javítására irányuló motiváció elmarad".

Az "állami" meteorológusok ... monopolhelyzetbe - hvg.hu

Azt mondják a szakemberek - pártállástól függetlenül - , hogy ma markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét. A szép, aranyló napsütéses, enyhe őszi idő után megérkezik a tél, viharos hideg széllel, néhol még havasesővel, hóeséssel is. Az ég beborul, a hőmérséklet lezuhan, könnyű pulóverjeink után téli kabátjainkat is elő kell vennünk. Készüljünk! Testben és lélekben is...

aszály

Víznagyhatalom vagyunk, mégis mindössze a termőterületeink másfél százalékát öntözzük, s közben búsongunk az aszálykárok fölött. Idén becslések szerint négyszázmilliárdot is bukhat az ország a rendkívüli szárazságon

Aszály: víz van, de hagyjuk elveszni  -  fn.hir24.hu

Az elmúlt évezred utolsó századának a közepén, 1949-ben volt utoljára ilyen aszályos idő, mint most, aztán 1952-ben volt egy ismétlés ... Tudomásul kell venni, hogy a klímaváltozás itt van, ezt tökéletesen érzékeljük, amikor a víz jön be az országba, meg kell tartani, a talajvízszintet egyensúlyban kell tartani, a tározókat fel kell tölteni, mert csak így tudunk életben maradni.

Magosz: több mint 60 éve nem volt ekkora szárazság - hirado.hu

Eredetileg Afrikában élő, békésen táplálkozó szent íbiszeket fotózott munkatársunk a balatonkenesei strandon. A pár (vélhetően egy hím és egy tojó) a bokáig érő vízben kacsák és sirályok társaságában keresgélt táplálékot. ... A szent íbisz (Threskiornis aethiopicus) eredetileg Afrika Szaharától déli részén fordul elő, de Dél-Európában már vannak hasonló szökevény madarakból létrejött, elvadult populációk. Hosszú csőrükkel a sekély vízben keresgélnek halak, békák után, de fogyasztanak tojásokat, kisebb madarakat és rovarokat is. A Magyarországon megfigyelt madaraknak most ideális táplálkozóhely a sekély Balaton...

Afrikai madarak tűntek fel a Balaton partján - origo.hu

Egy hivatásos vadász szerint az élelemért körútra induló vaddisznó szárazság idején valóban máskor is feltűnhet a Balaton-parton...

Vaddisznó a Balatonban - veddamagyart.info

Szárazság van. Nemcsak a mezőgazdászok, a helyi gazdák mondják. Érezzük, tapasztaljuk mindannyian.

Az Első Magyar Arany! A Másik...

Az 59.23 másodperccel világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok pécsi úszó - aki négy éve, Pekingben a magyar küldöttség egyetlen aranyát szerezte - végig vezetve diadalmaskodott az S9-es sérültségi kategória döntőjében. A 20 éves sportoló az első magyar érmet nyerte Londonban.

Megvédte címét Sors Tamás 100 méteres pillangóúszásban a londoni paralimpia első napján. - inforadio.hu

Épp egy hónapja nagy örömmel és némi kardcsörtetős elmélázással írhattam ezen a blogon a XXX. Nyári Olimpia első magyar arnyérmeséről, Szilágyi Áron kardvívóról. Tegnap megszületett a "másik első" arany: Sors Tamás - 100 méteres pillangóúszásban győzött! A világcsúcstartó...

objektív pofon

„Én azért nem hatódtam meg, mert annyira meghatódott a műsorvezetőnő, hogy már zavart... Ez iszonyat volt!... Ott lettem volna, izé, mikrofonnak megnyomom a köhögő gombját, két pofon, és elengedem, na, most beszélhet...”

Mert az olimpiának ez is a lényege, hogy ott minden magyar sportoló a hazájáért is küzd, és ha nyer, az egész ország vele együtt győztesként ünnepel. Bochkorért is. Hogy ő képtelen ennek az örömét átérezni, az sajnálatra méltó. De hogy a meghatódott riporternőt arcul akarja ütni, az: iszonyat!

Bochkor felpofozná a kard-aranyon elérzékenyült riportert - sport.hir24.hu

Az aranyérem megszerzésének közvetítését láttam, hallottam. Az ominózus rádióadást nem. Csak később hallgattam meg. Azóta is az "objektivitás"-on gondolkodom...

Ide veled, régi kardunk!

"Elképesztő koncentráltsággal vívott egész nap. A tét feldobta, nem bénította meg. Szellemes, jó vívást mutatott be, abszolút megérdemelten lett aranyérmes."

Szilágyi Áron olimpiai bajnok!  - hvg.hu

Szilágyi rendkívül magabiztosan vívott egész nap, és a pástról lejövet is rendre a nyugalom szobrát lehetett róla mintázni. "Sokat dolgoztam a sport lélektanán..."

Szilágyi Áron nyerte az első magyar aranyat Londonban - origo.hu

Elkezdődött Londonban a XXX. nyári olimpia. Hányatott történelmű és manapság igencsak vegyes megítélésű kis hazánk küldöttsége pedig elindult, hogy részt vegyen benne. Akárhogyan is, jelen gazdasági, politikai kicsinységünkhöz képest azért a sport területén nagyokat is tudunk villantani! Az ország népe ezekben a napokban vigyázó szemeit Londonra veti. Együtt izgul, szorít a magyarokért, és reménykedik, hogy - kiváló sportembereink kemény felkészülésének és kivételes teljesítményének hála - időnként kihúzhatja magát, és fiaira (és lányaira) büszkén nézhet a világ szemébe. Meg a sajátjába is...

És igen! Megszületett az első arany! A kard!

"kerítés"

Az önkormányzat a múlt csütörtökön kerített el egy 200 méteres szabad partszakaszt, hogy ott fizetős strandot alakítson ki. Az üdülni vágyókat felháborította a korábban hallgatólagos alapon működő, „féllegális” fürdőhely megszűnése. A polgármester elismerte, hogy hibát követett el azzal, hogy nem vonta be a civileket az egyeztetésbe.

Balatoni nyár: kitört a Nagy Kenesei Strandháború - hvg.hu

mintegy száz civil vett részt az ülésen, amelyen ezúttal nem bontakozott ki vita, a testület rövid idő alatt egyhangúlag úgy döntött, hogy korábbi határozatával szemben lebontatja a kerítést

Eredményes tiltakozás: Balatonkenese lebontja a vízparti kerítést - balaton.mandiner.hu

Udvardy Gábor úgy véli a szétváláshoz szükséges népszavazásra legkorábban 3 hónap múlva kerülhet csak sor. Vélhetően 2014-től válhatna szét a két település

Összeállt az akarattyai szétválást előkészítő bizottság - fehervar.hir24.hu

Tudom, tudom, most már senki sem mossa le rólam, hogy "gyüttment" létemre lokálpatrióta lettem, megint egy helybéli téma... De hát nekem bizony az szúr szemet, ami a fülembe jut, és ami az orrom előtt van (hogy a többi érzékszervről már ne is beszéljünk), s mint talán kicsit mindannyian, saját mikrokozmoszomon keresztül élem meg - tapasztalom és értelmezem - a makrokozmoszt. Nem baj, legyen igaza Gyökössynek: amire nézek, az vagyok. És én tegnap a helyi kerítéseket kerülgettem.  Kívülről-belülről.

Oldalak