A jelentés bírálta az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját. Erre az érsek azt mondta, hogy a világszervezetnek nincs joga az egyházat "vitára nem bocsátandó" erkölcsi tanításainak megváltoztatására kérni. Úgy vélte, hogy a homoszexuálisok házasságát pártoló nem kormányzati szervezetek valószínűleg befolyásolták az ENSZ-bizottságot a jelentés "ideológiai vonalának" erősítése céljából.

Összecsapott az ENSZ a Vatikánnal – origo.hu

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága kiadott egy jelentést, amelyikben bírálja a Vatikánt, hogy nem tesz meg mindent a katolikus egyházban történt pedofília-ügyek felderítéséért. De tovább is mennek a jelentéstevők, felemlegetik az ír Magdolna-mosodák ügyét és azt, hogy az egyház saját hírnevét fontosabbnak tartotta az ügyek kivizsgálásánál. A háttérben ugyanakkor az új pápa az egyház szabályai szerint lefolyatott eljárások szerint négyszáz papot már fel is függesztett szolgálatából, épp az említett ügyben való részességük miatt.

Kívülről tehát úgy néz ki, hogy mikor az egyházban megindult egyfajta szembenézés azzal, amiről ők is tudják, hogy nemcsak az egyház hírnevének, hanem az általuk képviselt ügynek is árt, akkor kívülről egy világszervezet ráerősít az elégedetlenkedők hangjára. Nem tudom, kikből áll az a bizonyos bizottság, akik a jelentést elkészítették, azt sem, hogy milyen anyagból dolgoztak. Bizonyára alaposan utánajártak a dolgoknak, csakhogy a jelentésbe olyan is bekerült – ez már a vatikáni delegáció tagjától került a nyilvánosságra -, amelyik túlmutat ezen a témán és az egyház házasságra vonatkozó hitbeli tanításait akarja megváltoztatni. Egyes hírek szerint nem kevés lobbinyomásra, amely olyan szervezetek részéről érkezett, akik a házasság kérdésében teljesen más álláspontot képviselnek, illetve a vallás szabad gyakorlásáról is másképp gondolkodnak.

Ezzel az üggyel párhuzamosan készült az ún. Lunacek-jelentés, amelyről itthon alig lehetett hallani, s amelyet a napokban el is fogadott az Európa Parlament, amely ugyancsak az LMBT kérdéskörét vitte be az európai politikai mezőbe. Erről, illetve a magyar politika ehhez a kérdéshez való hozzáállásáról itt olvashatnak érdekes cikket. Anélkül, hogy összeesküvés-elméleteket gyártanánk, nem lehet nem észrevenni, hogy a különböző nemzetközi fórumokon hasonló irányultságú lobbicsoportok jelentek meg, akiknek valamiért megéri beszállni egy ideológiai harcba. Mert erről van szó: ideológiák ütköznek meg egymással a gigászi intézmények arcai mögött. Az életről, a családról, közösségről vallott értékek kerülnek szembe. Abban a civilizációs térben lesznek nyilvánvalóvá, ahol egy sajátságos szabadságeszmény alakult ki. Itt nem fegyverekkel, hanem a szívek szintjén indult meg egy olyan civilizációs küzdelem, amely kihatással van vagy lesz az egész nyugati világra. Merthogy az ENSZ és a ma aggódó szervezetei – anélkül, hogy bagatellizálni akarnám a katolikus papság pedofília-botrányait – közel sem ilyen harcias azokban a válságrégiókban, ahol embertömegek kerülnek a népek országútjára, gyermekek, asszonyok milliói szenvednek, pusztulnak el. Afrikai gyermekkatonák ezreiért, megerőszakolt, megcsonkított tizenéves lányokért kellene valamit tenni. Vagy éppen a Közép-Afrikai Köztársaság keresztényeiért, akiket nem védett meg senki, ahogy annak idején a ruandai mészárlás millióit sem. Vagy Szíria szenvedő népét. Nem akarok a számok bűvöletébe esni, mert az egy szenvedő is sok és mindenkinek a maga fájdalma a legnagyobb, de könnyebb más szemében a szálkát látni, mint a sajátban a gerendát. S talán ez kölcsönösen mindkét nagy nemzetközi szervezetre igaz.

Ezért a felszisszenő médiahang valahogy nem hiteles. Ahogy bizonyos jelenségekről való nagy hallgatás sem.

Ami kikerül a nyilvánosság elé, médiabirodalmakon megtörő szűrt hang, amelyből azonban világossá válik, hogy az ún. nyugati civilizáció ideológiai háborújában a konzervatív-liberális, vagyis a tradíció-modernitás küzdelmének java még hátra van. A nagy kérdés ebben a globálissá táguló összecsapásban nem a jog és verbalitás szintjén dől el, hanem, hogy a népesség függvényében melyik tábor bírja majd tovább erővel és utódokkal. Lehet, hogy egy nevető harmadik – a harmadik világból.

Hozzászólások