A hetedszer megtartott rendezvényre a hétvégén mintegy húszezer gyermeket hoztak el szüleik.

Győrkőcfesztivál: húszezer gyerek öröme -kisalfold.hu

Míg mi dunántúli reformátusok rendesen RENDeztünk Öriszentpéteren, addig Győrben a gyerekek vették át a hatalmat immár hetedszer. A város talán legsikeresebb, országos hírű fesztiváljára került sor a hétvégén: a Győrkőcre. Évről évre nagyobb szabású az esemény, ahova a belépő mindössze egy mosolygós gyerekfotó. Az, ami a Vaskakas bábszínház művészeinek vezetésével évről évre megvalósul, maga a csoda. A belváros és környéke egy hatalmas játszótérré alakul, ahol jobbnál jobb játékokat próbálhatnak ki ingyenesen az apró és nagyobbacska fesztiválozók.

 Öröm nézni, hogy mennyi gyerek lepi el ilyenkor az utcákat. Látni a kicsit felhőtlen örömét, minden fáradozást megér. Megéri az útlezárásokat, kerülőket is. Megéri a belváros zsúfoltságát is.
Sajnos ez a fesztivál sem indult idén problémamentesen. Figyelemfelhívásként a szervezők telerakták pöttyös labdákkal a belvárost, melyek másnap reggelre szőrén-szálán eltűntek. Van akiknek semmi sem szent, még a gyermekek mosolya sem.
Aztán akkora lett a felháborodás, és a segítőkészség, hogy felajánlásokból dupla annyi labdát lehetett kirakni. Mert a gyerek mosolya nagyon fontos. A gyermek mosolya megfizethetetlenül drága. A gyermeki mosoly nem műmosoly, nem alakoskodás terméke. A gyermeki mosoly szívből jön. Nem kell sok hozzá, de micsoda üdítően hat az emberre! És micsoda érzés, ha egy szempár a szemedbe nézve mosolyog.

 


Az előző hét óta abban a kiváltságban van részem, hogy a keresztgyerekeim győri nyaralásából aktívan kivegyem a részem. Nem mindig egyszerű egy 6 meg egy 9 évest koordinálni és elszórakoztatni. Fárasztó tud lenni a gyerekek állandó zsizsgése, mint két Duracell nyuszi, úgy mozognak folyamatosan, mikor a felnőttek már legszívesebben jobbra-balra dőlnének. De óriási élmény velük lenni mégis! Átélni, mikor egyikük átöleli a nyakamat és azt mondja: „Keresztmama, szeretlek.” Megható látni azt a magától értetődő bizalmat, mikor megfogják a kezem, és jönnek velem, vagy éppen kérdés nélkül beszállnak a kocsiba mögém. Nem kérdés számukra, hogy csak jó helyre mehetünk. Különleges pillanat volt az is, mikor egy elesés után kellett a szipogó keresztlányom megnyugtatni, mert most hozzám futott vigasztalásért, én voltam a biztos pont.
Visszaélni ezzel a gyermeki szeretettel, ezzel a bizalommal több mint galádság. Elrontani, megrontani az ő örömüket több mint kegyetlenség. Nem körülvenni őket a szeretet biztonságával annyit tesz, hogy megsebezzük őket egy életre. Nem komolyan venni a velük kapcsolatos felelősségünket, több, mint hiba.
A nemcsak névleges keresztszülőség különös felelősség, mert köt egy ígéret is a szívem diktátumán túl, amit Isten színe előtt tettem. Nyilván más a felelősség jellege, mértéke, mint a szülőké, de ez a felelősség mégsem elhanyagolható.Istennek kell felelni a kisgyermekkel kapcsolatban feltett kérdéseire. Ezért is nem merülhet ki a vállalás egy-egy alkalomszerű ajándékban csupán. Kell és érdemes is „befektetni” a keresztgyermekkel egy bizalmi kapcsolat kiépítésébe, mert ezáltal nem csak a gyermek, de a keresztszülő is gazdagodik. Enélkül a bizalom nélkül elképzelhetetlen, hogy a Mennyei Atya iránti hit és szeretet magocskáit is hinteni tudjuk ezekbe a gyerekszívekbe. Márpedig erre is ígéretet teszünk. 


Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy-egy keresztelő alkalmával nemcsak a szülők, keresztszülők tesznek fogadalmat, hanem az egész gyülekezet. Kötelezettséget vállalunk a kicsikért való imádkozásra, és felelősséget kapunk/veszünk a vállunkra, hogy segítsük a gyerekes családokat kicsinyeik hitben való nevelésében. Magyarán igyekeznünk kell a gyülekezeten belül azokat a feltételeket megteremteni, melyek között - a hitoktatás megszervezésén túl - integrálni tudjuk ezeket a gyerekeket a gyülekezet közösségébe. Fel tudjuk nekik mutatni a hit örömét, az Ige igazságát, Isten szeretetét.
Felelősek vagyunk  a felnövő generációkért. A legtöbb, amit tehetünk értük és átadhatunk nekik nem más, mint a hiteles, szeretetteljes, örvendező keresztyén élet.  Az ilyen közegben maradnak meg ugyanis a gyermeki mosolyok még a felnőttek arcán is.