Hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre pénteken a Fitch Ratings. A hitelminősítő ezt azzal indokolta, hogy gyakorlatilag megoldhatatlannak tartja az euróövezeti adósságválságot. Múlt hétfőn, még az egy héttel ezelőtti EU-csúcs előtt, hasonló lépést tett a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője is: előbb szintén csak néhány államot, majd a teljes eurózónát leminősítésre jelölte.

Most a Fitch rúgott egyet Európába - Index  

Most már tényleg csak egy ugrás karácsony. Jézusát veszített Európánk, meg úgy az egész úgynevezett Nyugat próbálja a szokásos karácsonyi valamit prezentálni, habcsókkal nyakonöntött, túlvilágított fogyasztóibetlehem lettünk, mint mindig, az évnek ebben az időszakában - még ha egy kicsit vissza is fogjuk most magunkat, a válság miatt. 
Istenei ennek a kornak is vannak persze, izgalmas pantheont mutat fel a jelen, még ha hamar emelkednek és zuhannak (értsd: válnak divatjamúlttá, felejtődnek el, lesznek unalmasak stb.). Így, karácsony előtt érdemes körülnézni a világpolcon, kik is ülnek felettünk, kikből lettek Istenek - akaratuk ellenére. Csak három példát szeretnék bemutatni, a sor tetszőlegesen folytatható.

1. A Minősítők
A gazdaság Olümposzának legtetején ülő és dolgozó istenek ők. Olyanok, akiktől mindenki retteg. Arctalan, névtelen hatalmasságok, akiktől a legnagyobb politikusok is félve beszélnek. Országokat, hatalmakat emelnek fel (AAA), és taszítanak le a mélybe (un. "bóvli kategória" stb.), sokat sejtetőleg hallgatnak, majd hirtelen kinyilatkoztatnak bejelentenek valamit, amibe piacok és nemzetközi szervezetek, pártok és intézmények remegnek bele.
Annyiszor magam elé képzelem a híreket hallva, ahogy egy Minősítő reggel felébred, átlapozza az újságot, megissza a kávéját, kiteszi az iskolánál a gyermekét, majd felhívja Európát, hogy: "Bocs, lehet, holnap le lesztek minősítve, gondoltam szólok." Persze tudom én is, sima gazdasági szakemberek ők, akik elemeznek mindenféléket, meg számolnak, de a hírek alapján leginkább vicsorgó óriások a Minősítők, akik, ha szólnak, megremeg a föld, de legalább is a főbb tőzsdeindexek. A nagyhatalmak (és a kisebbek is) pedig áldozatokkal próbálják kiengesztelni őket, rettegve lesik szavaikat. A hátuk mögött pedig, ha úgy tűnik, nem hallják, sóhajtoznak, és szabadításért könyörögnek a semmibe. Mondom, hogy istenek. Mi is a kegyelmüktől függünk, bár eretnek kormányunk van, úgy tűnik ennek a böjtje is meglesz a számunkra...

2. Steve Jobs
Úgy egy éve használok Macintosh számítógépet. Meg vagyok elégedve, biztos munkaeszköz, valódi segítség, a PC-ről való átállás óta komoly stresszfaktoroktól szabadultam meg. Viszont nem vagyok az Apple-vallás híve, Steve Jobsnak sem áldozok, még ha el is ismerem, hogy nagy ember volt a maga területén.
Két hónapja halt meg ez a furcsa technikai látnok, és hihetetlen gyorsasággal repült fel a posztmodern pantheonba. Tömegek siratták halálakor, itt, Magyarországon már szobra is van, a legújabb hír, hogy bár nem volt zenész, sem zeneszerző, Grammy díjat fog kapni. Mi lesz a következő? A Dreamworks-ben játszott szerepe miatt Oscar is jár neki? Nobel díj nem? Legalább a békéért, vagy találjunk ki valamit. Furcsa pótcselekvése ez is korunknak, poszthumusz megváltóvá tenni egy buddhistát.
Remélem, egyszer egyenesbe áll a dolog, elmúlik a hisztéria, mert Jobs megérdemli, hogy helyén kezeljék, egy nagy elme, egy tehetséges vezető, egy korát meghatározó ember. De csak ember.

3. Angyalok
Már 2007-ben írtam az advent.hu (sic!) oldalon lévő angyalőrületről, az ott található ezotériakarácsonyól. A helyzet nem javult, ami Lucifernek nem sikerült, az a XXI. században simán megy bármelyik angyalnak - istenné váltak. Van itt minden. Csak Krisztus, Mária és a Betlehem hiányzik, de hát úgy látszik, elavult az már. Tényleg gyönyörű, az, amibe Istenüktől elszakított angyalaink belekerülnek: van angyalhoroszkóp, sőt "karácsonyi dekorhoroszkóp" is (lenyűgöző, hogy a Jupiter és a hold ilyen-olyan állása, meg az állatövi csillagjegyek megmutatják, hogy szívecskés dobozkát nehogy vegyek, mert baj lesz). A csúcs azonban mindenképp angyalmeditáció: "Az advent a karácsonyra való spirituális, lelki felkészülés időszaka. Ehhez nyújt segítséget angyalmeditációnk, amelyet akár minden nap, de legalább minden adventi vasárnapon érdemes elvégeznünk!
A szomorú, hogy ez nem egy humorlap, fórumok bizonyítják, hogy sokan hisznek ebben. Szegény angyalok, őket is sajnálom, tényleg ártatlanok. Olyan ez, mintha a postást csókolnám meg, ha a szerelmemtől levelet hoz. Szegény, szegény angyalok, gondolom csóválják a fejüket, ha lenéznek ránk, vagy, ha ezen az oldalt nyitják éppen meg.

...

Rövid istenszemlénkhez még lehetne sok mindent pakolni, a Minősítökön, Jobson és az angyalokon túl sokáig folytathatnánk a sort. De nem akarom. Helyette itt egy (tavalyi) videó arról, hogy is van ez az egész, a világ,  az emberiség és Isten, úgy igazán. Karácsony lesz, erről szól.

 

 

 

 

Hozzászólások