Mindig figyelmeztettek rá, hogy az idegenek veszélyesek, de annyira más egy idegennel online találkozni, mint az utcán. Volt egy fiú, akiről úgy tudtam, hogy velem egyidős, és pontosan azok a dolgok érdeklik, amik engem is. Éjjel-nappal odafigyelt rám, és nagyon jó tanácsokat adott. Ő volt az, akinek mindent el lehetett mondani, és aki mindig megnyugtatott. Mindez úgy nyolc-kilenc hónapig ment az elrablásom előtt. Az online “gondoskodás” hihetetlenül hatásos. 

Elmesélem, hogyan zuhantam az idillből a pokol legmélyére, hogy veled ne történhessen meg 24.hu

Ő volt az, akihez kimentem újév estéjén, és ő volt az, aki betuszkolt a kocsijába. Olyan erősen szorította a kezem, hogy azt hittem, eltörik, ő közben parancsolgatott. „Légy jó, maradj csendben, ha nem engedelmeskedsz, beduglak a csomagtartóba!”



Az internet felhasználási módja sokrétű. Ki milyen, úgy is használja. Olyan mint egy kés. A késsel kenyeret is lehet szelni, de el lehet venni valakinek az életét is. A hálón sokféle indulatú, akaratú ember találkozik virtuálisan. Ez a találkozó létrejöhet a testi valóságban is. Az már egészen más.
Gondolatokat osztanak meg. Verseket, képeket. Munkát, közösségi életet szerveznek. Időnként életet ment a kapcsolat.


Az internet a felhasználástól függően hordoz veszélyeket.
Az egyik része azok idegenek, vagy ismerősök, akik más bőrébe bújnak és úgy manipulálnak, ki tudja milyen céllal.
Vannak, akik csak a bejegyzésekre figyelnek. Mikor megy a család hosszabb útra. Fotókon keresik az értékeket és a nyaralás alatt meglátogatják a házat, amit azután kifosztanak.
Egy réteg a gyerekek fotóit válogatja a szülők cuki megosztásaiból. Van, aki ennél is tovább megy és már a gyerekekből válogat, ha elérheti.
Persze beszélhetünk csak simán függőségről, amikor az időnk nagy része már a netet illeti. Követhető az életünk, szokásaink. Személyre szabott reklámok érkeznek már. Az önként kitöltött áltesztek pedig a marketing részei. Egy-egy linkvadászat pedig kísérlet, hogy feltérképezzék a kapcsolatrendszereket.
Különböző szervezetek is figyelnek. Titkosszolgálatok. Önmaguk célját, társadalmi célját megvalósítani akaró csoportok. Gazdasági érdekkörök. Humán erő forrás ügyintézői. Ha lehet mindenki ellenőriznek. A netes csaló. Gazdasági bűnözők, vagy csak simán a banki vagy egyéb adatokat eltulajdonítók.


Ezek a dolgok naponként történnek. Ott vannak. Akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. Aki belép a hálóra, annak csak nyílt titkai vannak. Erre szakosodott cégek azért tudnak mutatványokat, hogy tüntessenek el adatokat, IP címeket, követési lehetőséget, hozzáférést. Ezek főleg gazdasági manipulálók ill. valóságos támadásokat előkészítők.
Alicia Kozakiewicz a bőrén tapasztalta, hogy a beszélgető partner más a valóságban. Nem magakorú szimpatikus fiú, hanem idősebb perverz pedofil. Nem öröm a vele töltött idő, hanem halálos fenyegetettségű kínszenvedés.


Miért vállaljuk az online létet? Miért hagyjuk, hogy át-, meg átszője az életünket? Megéri? A remélt haszna több, mint a valós veszély, vagy kára? El lehet kerülni a veszélyt? Az örök emberi kíváncsiság? Az örök gyermek?
Az újszülötteknek minden vicc új. Érdemes a világhálóval időnként tudatosan ismét foglalkozni. Hiszen a változás állandó, akkor az alkalmazkodás és tanulás?


linkajánló:
 

http://infopoly.info/digitalis-szulok/

http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/956

http://antivirus.blog.hu/2015/04/23/a_szulok_nem_ismerik_az_online_zaklatast