Évente átlagosan ezer úgynevezett kifogásrendezési kérelemről kell dönteni az uniós források felhasználásért felelős fejlesztési miniszternek – közölte az NFM az Index kérdésére. (...) És hogy miért lesz most minden korábbinál több kifogás? Azért, mert „a szabad forrásokra, nemrég lezárt konstrukciókra a korábbi átlagos pályázatszám közel ötszöröse érkezett új igényként. A megnövekedett érdeklődés szükségszerű velejárója az elutasított és ennek kapcsán kifogásolt döntések számának arányos emelkedése” – indokoltak. A minisztérium szerint a pályázatok színvonala is romlik, mert a pályázatírók sokszor „indokolatlanul” és „rossz, előkészítetlen pályázatokkal” irányítanak egyes pályázókat az uniós pénzekre.

Ezrek panaszkodnak az uniós pénzosztásra - index


Jócskán van tapasztalatom az NFÜ (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) bombázásában, de ismeri az „ügyért” való harcos természetemet más uniós támogatások kifizetését kezelő szervezet is.
Hosszú évek óta dolgozom ebben a szakmában. Mostanra sikerült elérni, hogy a szakmaiatlanság és a támogató által elkövetett szabálytalanságok száma és mértéke vetekszik az emberi ostobaság kútjának fenekével… Ami tovább tetézi ezt: amíg ránk, pályázókra nézve ostorral érvényesítik a jogszabályokat (leghangsúlyosabban a 4/2011. kormányrendeletet, http://jab.complex.hu/document/jog/WKHU-QJ-XML-00000A1100004KOR ), addig az NFÜ már annak a látszatára sem törekszik, hogy önmagára nézve kötelezőnek tekintse a hivatkozott rendeletet.Rengeteg a kérdés. Egy Operatív Program 7 éves. Miért is idén, az utolsó évben futtatjuk az NFM szerinti sikerkonstrukciókat? Miért is forráshiányosak ezek? Józan belátással ugyan ki ne tudhatta volna, hogy a TÁMOP- 3.1.4. Innovatív iskolák, vagy a KEOP-5.5.0 Épületenergetikai fejlesztések az év nagy durranásai lesznek?! Ne legyünk naivak. Mindenki tudta. Egy- egy iskolának mégis hogyan lenne pénze innovációra saját erőből, ha a normatív támogatás a túléléshez sem elég… És akkor aztán megy a nagy hajrázás, a trükközés, hogy mindenki adja be az első napon… Láss csodát: az első nap több pályázat érkezik be, mint a keret. Ejnye- ejnye. Ezek a csúnya, pontatlan, rossz minőségű pályázatok sok- sok gondot okoznak. És ott áll az NFÜ a probléma-halom tetején (amit jelzem, önmaga teremtett), zavarodottan, lányosan elpirulva, hogy akkor most hogyan is oszthatná szét igazságosan ezt a kevéske kis pénzt?! Ne vicceljünk, kérem.
Na, és hát a kifogások…

Az „NFÜ” vizsgázik. A tananyag adott.

Húzott tétel: Kérem, bizonyítsa a következő állítást! Tárja fel a tényeket, indokoljon, magyarázzon!

Egy merész ember a következő elutasítást fogalmazta meg egy vallásturisztikai projekttel kapcsolatban (a Dunántúli Református Egyházkerület teljes területét átfogó koncepció, előzetes minisztériumi kontroll alatt készült, egyeztetett tartalommal!): „A projekt által létrehozott érték nem áll párhuzamban az igényelt támogatás mértékével”.

Hát lássuk: egyszakaszos, egyfordulós pályázat. Mind a hat konvergencia-régióban egyszerre futott. Egyszerre kell(ene) értékelni. „Csak” egy hónap különbség van például a Dél- Dunántúl és Észak- Magyarország között. Egy egyes jogszabályismeretből.

Nincs pontszámunk. Vagy ha van is, nem nyilvános. Hogy miért? Hát ez jó kérdés. Még egy egyes. Persze megy a kifogás.

Kérjük: a pontszámaink és a bíráló bizottsági tagok neveinek nyilvánosságra hozását (4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet, 26. §), valamint az elutasítási indokként megjelölt probléma (ld. fentebb) kifejtését, magyarázatát, alátámasztását.

Kifogásra válasz a jogszabályi határidőn belül nincs (4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet 82. §, 2. bekezdés). Már pont körmöljük a felszólító levelet, amikor bár késve, de megérkezik az egyszeri, 30 napos hosszabbításról az értesítés. Na, ez azért ismét legalább egy kisegyes. Abszurd, hogy már arra sem figyeltek, hogy a levélen szereplő dátum (!) benne legyen a 30 napos intervallumban…
És még mindig csak várunk… közben persze az NFÜ kötögeti azokat a szerződéseket, amelyek a mi konstrukciónkat érintik. És ha „véletlenül” igazunk van?! Akkor kapunk egy „elnézést, de elfogyott a pénzünk”- levelet?!

 

 

Na, és most az NFÜ megbukott. Levizsgázott. Nagyon csúnyán.

 

Zárszó: mai napig nincs pontszámunk… Nincsenek bíráló bizottsági tagok… És van egy messzemenőkig sértő, alátámaszthatatlan elutasító mondatunk.
Egy nagyszabású egyházművészeti, egyháztörténeti „Dunántúli Református Kincstár” (ld. képek) a 400 éves Dunántúli Református Egyházkerület gondozásában nem ér ma Magyarországon 400 MFt-ot.

Lehet, hogy református focipályát kellene inkább építenünk?! Netán jachtkikötőt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A témában lásd továbbá:
http://index.hu/gazdasag/2013/02/19/az_nfu_ujabb_palyazatot_fuggesztett_fel/

http://hvg.hu/gazdasag/20130219_NFU_innovacios_palyazatok

http://www.origo.hu/gazdasag/20130222-unios-palyazatok-bundagyanu-az-nfu-eljarasaban.html

http://hvg.hu/gazdasag/20130219_Orak_alatt_elfogyott_a_165_milliardos_ker

http://index.hu/belfold/2012/07/06/bizonytalan_burokratakon_akarnak_haromszorosat_gyorsitani/

Hozzászólások