A fészket rakó és tojásból kikelő nyuszi rejtélyével kapcsolatban a néprajzkutatók úgy gondolják, hogy a nyuszi egyszerű véletlen során pottyant a húsvéti szimbólumok közé:

A nyuszi véletlenül pottyant a húsvéti szimbólumok közé - stop.hu

Nyúl elaludt reggel. Talán fájt a foga, talán nyomta az oldalát a kisnyuszi, aki alváskor mellényomakodott, lényeg, hogy hiába döntötte el, már pitymallatkor kimegy rendezni dolgait, elaludt. Arra ébredt, hogy kicsinyei egymást keltegetik. 

Nyúl anyó villámgyorsan ugrott ki fűszálakból vetett ágyából, gumicsizmába bújt, túlméretes férfikabátot kanyarított magára, és fölkapta előre elkészítet ajándékait. A kosárból út közben potyogott kifelé a sok apróság, nem kellett mesterien elrendezni, mintha elszórta volna, mert magától is szóródott az anyag. A bokor mögött vette észre, hogy kevés ajándékot hozott. A fele még odabent maradt, az odúban. Ugrált vissza, mint egy őrült nyúl, vagy inkább üregi ürge. Be az odúba, ki a kertbe. Gumicsizmája fölött lobogott a hálóinge, a túlméretezett férfikabát kinyílt a vad tavaszi szélben. Ugrott egyik fa mögé, másik fa mögé, ugrott bokorról bokorra. Bújásban kellett lennie, mert ugye kisgyermekek nem vehetik észre ténykedését. Akciófilmek hőseire emlékeztetett már-már titkos ügyködése. Mikor nyúl elszórta minden kis ajándékát, visszarohant az odújába, lefejtett magáról kabátot, csizmát, és hálóingében visszabújt az ágyba.

Nyúl is gyermek még ilyenkor, amikor a meglepetés örömével akar egy-egy napot mássá tenni. Pedig szegény nyúl maga is csak egy félreértés, egy hanghiba eredményeképp lett örömhozóvá. Nyuszi nem tojik tojást – ezt akár érettségi kérdéssé is kellene tenni, mint azt, hogy nem létezik lila tehén, és Madagaszkáron nem őshonosak a pingvinek. Nyuszit ugyanakkor nem a média, még csak nem is a marketing tette tojáspiktorrá. Állítólag a gyöngytyúk – Haselhuhn – nevének félreértése okozta az ő diadalmenetét. Van, aki máshol látja a hiba okát, még keresztyénség előtti germán népi hiedelmekben. Lényeg, hogy egy olyan szokás fűződik hozzá, amit egyetlen értelmes gyereknek sem lehet értelmes módon megmagyarázni. Legkisebb fiam most hat éves. Tudjuk, hat évesen az ember teológiailag jóval fogékonyabb és érettebb, mint felnőtten. Hat évesen mondanak ilyet gyerekek: „Ti jobban bízstok azs ojvosokban, mint Istenben?”. Hat éves kisfiam volt az, aki karácsonykor megkérdezte az oviból hazajövet: „Anyuka, ki az a Lizuska?”, mert nem tudta összerakni, hogy a gyerekek és óvónénik által emlegetett ajándékhozó Jézuska (nálunk az angyal hozza az ajándékot), és Jézus egy. Nagypéntek előtt aztán arra kérdezett rá, mi a nyuszi. Szavaiból kiderült, nem érti, mit keres a nyuszi az üdvtörténetben. Hiszen számára a nagy ünnepek mind az üdvtörténettel kapcsolatosak. Ám Jézus halálának és feltámadásának történetében nincs szó nyúlról. Mert ő érti azt is, hogy húsvét: Jézus feltámadását jelenti. Igaza van a gyermeknek. Tanulhatnánk tőle.

Hozzászólások