Az előrejelzések szerint hétfőn a Sandy észak-északkeleti irányban mozog, aztán egy hirtelen fordulattal a partok felé, észak-északnyugatra indul, és - helyi idő szerint várhatóan hétfő éjjel (magyar idő szerint kedd hajnalban) már el is éri a partvidéket. A hurrikán pontos belépési helyét még nem lehet megmondani, vasárnapi becslések szerint ez Philadelphia környékén várható. A hatalmas trópusi ciklon frontrendszere azonban több száz kilométerre fekvő területeket is veszélyeztet. Washingtontól New Yorkig, sőt attól északabbra is tízmilliókat fog érinteni a hatása.

Hirtelen támad majd  Sandy - origo.hu

Hányszor láttuk már katasztrófa filmeken: jön egy óriási vihar, és olyan helyen csap le, ahol rengetegen élnek, pánik tör ki, sokan esnek áldozatul a természet tombolásának. Sok esetben kiderül az ilyen filmekből az is, hogy emberi tényezők is jelentősen közrejátszanak a viharok kialakulásában vagy éppen megfékezésében, illetve az, hogy milyen kevesen hallgatnak a figyelmeztető szóra. Mert vannak egyéni, rövidtávú érdekek, és az emberek egy jelentős részének egyfajta civilizációba és technikába vetett hamis biztonságérzete is van, mely dacolni látszik mindennel és mindenkivel.


Aztán addig festegetjük az ördögöt a falra, míg az egyszer csak megjelenik. Jön Sandy (miért pont női nevet kapnak többnyire a hurrikánok???), s lecsapni készül  az Egyesült Államok legsűrűbben lakott keleti partvidékén, a megapoliszok környékén. Ezekben az órákban, mikor e sorokat írom, hatalmas a készülődés a térségben. Olvasom az ott-tartózkodók jelentéseit, beszámolóit, nézem a TV társaságok híradásait. Minden a közelgő viharról szól.
Ha most nem jönne Sandy milyen hírek jelennének meg?

                  


Finisébe érkezett a választási kampány. Obama Clintonnal találkozna Floridában, Mitt Romney pedig Manhattenben próbálna újabb szavazókért harcba szállni. Mindez nem fog megtörténni.
Mert van fontosabb még az elnökválasztásnál is.
A tőzsdén továbbra is zavartalanul zajlana holnap is a kereskedés, egyes részvények zuhannának, mások emelkednének, az elemzők továbbra is a válságról elmélkednének. De a tőzsde holnap 27 év után újra nem fog kinyitni időjárási okok miatt.
Mert van fontosabb még a pénzügyi tranzakcióknál, részvényindexeknél, de még a világgazdaságnál is.
A boltok, áruházak kirakataiban láthatnánk a karácsonyi dekorációkat a holloweeni kellékek mellett. Akciók buzdítanának, hogy gyere, költs, részletre is megveheted azt is, amire semmi szükséged. Milyen buli lesz 31-én este ijesztgetni egymást a jelmezekben, és kellő mennyiségű édességgel elhalmozni a kisebbeket. Már most gondolj arra, hogy mivel leped meg a tiéidet akár hál’adáskor, akár karácsonykor. De a boltok bezártak, és zárva is maradnak.
Mert van fontosabb a csecsebecsék halmozásánál, a fogyasztói kultúránál, a groteszkké, külsőségekké silányult ünnepvárásnál.
Atlantic Cityben sokan vagyonokat játszanának el a kaszinókban, talán egy csődbe menő ex-nagymenőről, vagy éppen egy mázlista újsütetű milliomosról szólnának a hírek. De az óceánparton fekvő 12 nagy kaszinót bezárták, a város történetében most mindössze 4. alkalommal.
Mert van fontosabb még a szórakozásnál, az adrenalin fokozásnál, fortuna önmagakelletésénél, csábításánál is.
Szólnának a hírek közlekedési dugókról, balesetekről, csőtörésekről, melyek itt vagy ott időlegesen óriási torlódásokhoz, hatalmas várakozási időkhöz vezetnének. Említenék a hírek, hogy újabb rendelkezéseket vezettek be a repülőtereken a biztonság érdekében, vagy éppen valahol a légiirányítók, vagy dolgozók sztrájkja miatt több járatot is töröltek, vagy késések várhatók. De most nem késnek a járatok, nem dudálnak a taxisok, nem zsúfolódnak emberek a metrókba, megszűnt a közösségi és az egyéni közlekedés is.
Mert van fontosabb annál, hogy ide-oda rohanjunk, intézkedjünk, teljesítsünk a munkahelyünkön, felkeressünk valakit vagy valamit, vagy éppen turistáskodjunk.
„Készüljünk a legrosszabbakra, és reméljük a legjobbakat!”- olvastam valamelyik a hurrikánnal kapcsolatos tudósításban.
Mennyi, de mennyi –szinte hihetetlen- változás! Mindez azért, mert Sandy jön! Mindez azért, mert a hivatalosságok is komolyan veszik Sandy érkezését, mert érzik erejét, hatalmát. Sandy érkezése felülírja az eddigi fontossági sorrendeket. Sandy érkezése felülír minden tervet mind a személyes életben mind a társadalmi megnyilvánulásokban. Sandy érkezése megváltoztatja már a mai, de főleg a holnapi napot. Sandy jövetele sokakban félelmet ébreszt, de egyben tiszteletet is parancsol. Sandyvel nem dacolhat az ember. Sandy jövetelét egyre többen halálosan komolyan veszik, mert tudják, hogy az életük múlik azon, hogy hol, milyen körülmények között találja majd őket.
Az előrejelzések szerint Sandy kedd hajnalban érkezik. Az előrejelzések elmondják, mi mindent tett már Sandy a Karribi térségben. 
De ne feledjük, nemcsak Sandy jön! Ha nem is tudunk pontos dátumot vagy órát tenni mellé, biztosan tudjuk, hogy egy Sandynél sokkal nagyobb erő és hatalom közelít nemcsak az USA keleti partja felé, hanem egész civilizációnk, embervilágunk felé. Egyszer csak betelik a 2. advent is. Jézus Krisztus visszajövetele minden nappal közelebb van hozzánk. Ha Jézus visszajövetelét legalább olyan komolyan vennénk, mint Sandy érkezését, sokkal drámaibb változásoknak kellene életünkben, civilizációnkban bekövetkezni, sokkal inkább revideálni kellene életünkben az események, személyek és dolgok fontossági sorrendjét, mint amire akármilyen szupervihar híre valaha is rákényszerít bennünket. Mert Jézus érkezése az igazi élet-halál kérdés.

 

Hozzászólások