Lesz török néptánc és népzenei műsor, a gyerekek pedig vidám, élő szereplős bábos előadásokon kapnak ízelítőt a török kori Magyarország mondavilágából.

Vaskakas ünnepi játékok a hétvégén Győrben – kulturport.hu

Volt egy szegény asszony, annak volt egy kis kakasa. Az a kis kakas egész nap a szemétdombon kapirgált szegényke. Hát egyszer talált egy gyémánt félkrajcárt. Csakhogy pechére – mert ugye, a szegény embert, meg a szegény kakast még az ág is húzza – arra ment a török császár, pont meglátta a kiskakas csőrében azt a gyémánt félkrajcárt, és el is szedte tőle nagy erőszakosan. Haza is vitte a maga kincseskamarájába, a gazemberje!

A kiskakas nem hagyta magát. Felrepült a török császár ablakába, onnan idegesítette nagy kukorékolásával. Erre a török császár el akarta őt pusztíttatni. Persze nem saját puhány kezecskéjével, hanem a szolgálóit küldte. Először kútba vetették a kiskakast, aztán az égő kemencébe. De a kiskakaska az esze helyett örökké a begyét használta, s az megmentette. Egy következő fordulóban a méhes kasba került, ott valami miatt darazsak fogadták, de azokat épp úgy elrejtette az a torkos kis begy, s csak akkor engedte el őket, amikor a kiskakas már a török császár bő bugyogójának fenekiben szívta a fenségesnek nem éppen mondható altáji gázokat. A darazsak jól megcsipkedték az agyonhízott popócskát, mire a kiskakas bekerült egyenesen a kincses kamarába. Oda ugyan csak azért az egy gyémánt félkrajcárért engedték be, de a begye most sem érte be kevesebbel, mint eddig, és mindent felszívott. Három kád török császári pénzzel távozott, egyenesen haza is ment a kiskakas. A pénzt odaadta az asszonyának, aki eddig gazdasszony volt, de szegény, most viszont gazdag gazdaasszony lett belőle. Úgyhogy a kiskakas is gazdag lett. Most már azt csinálhat, amit akar és ami jólesik. Most már végre kapirgálhat a szemétdombon!

 

 

 

Kép forrása: Wikipedia