Egyre kínosabbnak érzik a támogatók a West Bromwich Albionnal való együttműködést, szerdán újabb két cég jelentette be: felmondani készül szerződését az angol élvonalbeli labdarúgócsapattal, amely továbbra is játéklehetőséget ad a karmozdulatával közfelháborodást keltő Nicolas Anelkának. A francia játékos kitart álláspontja mellett: ő nem antiszemita.

Anelka miatt újabb veszteség érheti a West Bromwich Albiont - nemzetisport.hu

 

Mikor először olvastam Nicolas Anelka hirhedt karmozdulatáról, és az azzal járó következményekről, rögtön Tiger Woods esete jutott eszembe. A világ legjobb és egyben leggazdagabb golfozójáról néhány éve derült ki, hogy durván csalja a feleségét, mi több, a félrelépésekből gyermek is született. Az eset után nemcsak felesége jelentette ki, hogy elválik tőle, hanem szponzorai, támogatói is sorra jelezték: nem kívánják tovább támogatni a bukott sportolót. 

Akkor és ott teljesen egyetértettem a szponzorok döntésével, sőt még irigykedtem is: micsoda ország, ahol nem dicsérik meg azt, aki félrelépett! Micsoda ország, hogy egy világcégnek egész egyszerűen nem éri meg a világ legjobban fizetett sportolóját támogatni, mert nem akarja nevét, arculatát és pénzét adni egy olyan szereplőhöz, aki elveszítette hitelét, megsértette az adott társadalomban elvárt normákat. 

Most pedig itt van előttünk Nicolas Anelka francia labdarúgó esete, aki meggondolatlan viselkedésével nemcsak saját magát, hanem egy egész futballklubot büntetett. Történt ugyanis, hogy támadó a december végi West Ham United elleni mérkőzésen gólt szerzett, örömét pedig egy, hazájában ismert és egyre inkább antiszemitának bélyegzett mozdulattal ünnepelte. A gólöröm hatására az Angol Labdarúgó Szövetség azonnal nekikezdett az eset kivizsgálásához, míg klubjának főszponzora, a Zoopla bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani támogatását. Később két másik cég is jelezte: erősen gondolkodnak a további anyagi juttatásokon. 

A szövetséget és a cégeket teljesen megértem. Ilyet egy sportoló nem tehet. Nem mutogathat, nem bujtogathat, és nem tehet sértő megjegyzéseket semelyik nemzeti, vallási közösségre. Egy sportolónak mindig és mindenkor példaképnek kell lennie. Egy példakép pedig tudja, hogy tetteinek következményei vannak, hogy mozdulatai, szavai hatást gyakorolnak másokra is. Egy ismert labdarúgónak pedig azzal is tisztában kellene lennie, hogy a labdarúgás nevű üzleti vállalkozásban, ahol dollár és euromilliók forognak, a befektetők nem tolerálják az efféle megnyilvánulásokat. A jelek szerint Anelka mindezekről elfeledkezett. 

Ezzel kapcsolatban persze van egy másik kérdés is, mely ugyan nem tartozik szorosan Anelka cselekedetéhez, mégis megkerülhetetlen: egy sportolónak a sportpályán szabad-e véleményt nyilvánítani? Kifejezheti-e vallási meggyőződését (vethet-e keresztet), síkra szállhat-e bizonyos ügyek mellett (mondjuk kampányolhat-e az afrikai éhezők mellett), tiltakozhat-e valami ellen (atomenergia, rasszizmus)? Vagy pedig az ő dolga annyi, hogy szórakoztasson: fusson, küzdjön, rúgja a gólokat, a többit pedig bízza az értéksemleges megmondó emberekre? Legyen teljes tiltás (mint ahogyan az most is érvényben van), vagy legyenek megengedőbbek a sportolói szervezetek? Az én véleményem az, hogy egy vallási megnyilvánulás (akár imádság is) teljesen megengedett, ám a politikai és ehhez hasonló üzeneteknek nincs helyük a küzdőtéren. 

Végezetül azt is látnunk kell: kis rosszindulattal bármi félremagyarázható. Az antiszemitizmus vádja levakarhatatlan bélyegként tud az emberbe égni. Elég egy rossz mozdulat, félreérthető kifejezés, nem megfelelően interpretált vélemény, könnyen a bűnös oldalon találhatjuk magunkat. A francia zsidóság jeles képviselője szerint a labdarúgó kézmozdulata ott és akkor nem tekinthető antiszemita megnyilvánulásnak. „Inkább rendszerellenességet szimbolizál, és nem indokol ilyen kemény büntetést.” Anelka maga is kijelentette: ő nem antiszemita, és nem akart senkit sem megbántani. 

Ha pedig mégiscsak Anelkának van igaza - na, az valóban félelmetes és elgondolkodtató. 

 

Hozzászólások