Miami - Kiderült az igazság arról, mit csinál Gáspár Evelin (18) Amerikában. Valóban tanul, ahogy apja, Győzike (38) állította, csakhogy nem azt és nem úgy. A showman lánya a hét végén kiposztolta közösségi oldalán az oklevelét, amelyet az iskolában kapott. Eszerint egy hónapos nyelvtanfolyamon vett részt, nem diplomataképzésen ösztöndíjasként.

Luxustanfolyamra küldte lányát Miamiba Győzike - blikk.hu

Jogász ismerősömtől gyakran megkapom a mondatot, mikor dühöngök valami égbekiáltó igazságtalanság miatt, hogy a bíróság már régen nem igazságot, csak jogot szolgáltat. Sorolni lehetne a képtelenebbnél képtelenebb helyzeteket, mikor gazemberek megússzák, mert jól használják a törvényi/szabályozási kiskapukat.  Vagy éppen a másik végről is szembesülünk esetekkel, amikor valami jó dolgot szeretne valaki kivitelezni, de elveszik az engedélyek, előírások és hivatalok útvesztőjében. Az már csak hab a tortán, mikor talán a jog és az igazság fedi egymást egy hosszú pereskedési folyamat végén, de addigra már nincs mit végrehajtani, addigra az illető teljesen „elszegényedett”, csődöt jelent. Olyan jól tudják ezt egyesek eljátszani, hogy az embernek még a végén összeszorul a szíve, és gyűjtést rendez a szerencsétlenül járt egykori milliomos megsegítésére.
A forgatókönyv adott. Szorul a hurok, le kell papírozni, hogy semmi sem a felelősségre vonható illetőé. Legyen a nagymamáé, a kutyáé, a macskáé, a meg sem született gyereké stb., a papír mindent elbír. Aztán hajtsák be rajta az adósságot, ha tudják. S ha van forgatókönyv, mely már x-szer működött, miért ne peregne le újabb és újabb szereplőkkel ugyanaz a film.
Most éppen az ország Győzikéje próbálja újra megeleveníteni a fenti forgatókönyvet. Ez ám a reality show! Miközben sírdogál, hogy nincs miből élnie, nem megy a koporsós biznisz, lassan kenyérre se telik, a több milliós adótartozás kiegyenlítésére pedig végképp nem, tini lánya Miamiban készült képekkel dicsekszik a facebookon, némi luxustáskával körítve, valamint bemutatja a kinti tartózkodás eredményét, a karcsúsodást, és a bizonyítványt, ami kb. egy középfokú nyelvvizsgának felel meg.
Nincs itt némi ellenmondás??? Mondhatnánk, nagyon kilóg a lóláb. Hol is van az adóhátralék? Valahol ott a Louis Vitton táska környékén kellene keresni. De nem csak egy lába lóg ki a lónak, hanem lassan az egész ló. Mert nem szorul annyi intelligencia se apába, se lányába, se az egész családba, hogy csendesen élvezzék azt, hogy sikerült megtalálni a vagyon kimenekítésének módját, ezért Gáspár úron valóban nincs miből behajtani a NAV tartozást, anyagilag biztosítva van a jövendő. Sok van, mit nem értek. Pl. Meddig lehet még szabadlábon valaki, aki ennyivel tartozik, és nem tudja/akarja megfizetni tartozását? Meddig tárja még szét tehetetlenül a kezét a jogszolgáltató? Mikor csukódnak be végre a pofátlanul kihasznált kiskapuk? Meddig mondhat ellene a jog a józanésznek, a közérdeknek? Meddig esnek nagyobb súllyal a latba a bűnös jogai kötelezettségeivel, a jóvátétellel szemben?
Egyet azonban tudok: Ebül szerzett jószág ebül vész el. Jól megkonstruálta ezt a Mindenható, hogy az ilyen típusú emberek nem bírnak magukkal, mert képtelenek szerények lenni. Képtelenek okosan, beosztással élni azzal, ami van. A felvágási, a kitűnni akarási kényszer nagyon nagy úr. Az ’én különb vagyok’, ’megengedhetem magamnak’, ’ennyit igazán megérdemlek’ csábításának nem tudnak nemet mondani. Sőt, megszületik belőle az ’ez nekem kijár’ hamis tudata. S az ebül szerzett jószág, olyan könnyen megy el egy olyan papírra, melyet egy valamire való diák a középiskolai tanulmányai alatt simán megszerez egy közepes gimnáziumban is. Szintén kár Miamiig repülni személyi edzőért, de még egy csinos kis világmárka táskáért is. Nem is beszélve arról, hogy az apuka vágyálom lufija – „lányom ösztöndíjjal diplomataképzőbe jár” – milyen gyorsan kipukkadt, mikor hozzáért a valóság egy apró tüskéje.


Olyan jó olvasni és megélni mindezekkel szemben a példabeszédek szerzőjének józanságát: „Óvj meg a hiábavaló és hazug beszédtől! Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az ÚR? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!”

Hozzászólások