Bajnai pénteki kampányvideója sokakat megihletett. Ez nem is csoda, hiszen igazán különleges alapanyagról van szó. Mivel az eredetit nehezebb volt elkerülni, mint megnézni az elmúlt két napban, ezért ez a poszt nem is azzal kíván foglalkozni. Ehelyett egy válogatást közlünk az általunk legmókásabbnak tartott gifekből, amik a videó alapján készültek.

Apokgif kampányelemek - Bajnai Gordon facebook oldaláról (megosztás)

Bár nem lehet 100%-os következtetéseket levonni abból, hogy ki mit posztol ki a Facebook oldalára, de mégis beszédes tud lenni. Nem véletlenül folyik a csapból is, hogy meg kell tanítani az ifjúságot arra, hogy nem mindegy milyen lábnyomot hagy a virtuális térben, mert később még kellemetlenségei származhatnak egy egykori fotóból, végiggondolatlan megjegyzésből. De nem csak az ifjúságot, hanem önmagunkat is.
Külön műfajt jelentenek a facebookon a politikusok oldalai, főleg kampányidőszakban.


Mivel a tegnapi hírek felhívták a figyelmemet Bajnai Gordon honlapjára, rákattintottam. Ott találtam tegnap este a legfrissebb posztként az idézett, gifeket tartalmazó gyöngyszemet azzal a megjegyzéssel, hogy BG köszöni a mémipari munkásoknak a csodás válogatást. Mitől oly csodás a válogatás azon kívül, hogy mindenhol ő a hős? Valószínű attól, hogy nem hagyhatja ki az Orbán Viktor fejével való focizást, sem pedig a fejére pottyanó korona elhárítását. Pedig ez állítólag nem az ő ízlésvilága. Vagy virtuálisan egész más a dolog, úgy jöhet, úgy már csodálatos?! Ez a csodás a kreativitás?!
Az egyetlen nem EP  kampány témájú bejegyzés a Pick Szegednek küldött gratuláció.
Ekkor döntöttem el, hogy megnézem a parlamentbe jutott pártok vezető személyiségének oldalait, hogy miket is posztoltak ki mostanában.
A névsorban Gyurcsány Ferenc jön. Csupa kampány anyag. Egy gyenge autós-szövegelős reklámfilm, melyre oly büszke. Plakát, EP kampányfotózás. Az egyetlen, némiképp érdekes dolog, a Melyik pártban van Gyurcsány kis videó, melyből kiderül, hogy sokan még ma is az MSZP-be rakják őt.
Mesterházy Attila utolsó posztja fontos EP témának tartja a tankötelezettség 18 évre emelését. További bejegyzéseinek, képeinek, megosztásainak üzenete mind negatív. A megcélzottak Orbán Viktor, a kormány, valamint a szélsőjobb. Ez utóbbi veszélyére egy külföldi kampányfilmet használ, mely a náci mentes Európáért való kiállásra buzdít. Az egyetlen más témájú poszt Haumann Péternek, a nemzet színészének küldött születésnapi jókívánság.
Orbán Viktor oldalán is az EP kampány a fő téma, nem is szólal meg más, csak önmaga a videókon, amikor éppen itt vagy ott kampányol. A képek is ezt mutatják. Kis érdekesség, hogy betekintést enged 3. miniszterelnöksége első munkanapjának teendőibe: találkozó találkozó hátán a program. A miniszterelnök egy pillanatra túllátott a focin, és szerinte is a Szeged a király.
Schiffer András és Semjén Zsolt egyaránt elhanyagolta Facebook oldalát, mindkettőjük utolsó bejegyzése április 13-án született. Schiffer az EP képviselőválasztás aláírásgyűjtéséről posztolt, míg Semjén megköszönte a határon túli magyarok szavazatait.
A végére Vona Gábor maradt. Ígérete szerint folytatja az álruhás országjárást, melyet a nagy feketeségből előtűnő fekete-fehér tarka tehén képével és kérdőjelekkel illusztrál. Felhívja a figyelmet arra a történelmi pillanatra, hogy Kálmán Olgával fog beszélgetni az ATV-ben, melyet nem szabad kihagyni! Ígéri, hogy bár nem hívták, elmegy a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, mely a jobbikos Kovács Béla kémtörténettel foglalkozik. Friss a poszt a feleslegesen elpazarolt EU-s milliárdokról, melyet alfahír.hu-ról osztott meg.


Nos, nem valami színes világ. Se nem meglepő, se nem érdekes, és nem is igazán mulatságos egy-két halvány kísérlettől eltekintve. A facebookos generáció a honlapok alapján nem fogja törni nagyon magát, hogy bármit is lájkoljon ezeken az oldalakon. A látottak alapján nagyon fanatikus támogatónak kell lenni, hogy egyik vagy másik oldalra visszatérjen bárki is. Nekem nagyon nem jön be ez a facebook-politika, úgyhogy mégis - alapjában véve- hűen tükrözi a politikusi gárdánkkal kapcsolatos nem túl izgalmas valóságot.