"Az a lényeg, hogy (...) Magyarország stabil gazdasági alapokon áll, ki tudjuk védeni ezt a napokban tapasztalható pénzügyi támadást is" - mondta Selmeczi Gabriella. Hozzátette: "Látszik az is, hogy január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor újra támadásba lendültek. Január 3-án már látszott a forinton, hogy újra támadás éri az országot".

Selmeczi Gabriella: A szilveszteri buli után ismét támadnak a brókerek - Origo.hu

"-Te, durva volt ez a céges szilveszter, soha többet nem iszom, komolyan - mondta az egyik bróker, a piros nyakkendős, halántékát morzsolgatva. Reggel volt még, fájt a fény, a koránkelés, de kellemes volt visszagondolni így is a koktélokra, az éjfél előtti visszaszámlálásra.
-Igen, egész nap aludtam. De a többiek is pihentek, Johnny bejött tegnap is a központba a jegyzeteiért meg a számológépéért, és csak takarítókkal találkozott! Ma viszont már munkánk is van! - mondta a másik bróker, az asztalszomszéd, zöld nyakkendőben. - Főnök leszólt mindannyiunknak, az egész osztálynak, hogy nincs mese, be kell dönteni Hondurast.
-Hungary-t, te! Haha! Bár ezeket a szláv országokat mindig keverem!
-Tényleg, na mindegy, kilenckor eligazítás, három gyorsreagálású brókerszázad laptopokkal, tőzsdekapcsolatokkal, bankos kontaktokkal, valami Eu-s leirat is van, aztán adj neki! - állt fel az asztal mellől a zöld nyakkendős, kicsit még ingatagon.
-Csak ne fájna ennyire a fejem! Ez van, ilyen a háború, szóval Hungary, várj felirom egy post-it cetlire..."

Valami ilyesmi jutott eszembe, amikor elolvastam Selmeczi Gabriella nyilatkozatát. Azt hittem, nem érhet meglepetés, de úgy látszik tévedtem, ehhez már tényleg elég ferde világkép kell. Nincsenek illúzióim a szóvivőséggel kapcsolatban, szóvivő asszonyt sem akarom bántani, teljesen logikusan következik mindez a rá osztott szerepből, egyáltalán abból, amit a szóvivőktől látok, hallok hosszú évek óta, bármelyik oldalon. 
Nehéz lehet, kiállni és megmagyarázni bármit, beszólni a másik politikai oldalnak, látványosan értetlenkedni az ellenfelekre reagálva, szemrebbenés nélkül félreérteni újságírók kérdéseit. Nem akarok demagóg lenni, tudom én, valakinek ezt is meg kell csinálni, mindenki számára érthető, érzelmekkel telített, dekódolható magyarázatokat adni egyébként színfalak mögött zajló, átlagemberek számára érthetetlen és láthatatlan politikai történésekről. A színvonal alacsonyan van, nem is nagyon figyelem a szóvivők munkáját, megengedem nekik, hogy csak a munkájuk viszi őket a kommunikációs pokolba.
Ez a mostani nyilatkozat azonban megütött (valójában jó ideje idegesít a gazdasági problémák körüli kommunikáció, bárkit is hallok a döntéshozók részéről), ez a szilveszteri bulikból magyar gazdaságot gyilkolni induló brókerhadsereg túl abszurd már. És itt van a probléma. Jómagam is szolgálataim nagy részében kommunikálok, üzeneteket adok át, magyarázok - amikor prédikálok, amikor a liturgiát végzem, amikor hittant oktatok. Mindig van célcsoportom, tudom kiknek szánom, amit mondani akarok és a módot, a formát, a szóhasználatot úgy igazítom, hogy az érthető legyen. Nem tartok dogmatikai értekezéseket általános iskola első osztályában, és nem bábozok a vasárnapi istentiszteleten.
Úgy megkérdezném, hogy a lázadó kis országra rátámadó pénzbirodalmi brókerosztagosok története kiknek szól? A közgazdászok szerintem a szívükhöz kaptak, a bankárok átkapcsoltak röhögve a CNN-re, az ellenzéki politikusok hívták a Hócipőt vagy a Barikádot, a gazdasági újságírók ráborították a kólát a laptopra. Nem ők voltak a célcsoport. Akkor a saját választók? Most tényleg? Ki az, aki ezt beveszi? Ennyire lenézik a saját tábort? Ennyi jár azoknak, akik kitartottak a kormány mellett? Holnap Chuck Norris lesz meglengetve, hogy majd ő segít?
Hiba volt, elég nagy hiba. Még ha a tömegek bulvárra vannak kötve, Alekoszról szóló híreken élnek, akkor is többet érdemelnek. Sokkal többet. A többiek is, akik mélyebbre akarnak látni. Én is többet érdemlek. Őszinteséget, a mesék elhagyását, tiszta lapokat, nyíltságot, túl komoly a helyzet, mindannyiunkról szó van itt. 
Már csak arra lennék kíváncsi, Selmeczi Gabriella látott-e már igazi brókert, az most mindegy, hogy józant vagy másnaposat...

Hozzászólások