A Zempléni Fesztivál az észak-magyarországi régió (…) legnagyobb nyári rendezvénysorozata. (…) különleges vonzereje, máshoz nem hasonlítható jellegzetessége a műfaji és területi sokszínűség. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, vadászházakig, kis templomokig. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat.A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről-évre a fesztiválon. A rendezvénysorozat fiatal művészek számára is rendszeresen biztosít bemutatkozási lehetőséget. A kulturális események mellett a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok várják az idelátogatókat. Az események változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok, családok minden tagja megtalálja itt a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

 

Augusztusban ismét Zempléni Fesztivál - www.zemplenfestival.hu

 

Mivel már egyszerű reposzt olvasóként is irigyeltem Pálfi Zsuzsa lokálpatrióta írásait, úgy döntöttem, ez a mai cikk a szülőföldemről, vagyis Zemplénről fog szólni. Ígérem, egyszer írok majd Somogyról is, hiszen itt élek, sőt a Balatonról is, hiszen örök szerelmem (és persze az is Somogy). De most mégis Zemplén – úgyhogy ha idén nem tudsz hová utazni, mert unod a horvát tengerpartot, a török Riviérára meg nincs pénzed, hidd el, Észak-Magyarországon is lehet pihenni, sőt, itt igazi élményben részesülhetsz. Pontosan azért, mert Zemplén gyönyörű, az emberek pedig nagyszerűek. Sőt, augusztusban itt a Zempléni Fesztivál is, kultúra, szórakozás, utazás! Szóval öveket bekapcsolni, előítéleteket kikapcsolni –indulás! 

Előítéletek márpedig léteznek. Az egyik és legfontosabb előítélet, hogy Zemplén sokak számára nem létezik, csak Borsod, úgyhogy mi, zempléniek is borsodiak vagyunk. Na, jó, a megye az Borsod-Abaúj-Zemplén, de erről Zemplén tehet a legkevésbé. Tehát, ha kérhetem, akkor Zemplén, és nem Borsod…

A másik előítélet, hogy Zemplén szegény, máshol pedig gazdagabbak az emberek. Ez sokszor az ott élők előítélete önmagukkal szemben, való igaz, a vidék nem tartozik Magyarország leggazdagabb területeihez. Ausztria helyett csupán Szlovákia és egy kicsit Ukrajna jelenti a szomszédságot, itt nem akar befektetni az Audi vagy a Mercedes, sőt Zemplén egyes helyein még az úthálózat is hagy kívánnivalót maga után. Laknak itt nagyon gazdagok és nagyon szegények, átlagos jövedelműek, kispénzű nyugdíjasok és kisebbségek is, néha bizony nyomasztó többségben. Majdnem olyan minden, mint máshol, hiszen ez is Magyarország, tipikus sztereó…

Mindezekkel együtt Zemplén kifejezetten gazdag vidék. Bővelkedik természeti kincsben, sok-sok csodában, jó szívű, értékes emberben, közösségben, kultúrában. Éppen ezért Zemplénbe ne egy-két napra gyere. Hagyj időt magadnak és a tájnak is, hogy egymásba szeressetek. A szállás miatt ne aggódj, a Hilton család nem nyitott itt szállodát, viszont vannak kisebb hotelek, apartmanok, sőt magánszemélyek is foglalkoznak vendéglátással. 

Javaslom, hogy Budapest felől indulva Szerencsnél kezd a barangolást. Ha meglátogatod a református templomot, rá fogsz jönni, hogy errefelé szinte tapintani lehet az évszázadokat. A XIII. századi templom közepén áll ugyanis egy márványszarkofág, benne Rákóczi Zsigmond földi maradványaival! 1605-ben pedig ebben a templomban választották meg Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé. Szerencs után Sárospatak lehet a következő úti cél: a Rákóczi-vár, a Református Kollégium Nagykönyvtára, majd a Múzeum, az Iskolakert, viharvert történelmünk megannyi ismert fejezete várja a látogatókat. 

Sátoraljaújhely, Zemplén fővárosa Kossuth Lajos politikai pályafutásának kezdete is egyben, hiszen a későbbi kormányzó zempléni követként vett részt a pozsonyi országgyűlésen, első politikai beszédét a Vármegyeháza (ma Városháza) erkélyéről mondta. A legenda szerint Szepsi Lackó Máté ebben a városban készítette el Lorántffy fejedelemasszonynak az első aszúbort, Kazinczy Ferenc pedig a közeli, általa Széphalomnak keresztelt községben élte mindennapjait, s járt be a városba dolgozni. Az 1920-as ország csonkítás emlékműve, a Magyar Kálvária is itt található, csakúgy, mint a Zemplén Kalandpark, ahol többek között libegő, bob pálya, gyönyörű kilátás és szebbnél-szebb élmények várnak. Ha pedig vasárnap érkezel, és lelki eledelre vágysz, mindenképp látogasd meg a református templomot a Petőfi utcában – nem fogsz csalódni. 

Fontos tudnod, hogy Zemplén nemcsak Szerencsből, Patakból és Újhelyből áll, hanem Hegyköz és Bodrogköz apró falvaiból is. Célszerű biciklit bérelned vagy hoznod, hiszen azzal nyugodtan bekalandozhatod a vidéket. A Bodrogközben nézd meg Karcsa Árpád-kori templomát, a Hegyközben ülj fel a Pálházánál induló kisvasútra, aztán ha kivonatoztad magad, és sétáltál egyet Kőkapun, baktass fel a fűzéri várba. És ha már itt tartunk, ugorj át Abaújba, hiszen életed végéig tartó lelkiismeret furdalásod lesz, ha kihagyod az „aranygombos” Telkibányát, ha nem nézed meg a vizsolyi Bibliát, ha nem állsz meg Göncnél és nem állsz fel a templom előtti szégyenkőre.

Ne feledd: sietni tilos. Éppen ezért ülj le, mondjuk Patakon az Iskolakert melletti cukrászdába, igyál egy jó kávét, és egyél egy finom süteményt. Az istentisztelet után ráérősen andalogj lefelé az utcán, mintha tényleg semmi dolgod nem lenne. Tolcsván igyál meg egy jó Tokajit, mondjuk egy furmintot. A falvakban köszönj mindenkinek, mintha ezer éve ott élnél. És közben figyeld meg az embereket, beszélgess velük, nevess, élvezd az életet. Mert az élet szép, te pedig igazán áldottnak mondhatod magad.

Ha pedig véget ért az utazás, és újra otthon leszel, mondd el mindenkinek, családnak, barátnak, ismerősnek, érdemes-e, és ha igen, miért Zemplénbe utazni. Meséld el a furmint zamatát, a bobpálya élményét, a történelmi múlt ölelését. Úgy hiszem, jövőre ők is meggazdagodott emberek lesznek. 

Hozzászólások