2014
–    Csak az voksolhat, aki legkésőbb 15 nappal a választás előtt regisztrálja magát a jegyzőnél

 

–    500 ajánlást kell szerezni, egy választó több jelöltet is ajánlhat

–    50 napos kampány
–    Nem lesz kampánycsend, a megkötés: a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampányolni
–    A kereskedelmi tévékben és rádiókban tiltott a politikai hirdetés
–    Megszüntetik az OVB-t és OVI-t, új testület és szervezet felel majd a választásokért 

Így válttozik a választási rendszer - msn.mainap.hu

Tisztelt Képviselők!

Én, mint ennek a hazának születésem óta állampolgára, azzal a szent naivitással írom levelem Önöknek, hogy Önök értem is vannak ott abban a Duna-parti csodálatos épületben, és munkájuk során szem előtt tartják az én érdekeimet is, és lehetőségem van kérdést feltenni Önöknek, ha valamit nem értek, és Önök világos, tiszta magyarázattal fognak nekem segíteni.
Előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok az a betelefonálgatós, állandóan mindent véleményező, mindenbe az orrát beleütni akaró típus. Ennek ellenére érdekel, hogy mi történik körülöttem, igyekszem kupálni magam a közélet dolgaiban, szoktam újságokat, könyveket olvasni, rendszeresen követem a rádióban, TV-ben a híreket. Nem dicsekvésnek szánom, csak a kategorizálás megkönnyítésének kedvéért írom, hogy két diplomával, 132-es IQ-val, 39-es lábmérettel, és 42 betöltött esztendővel rendelkezem. (Ha kell, az igazoló okmányok számát is mellékelem.) Ezek alapján bátorkodom feltételezni önmagamról, hogy talán nem olyan rettentően rossz a felfogó képességem, meg szoktam érteni, ha valamit elmagyaráznak nekem. Mivel aránylag jól bírom az angol nyelvet, információforrásaim nem korlátozódnak csupán általam gyönyörűnek és értékesnek tartott anyanyelvünkre. Az évek során nyertem némi betekintés más országok, kultúrák világába is, rendelkezem a világ sokszínűségéről némi tapasztalattal. Minden előképzettségem és munkakörömből (igyekeznék jó pap lenni) is adódó ma oly divatos LLL (life long learning –élethosszig tartó tanulás) ellenére, most mégis nagyon elakadtam. Segítséget szeretnék kérni. Nem értem az Önök tevékenységét. Nem értem, hogy megint mit tettek választási ügyben az én érdekemben. Pedig igyekeztem figyelni.
Igyekeztem figyelni, hogy megértsem, miért olyan fontos a regisztráció bevezetése. Nem tud a lakcímnyilvántartó jól állampolgárokat és lakcímeket nyilvántartani? Nem tud ezek alapján egy jó választói listát összeállítani? Akkor nem inkább a lakcímnyilvántartással foglalkozókkal kellett volna megbeszélni, hogy miért is nem jó a lista? Ezért is én, a mezei állampolgár vagyok a felelős, aki már egy tucat kártya nélkül ki sem mehetek az utcára, s ha nem sorolom a különböző számaimat, kódjaimat, már nem is létezem? Vagy mi állampolgárok fogjuk kijavítani a meglévő rossz nyilvántartást azzal, hogy megjelenünk? Félek, hogy most is úgyis csak az igazolványaimnak hisznek majd, és nem nekem, az embernek.
Engedjenek meg egy egészen friss példát. Betelefonáltam egy szolgáltatóhoz. Kérte, hogy azonosítsam magam. Elmondtam a számláról minden lehetséges számot, adatot. Kérte a fizető születései adatát. Bemondtam. Mondta, hogy nem stimmel. Mondtam, hogy csak tudom, hogy mikor született az apám, aki mellesleg 24 éve halott. Nagy nehezen sikerült kihúzni belőle a gépben lévő adatot. Kiderült, hogy azok az édesanyám adatai. Így már sorolni tudtam. Kérdezem a hölgytől, hogy nem kéne kijavítani, a rossz adatokat? De.- mondta a hölgy. Én naiv, gondoltam, odabiggyeszt egy –nét a név végére és el van intézve, ugyanis édesanyámra nézve minden adat egyezett. De nem, az ügyintéző elkezdte bekérni apám adatait. Mondom neki: Nem zavarja, hogy, mint említettem, 24 éve halott az illető, ő nem fog kifizetni semmilyen számlát, ellenben a hál’ Isten még élő édesanyámmal. Erre közölte, hogy nem változtathat a gépben lévő adatokon. De, mondom, épp az előbb korrigálni akarta apám minden adatát. Az más. – mondta ő. Ennyiben maradtunk.
Szóval, ha regisztrálni fogunk minden más lesz. Kb. annyira értem ezt, mint az előbbi érvelést. Egy valami biztosan rövidebb lesz: a lista. Mert sokan nem fogják venni a fáradságot és zsigerből elegük van a bürokráciából. Csak akkor hogy fogják megmondani, hogy a választópolgárok hány százaléka adta le a szavazatát? Vagy mégis tudják, hogy hány választópolgár van valami más forrásból, mint az elkészülő regisztrációs lista? Bocsánatot kérek, tisztelt képviselők, az alkalmatlankodásomért, de itt elakadtam.
Az is el kell mondanom, hogy egy elakadásért még nem ragadtam volna tollat. Azon túllendít a belém nevelt nagyvonalúság, és bizalom, főleg az Önök irányában. Kötelességtudó és a közért felelősséget érző jól nevelt állampolgárként végig fogom csinálni -zokszó nélkül- a bürokratikus procedúrát, ha már Önök így döntöttek, hogy nekem ez lesz a jó.
Csak azt kérem, hogy hagyjuk már az ideológiai alapú veszekedést. Ugyanis – minden erőfeszítésük ellenére- egyre inkább hajlok arra, hogy ezt az egész „regisztrálni vagy nem regisztrálni” kérdést fölösleges technikai problémának tartsam, ellentétben Önökkel, akik „lenni vagy nem lenni” kérdést csináltak belőle.
És itt jön a másik elakadásom. Ha mindenkire egyformán vonatkozik a törvény, hogy lehet azt kijelenteni, hogy lehet azzal érvelni, hogy az egyik párt majd előnyt szerez így, míg a másik pártot ez hátráltatja. Tudom, szerény képességeim az Önökétől nagyon távol esnek, de hadd súgjam meg, hogy az az érzésem, hogy itt mindegyikünk egyformán szív (elnézést a póri fogalmazásért, de erre nincs jobb szó) a bürokrácia miatt. Bocsánat, hogy nem értem, hogy ki nyer itt, és ki veszít, és miért és mit. Mindenki, akit érdekel a szavazás, egyformán kopoghat és toporoghat a jegyzőjénél, ha akar. Ha meg nem érdekli az egész, akkor neki semmi sem változik. Minden párt és szervezet – végre egységben – buzdíthat engem, az állampolgárt, hogy vállaljam a toporgást, és regisztráltassam magam.
Bocsánat, hogy megfertőzött az az átok logika, és a sok tudomány, Pálhoz hasonlóan (legalább is Fesztusz ezt mondja neki az Ap.Csel. 26:24-ben) , elvette az eszemet, és nem tudok dűlőre jutni ezekben a bizonyára Önök számára világos és logikus magyarázatokkal
Tisztelettel várom őszinte magyarázatukat! Oktassanak, neveljenek, mert úgy látszik, Pelikán elvtárshoz hasonlóan és sem vagyok még ideológiailag elég képzett.

Tisztelettel:


Egy érteni vágyó állampolgár

Hozzászólások